forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Bartolomeo w 03 Marzec 2016, 12:38:55
-
Witam wszystkich,
Zdecydowalem sie tutaj zalozyc temat poniewaz od dluzszego czasu mam problem ze smakiem kawy w moim ekspresie kolbowym - mianowice przygotywuje kwasna kawe... Probowalem eksperymentowac i regulowac poziom zmiekczania wody, ale to nic nie dawalo. Rowniez stosowalem kawy roznych producentow i efekt byl ten sam - kawa wychodzi ekstremalnie kwasna.
Czy ktos bardziej doswiadczony moze mi udzielic jakis rad lub wskazowek? Jak sie pozbyc tej kwasnosci?
Pozdrawiam
Bartek
-
Jaka kawa i jaki młynek?
-
i czy masz sita przerobione na proste (z pojedynczym dnem) czy robisz na fabrycznych, z zaworkiem ciśnieniowym? http://i623.photobucket.com/albums/tt315/iggz/coffee.jpg (http://i623.photobucket.com/albums/tt315/iggz/coffee.jpg)
-
Kiedy odkamieniałeś?
-
@Expel
kupuje kawe juz zmielona
@grex
uzywam zwyklych sit dostarczonych przez producenta
@piomic
nie odkamienialem od nowosci, ekspres chodzi jako nowy od wigilii 2015 ;)
-
Zarósł kamieniem i nie dogrzewa wody, niższa temperatura wyciąga kwaski.
-
kupuje kawe juz zmielona ....uzywam zwyklych sit dostarczonych przez producenta.....kawa wychodzi ekstremalnie kwasna
no to masz odpowiedź czemu kawa jest niesmaczna. Proponuję przez kilka dni poczytać forum i poszerzyć swoją wiedzę w temacie kawy.
-
Z tego sprzętu cięzko będzie wyciągnąć coś dobrego. Po 1 Zmiana sitek na normalne nie ciśnieniowe. Po 2 młynek. Po 3 jeśli zmielisz zbyt drobno to pewnie uszkodzisz nazwijmy to grupę bo jest z tworzywa.
p.s Dziwię się, że ludzie kupują te modele czyli EC820 Ec850 czy też nowy ec860 bo kosztują naprawdę dużo
pozdrawiam
-
kupują bo mało kto kojarzy jak się powinno robić espresso, większość ludzi kupuje byle jaką mielonkę w spożywczaku i oczekuje że z takiego surowca ekspres wyczaruje im w magiczny sposób super kawę... Druga sprawa, że w marketach rtv nie ma ekspresów porządnych marek - ascaso, gaggia czy rancilio tam nie znajdziesz, to i konsument kupuje co mu wcisną.
-
Nie mam dobrych wieści...
Miałem w zamierzchłych czasach prawie taki sam ekspres - ec 820 - to samo tylko bez auto spieniacza.
Ekspres jest tragicznie niestabilny temperaturowo - podaje niedogrzaną wodę.
Jedyna rada to wymienić ekspres.
Udawało mi się czasami zrobić coś pijalnego, tak 1/10 szotów było ok. Używałem odblokowanych sitek, dopasowanego metalowego tampera i porządnego młynka.
@piomic
Mój nie był zarośnięty kamieniem - od nowości pracował tylko na wodzie po osmozie.
@MichałCz
Bo jak wchodzisz na ceneo, do marketu itd. to wydaje się, że to sprzęty z wysokiej półki, no i skoro kosztuje 4x więcej niż jakiś plastikowy electrolux to musi robić super kawę. :picardpalm:
Potem okazuje się, że sufit o który walisz głową to podłoga od spodu :sciana:
-
hmmm, to troche dziwne co piszecie bo ekspres mial dobre oceny :P
czyli pozostaje odkamienienie, ale to dziwne skoro tam jest zmiekczacz...
-
hmmm, to troche dziwne co piszecie bo ekspres mial dobre oceny :P
Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
-
ekspres nie jest taki zły, są gorsze. Nie zgadzam się z oceną Maćka, też miałem 820-tkę i na kawie speciality, młynku graef800 i sitkach po przeróbce rezultaty wcale nie były niepijalne. Owszem ekspres ma swoje wady i jak większość tanich ekspresów nie dogrzewa wody, ale jak z dobrymi ziarnami napar też będzie może nie perfekcyjny ale na pewno pijalny.
Tylko że...jeśli nadal nie widzisz potzreby zakupu młynka, chcesz używać zwietrzałej kawy mielonej z marketu i sitek z zaworkiem to kawa nadal będzie fatalna. http://www.youtube.com/watch?v=meJ0LlxM25Y (http://www.youtube.com/watch?v=meJ0LlxM25Y)
-
doceniam wasze wszystkie rady
moim glownym problemem jest ta kwasowosc ktora nie powinna tak wystepowac, nawet w podrzednych restauracjach serwuja podle kawy, ale bez tej cholernej kwasnosci... jak to zrobic?
zrobie odkamienianie (choc to dziwne, ekspres jest wyposzony w zmiekczacz... tak szybko by nie zarosl) i zobacze co dalej
-
Nawet w podrzędnych kawiarniach maja stosunkowo dobre ekspresy, porównując je z twoim to niebo a ziemie i w zawsze kawę mielą na miejscu, nigdy nie sypią mielonki z torebki
-
Masz termoblok - włącz spienianie na 5 sekund, dogrzeje ci się maszyna. Sekundowy flush żeby się pary pozbyć. Potem od razu dawaj z ekstrakcją. Jak nie pomogło to w następnej próbie spienienie na 10 sekund.
Trzeba kombinować. A nawet jak w smaczny strzał trafisz to ciężko będzie potem powtórzyć.
-
w 820 taki myk nie działał - nie dało się uruchomić ekstrakcji jeżeli temperatura była zbyt wysoka :sciana:
-
pomaga długie rozgrzewanie ekspresu przed użyciem, tak z 20 min, ale to w sumie w każdej maszynie się robi.
Dodatkowo chcąc nadrobić niedostatki tanich grzałek można podnieść temepraturę wody w zbiorniku - np. dolać tam przed parzeniem trochę wrzątku, tak żeby do termobloku docierała woda już lekko podgrzana, np. z 20 do 50 stopni. Wtedy również na wylocie woda będzie cieplejsza, termoblok będzie ją musiał podgrzać jedynie o 40 a nie 70 stopni. Oczywiście jest to uciążliwe, ale taki urok ekspresów z marketu.
Wyższa temperatura wody daje mniej kwaśny smak kawy.
Dziwię się, że koledze który dał za ekspres ponad tysiąc zł szkoda kasy nawet na tani młynek. Przeróbka sitek jest koniecznością w tym modelu, bo nie ma on na wyposażeniu normalnych sit. Robiąc kawę tak jak do tej pory - na mielonkach i ciśnieniowych sitkach - efekt zawsze będzie mierny.
-
doceniam wasze wszystkie rady
moim glownym problemem jest ta kwasowosc ktora nie powinna tak wystepowac, nawet w podrzednych restauracjach serwuja podle kawy, ale bez tej cholernej kwasnosci... jak to zrobic?
zrobie odkamienianie (choc to dziwne, ekspres jest wyposzony w zmiekczacz... tak szybko by nie zarosl) i zobacze co dalej
Bartolomeo.
Jest prosta zasada . Zrób wszystko co możliwe do zrobienia mniejszym kosztem, jeśli efekt będzie niezadowalający będziesz musiał zmienić ekspres.
1) Kawa.Znajdź świeżo palona kawę ,najlepiej do miesiąca wstecz a max 3 miesiące od czasu palenia .
2) Skoro nie posiadasz dobrego mlynka to może Twój znajomy/znajoma taki ma.
(metodą prób i błędów znajdź właściwy rozmiar mielenia kawy,zaznacz ustawienia młynka,niestety troche cierpliwości musisz wykazać). Pamiętaj ,że zbyt drobno zmielona kawa(może właśnie taką kupujesz ) daje mało ekstraktu i jest on kwaśny i gorzki(zwłaszcza jesli jest w skladzie więcej robusty,spróbuj z czystą arabica lub 90/10).
3)Rozgrzej dobrze ekspres( tak jak wyzej koledzy sugeruja!) min 15 min ( mimo ze lampki sugerują inaczej/ gasną wcześniej), zostaw raz ekspres włączony ok godziny i zobaczysz czy wtedy ekstrakt jest inny/lepszy.Przy zimnym ekspresie kawa jest słabo zaparzona, nie czujesz smaku kawy tylko kwasny przesącz.
4) staraj się odkamieniać ekspres raz na min 3-4 miesiące.
5) gdy nie osiągniesz zakładanego efektu ...wyjście znasz :)
-
Masz termoblok - włącz spienianie na 5 sekund, dogrzeje ci się maszyna. Sekundowy flush żeby się pary pozbyć. Potem od razu dawaj z ekstrakcją. Jak nie pomogło to w następnej próbie spienienie na 10 sekund.
Trzeba kombinować. A nawet jak w smaczny strzał trafisz to ciężko będzie potem powtórzyć.
nic to nie da gdyz sa to 2 rozne obiegi i 2 grzałki
-
można podnieść temepraturę wody w zbiorniku - np. dolać tam przed parzeniem trochę wrzątku, tak żeby do termobloku docierała woda już lekko podgrzana, np. z 20 do 50 stopni.
To nienajlepszy pomysł. Kiedyś czytałem, że maksymalna temperatura wody, przy wibracyjnej pompce w ekspresie, nie może przekroczyć 35°C.
-
ok, dobrze wiedzieć, a było tam jakieś wytłumaczenie w jaki sposób temperatura przeszkadza pompie ? 35 stopni jako max to niewiele, latem w czasie upałów temperatura pokojowa może osiągać takie wartości, a w cieplejszych krajach to i wyższe.
-
To może być kwestia twardej wody, eksperst po prostu zarasta kamieniem, też kiedyś miałem podobny problem.
-
Cześć Huzar
Tylko wiesz co, tam jest zmiękczacz zamontowany w zbiorniku na wodę... myslisz ze twarda woda az tak wplywa na kwasowość kawy?
PozdO
-
a było tam jakieś wytłumaczenie w jaki sposób temperatura przeszkadza pompie ? 35 stopni jako max to niewiele
W instrukcji obsługi nie tłumaczy się takich rzeczy. Ale może skonsultuj się z producentem pompek i poproś go o konkrety. Kilka razy spotkałem się z takim maksimum temperatury wody, przy opisie tych urządzeń.
-
widziałem że pompy membranowe do studni też mają ograniczenie temperatury wody do 35 stopni, niestety nie było wyjaśnione dlaczego.
-
Cześć Huzar
Tylko wiesz co, tam jest zmiękczacz zamontowany w zbiorniku na wodę... myslisz ze twarda woda az tak wplywa na kwasowość kawy?
PozdO
No jasne, że tak. Wystarczy poczytać jak z tym problem radzą sobie w tzw. sektorze HoReCa czyli hotele, restauracje i kawiarnie. Zmiękczają wodę po prostu bądź korzystają z odwróconej osmozy.
-
Podrzucił by może ktoś link do filtra nie ciśnieniowego do tego modelu de longhi bo nie wiem jaki jest odpowiedni . pozdr
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka