Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1532806 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3615 dnia: 20 Lipiec 2017, 17:21:31 »
Dopiero dziś spróbowałem kaskary od Was -- znakomita :szampan:

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3616 dnia: 20 Lipiec 2017, 17:36:36 »
Dopiero dziś spróbowałem kaskary od Was -- znakomita
Jak ją zaparzałeś? Moja leży i czeka, i chyba się doczeka, bo kolejne zamówienie z Kołobrzegu jakoś straszliwie długo idzie :/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3617 dnia: 20 Lipiec 2017, 17:38:59 »
6/100, maceracja. :pycha:

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3618 dnia: 20 Lipiec 2017, 17:46:47 »
6/100, maceracja.
Czyli dziś pewnie już się jej nie napiję :P Ile stała? W lodówce czy na blacie?

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3619 dnia: 20 Lipiec 2017, 18:17:29 »
Mieszanka Kolumbi i Meksyku bardzo dobra .Piłem z mojej kality czarny napar jak smoła o smaku gorzkiej czekolady Bardzo dziekuje za próbke
Punks not dead just sucks now !

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3620 dnia: 20 Lipiec 2017, 18:35:07 »
Witam
Pierwszy raz pije Juicy (aeropress, porlex, bez specjalnego nabożeństwa) - jestem oczarowany! 2 napary po rząd połknąłem.
Dzięki!

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3621 dnia: 21 Lipiec 2017, 10:57:44 »
Kaskara 6/100, 12h na blacie w kuchni. Delikatna, z przyjemnym długo utrzymującym się body, w smaku wyczuwam czereśnie (!) winogrona i czarną porzeczkę. Na upalne dni jak znalazł! Napój bardzo klarowny, o pięknym ciemnobursztynowym kolorze.

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3622 dnia: 22 Lipiec 2017, 19:21:52 »
Maestro, Kolumbia Marcella którą dzisiaj właśnie otworzyłem to po prostu "MISZCZ" !
inna niż wszystkie ;)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3623 dnia: 23 Lipiec 2017, 00:46:54 »
Będzie jeszcze Pacamara? Na stronie wciąż widnieje, mam ustawione powiadomienie gdyby była dostępna, strasznie jestem na nią nakręcony [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Offline lisssek

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3624 dnia: 24 Lipiec 2017, 06:48:02 »
A czy proporcje na stronie dotyczące Cascary na zimno - 30 g/l - to błąd czy zalecany przepis?

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3625 dnia: 24 Lipiec 2017, 08:17:31 »
A czy proporcje na stronie dotyczące Cascary na zimno - 30 g/l - to błąd czy zalecany przepis?

Z (niewielkiego) doświadczenia 60g/1l i 24h w temperaturze pokojowej daje bardzo przyjemny efekt. Napój jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, ale jednocześnie nie traci nic ze swojej delikatności.

Offline muzzy Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Xenia, Gaggia Classic, Aeropress, Kalita
  • Młynek: Eureka Mignon, Wilfa Aroma
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3626 dnia: 24 Lipiec 2017, 10:46:31 »
Dziękuję za bardzo dobrą kawę Antonio!

Po długim czasie picia praktycznie tylko kawy z obróbki mokrej i zamówieniu teraz większości sucho obrabianej, wyraźnie czuję ziemistość tych kaw. Myte ziarno jednak daje o niebo czystszy smak. Czy ciemniejsze palenie niweluje ten posmak ziemistości / minerałów?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3627 dnia: 24 Lipiec 2017, 18:22:52 »
@andrzejmakal, Juicy jest super, też nas ta ostatnia Eli mieszanka bardzo uradowała. @color1, Marcella podbiła moje serce, choć zupełnie przypadkiem do nas trafiła, wcale nie z konkursów CoE ;). Mój profil palenia jest na pewno inny niż Eli, na pewno to moje espresso zabrzmi nieco mocniej...

@pomm, Kolumbia Pacamara będzie na pewno, ale tylko Ela ma wiedzę, kiedy zechce się za te piękne ziarna zabrać ;).

@lisssek, tak jak pisze Przemysław, cold brew można nawet bardziej skoncentrować. Sam zastanawiałem się nas wytworzeniem octu z cascary. Wystarczyłoby dodać do wody z cascarą trochę cukru i poczekać parę tygodni.

@muzzy, to prawda, że kawy z mokrej obróbki są "czyste" w aromacie, smaku, ale z kolei "naturale" mają znacznie większą siłę swoich aromatów, większą intensywność. Różne kawy różnie w tej obróbce wypadają. Na ogół, typowe Brazylie są pewnie "ziemiste" i nawet płaskie. Ale bardziej wysokogórskie kawy już zachwycają swoją urodą. Etiopie z naturalnej obróbki to czyste kwiaty i owoce. Ciemniejsze palenie tylko niweluje pozytywne aromaty i wnosi gorycz, aczkolwiek może także tę specyfikę obróbki naturalnej.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3628 dnia: 24 Lipiec 2017, 20:09:42 »
wydaje mi się, że z tą ziemistością jest coś na rzeczy. W tym roku jest ona często wyczuwalna w kawach, różnych palarni, z obróbki suchej. Zastanawiam się czy to może być spowodowane co raz częstszymi anomaliami klimatycznymi albo jakimś problemem bakteryjnym.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3629 dnia: 24 Lipiec 2017, 20:11:19 »
Ale które kawy macie na myśli?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi