Witam, odświeżę trochę temat, od pewnego czasu w posiadaniu mam promac green me plus, chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy, mam różne rodzaje kaw, które są mielone w Eureka Zenith, testowałem już różne długości czasu mielenia(od 2,35 do 3 jeśli chodzi o kolby z jednym lejkiem) jak i grubości mielenia, tamping też był robiony różnymi technikami(chyba z 20 różnych filmów obejrzałem czy to po polsku, angielsku i włosku) i kawa wydaje mi się, że jest idealnie ułożona, wsadzam kolbe do espresso i tak w miarę luźno wchodzi, niestety po włączeniu opcji manualnej nie ustawionej, ta kawa leje się nie tylko z lejka, ale po bokach się leje...do tego jest to prawdopobnie pod ekstrakcja, gdyż robi to za szybko(nawet zaczyna lać po 2-3s) i ta kawa jest za blada, co mnie ciekawi, to po wyjęciu już zużytej kolby z kawą, widzę odciśniętą w zużytej kawie tę śrubę co jest przy wypływie wody, to normalne? Ciśnienie baryczne jest ustawione ok(0,9) temperatura bojlera 116. Jak wstawie pustą kolbe, to woda się nie wylewa na boki, ale nawet jakbym dał mniej kawy, to i tak się leje...Czego to wina? Podobno przy odbiorze jak sprawdzali, to robił dobrą kawę, a teraz 9/10 wychodzi za kwaśna...
PS. tam prócz manualnej opcji lania wody, są do wyboru małe, duże, podwójne espresso, rozumiem że to tylko są przyciski do ustawienia czasu pod daną kawe i nie ma znaczenia, które użyje?