Autor Wątek: Mały cupping  (Przeczytany 12425 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Mały cupping
« dnia: 17 Styczeń 2015, 17:05:11 »
Siema!
Ostatnio dostałem dość imponującą paczuszkę z próbkami ze Stanów. [i miłym prezentem w postaci Kantan dripa!]



Trudno o lepszą okazję do mini-cuppingu w domowym zaciszu.
Oczywiście amatorski to cupping, ale przynajmniej "ślepy", no i parametry każdej próbki identyczne.
Nie umiem pisać o kawie jak Poe, więc ograniczę się do "rezultatów".



1. Pierwsze miejsce i deklasacja:
Etiopia Rocko Mountain od Antonia - jagody, jogurt jagodowy, herbatka jagodowa z drożdżówką jagodową. Tak wyrazistego smaku konkretnego owocu jeszcze w kawie nie doświadczyłem. Nigdy jakoś Antonia nie "reklamowałem" (Ariadna mnie tam nie kręci jak co poniektórych :P) ale wynik w ślepym dwuosobowym teście wyszedł na talerzu :)

2. Palarnia Dark Matter Coffee z Chicago,  "Old Dank Nic" holiday blend - nie dotarłem do informacji jakich kaw to mieszanka, tym nie mniej bardzo kolorowa i kwaskowa w smaku.

3. Palarnia Stumptown - Etiopia Mordecofe Sidamo - bardzo kwiatowa, wręcz ziołowa, niezwykle ciekawy niepowtarzalny aromat (ponoć jaśmin i bergamotka)

4. Palarnia Wrecking Ball, Papua New Guinea Arokara Cooperative - Niebanalna kawa, trochę nieprzyjemne ziemiste pierwsze wrażenie, ale pod nim głębia, wytrawność i czarna porzeczka.

Udział wzięli jeszcze:
dwie dość "warzywne" kawy:
- Palarnia Amor Perfecto - Columbia Finca Buenavista
- Hullaballoo Blend (Kenia+Meksyk) z Metropolis Roastery w Chicago
Oraz Brazylia Fazenda Rainha od Auduna, niestety wysiada przy wszystkich powyższych ziarnach.

Generalnie - wnioski jak u Poe we wpisie o kawach zza oceanu - moc ciekawych doświadczeń, ale bez jakiegoś olśnienia. Nasze kawy też wspaniałe.
Dziękuję za uwagę :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2015, 18:06:55 »
Ślicznie dziękujemy za taką wspaniałą recenzję :-)
Polecamy się na przyszłość
Elka
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2015, 18:48:02 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2015, 18:58:32 »
Elu, może się tutaj zarejestrujesz?  kawka

Kantan dripper to taka jednorazowa, rozkładana, papierowa konstrukcja? Świetne to jest. Kiedyś Zamek (@CP) mi takie sprezentował; była to moja pierwsza próba z metodą przelewową...

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Styczeń 2015, 19:19:32 »
Pafciu, zdradź jaką grubość przemiału zastosowałeś do cuppingu, temperatury. Czasy 4 minuty (gdzieś wyczytałem) ?
Ilości wody itp ?

Etiopia Rocko Mountain świetnie wspominam z espresso. Nie pamiętam dokładnie smaków i aromatów.
Ale niech świadectwem będzie, iż najdłużej wydzielałem porcje kawy, by zbyt szybko nie wypić.

*Edycja jak się mieli
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2015, 21:10:28 wysłana przez mr_j »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2015, 19:33:37 »
Kantan dripper to taka jednorazowa, rozkładana, papierowa konstrukcja?
Potwierdzam, absolutnie genialna rzecz w podróż:

Pafciu, zdradź jak się mieli do cuppingu, temperatury. Czasy 4 minuty (gdzieś wyczytałem) ?
Ilości wody itp ?
Nie powiem "jak się mieli", ale powiem jak zmieliłem. Zmieliłem tak jak podejrzałem na cuppingu u Tima W. w Oslo - przemiał okołochemeksowy. Ponoć zazwyczaj mieli się grubiej. Dałem po 5,5 gramów na 80ml wody. Odczekać parę minut aż kawa opadnie i siorbiemy.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2015, 19:47:52 »
Ariadna mnie tam nie kręci jak co poniektórych

O proszę zapomniał wół jak cielęciem był :-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2015, 20:16:15 »
Ariadna mnie tam nie kręci jak co poniektórych

O proszę zapomniał wół jak cielęciem był :-)

;)  :szampan:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2015, 21:52:57 »
Pafciu, zdradź jaką grubość przemiału zastosowałeś do cuppingu, temperatury. Czasy 4 minuty (gdzieś wyczytałem) ?Ilości wody itp ?
Tu masz wszystko, niestety w lengłidż: SCAA Cupping standards.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2015, 22:21:37 »
O dziękuję   :brawa:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Styczeń 2015, 22:45:35 »
 :uklony:

:) Jak coś, to pytaj. Mam gdzieś jeszcze swoje notatki na temat.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Luty 2015, 13:07:02 »
Mini errata - przyszły dziś do mnie ziarenka Rocko Mountain natural (dzięki Maciek!!!)
http://shop.roeststaette.de/kaffee/filterkaffee/89/ethiopia-yirgacheffe-rocko-mountain-reserve
Specjalnie zostawłem sobie kilka ziarenek Antonia, by porównać :)
Porównanie powierzchowne i niesprawiedliwe, bo Antoniowa kawa już starszawa (chociaz berlinska tez z poczatku stycznia), ale wyszło, że oba palenia są znakomite.
Na oko ziarna identyczne, w smaku u Antonia wciąż więcej głębszej i słodkiej jagody, natomiast Roststatte bardziej agresywne, jaskrawo- kwaskowe, jakby niedojrzała malina i poziomka. Jagoda - o ile w ziarnie jest wyniuchiwalna, to w naparze trochę zginęła :)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Luty 2015, 13:47:21 »
Ta ode mnie była z 26.01 - chyba coś tę dwójkę źle odczytałeś. ;) Pakowana była przy mnie z dużej beczki opisanej 26.01.
W młynie: ziarna

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Luty 2015, 14:08:43 »
O, faktycznie, mój błąd :) Tak czy inaczej kawka znakomita

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2016, 21:58:27 »
Są ciekawe ziarna z Alchemy (Kenia Natural!), jest interesujące, acz z lekka warzywne Kongo z Amsterdamu, teraz tylko czekam na Antoniowe (Elowe :kwiat:) ambrozje i zapowiada się interesujące forum degustacyjne  :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maj 2016, 22:35:44 »
Pafciu, jaki to natural kenijski: French Mission czy SL28? :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi