@andrzejmakal, Juicy jest super, też nas ta ostatnia Eli mieszanka bardzo uradowała. @color1, Marcella podbiła moje serce, choć zupełnie przypadkiem do nas trafiła, wcale nie z konkursów CoE
. Mój profil palenia jest na pewno inny niż Eli, na pewno to moje espresso zabrzmi nieco mocniej...
@pomm, Kolumbia Pacamara będzie na pewno, ale tylko Ela ma wiedzę, kiedy zechce się za te piękne ziarna zabrać
.
@lisssek, tak jak pisze Przemysław, cold brew można nawet bardziej skoncentrować. Sam zastanawiałem się nas wytworzeniem octu z cascary. Wystarczyłoby dodać do wody z cascarą trochę cukru i poczekać parę tygodni.
@muzzy, to prawda, że kawy z mokrej obróbki są "czyste" w aromacie, smaku, ale z kolei "naturale" mają znacznie większą siłę swoich aromatów, większą intensywność. Różne kawy różnie w tej obróbce wypadają. Na ogół, typowe Brazylie są pewnie "ziemiste" i nawet płaskie. Ale bardziej wysokogórskie kawy już zachwycają swoją urodą. Etiopie z naturalnej obróbki to czyste kwiaty i owoce. Ciemniejsze palenie tylko niweluje pozytywne aromaty i wnosi gorycz, aczkolwiek może także tę specyfikę obróbki naturalnej.