forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Bartolomeo w 03 Marzec 2016, 12:38:55

Tytuł: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Bartolomeo w 03 Marzec 2016, 12:38:55
Witam wszystkich,

Zdecydowalem sie tutaj zalozyc temat poniewaz od dluzszego czasu mam problem ze smakiem kawy w moim ekspresie kolbowym - mianowice przygotywuje kwasna kawe... Probowalem eksperymentowac i regulowac poziom zmiekczania wody, ale to nic nie dawalo. Rowniez stosowalem kawy roznych producentow i efekt byl ten sam - kawa wychodzi ekstremalnie kwasna.

Czy ktos bardziej doswiadczony moze mi udzielic jakis rad lub wskazowek? Jak sie pozbyc tej kwasnosci?

Pozdrawiam
Bartek
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Expel w 03 Marzec 2016, 12:49:18
Jaka kawa i jaki młynek?
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Marzec 2016, 14:18:12
i czy masz sita przerobione na proste (z pojedynczym dnem) czy robisz na fabrycznych, z zaworkiem ciśnieniowym? http://i623.photobucket.com/albums/tt315/iggz/coffee.jpg (http://i623.photobucket.com/albums/tt315/iggz/coffee.jpg)
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: piomic w 03 Marzec 2016, 16:51:09
Kiedy odkamieniałeś?
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Bartolomeo w 03 Marzec 2016, 20:35:29
@Expel
kupuje kawe juz zmielona

@grex
uzywam zwyklych sit dostarczonych przez producenta

@piomic
nie odkamienialem od nowosci, ekspres chodzi jako nowy od wigilii 2015 ;)
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: piomic w 03 Marzec 2016, 20:40:51
Zarósł kamieniem i nie dogrzewa wody, niższa temperatura wyciąga kwaski.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Marzec 2016, 20:55:15
kupuje kawe juz zmielona ....uzywam zwyklych sit dostarczonych przez producenta.....kawa wychodzi ekstremalnie kwasna
no to masz odpowiedź czemu kawa jest niesmaczna. Proponuję przez kilka dni poczytać forum i poszerzyć swoją wiedzę w temacie kawy.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: MichalCz w 03 Marzec 2016, 21:46:52
Z tego sprzętu cięzko będzie wyciągnąć coś dobrego. Po 1 Zmiana sitek na normalne nie ciśnieniowe. Po 2 młynek. Po 3 jeśli zmielisz zbyt drobno to pewnie uszkodzisz nazwijmy to grupę bo jest z tworzywa.
p.s Dziwię się, że ludzie kupują te modele czyli EC820 Ec850 czy też nowy ec860 bo kosztują naprawdę dużo

pozdrawiam
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Marzec 2016, 22:56:43
kupują bo mało kto kojarzy jak się powinno robić espresso, większość ludzi kupuje byle jaką mielonkę w spożywczaku i oczekuje że z takiego surowca ekspres wyczaruje im w magiczny sposób super kawę... Druga sprawa, że w marketach rtv nie ma ekspresów porządnych marek - ascaso, gaggia czy rancilio tam nie znajdziesz, to i konsument kupuje co mu wcisną.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: M w 04 Marzec 2016, 08:42:18
Nie mam dobrych wieści...
Miałem w zamierzchłych czasach prawie taki sam ekspres - ec 820 - to samo tylko bez auto spieniacza.
Ekspres jest tragicznie niestabilny temperaturowo - podaje niedogrzaną wodę.
Jedyna rada to wymienić ekspres.

Udawało mi się czasami zrobić coś pijalnego, tak 1/10 szotów było ok. Używałem odblokowanych sitek, dopasowanego metalowego tampera i porządnego młynka.

@piomic
Mój nie był zarośnięty kamieniem - od nowości pracował tylko na wodzie po osmozie.

@MichałCz
Bo jak wchodzisz na ceneo, do marketu itd. to wydaje się, że to sprzęty z wysokiej półki, no i skoro kosztuje 4x więcej niż jakiś plastikowy electrolux to musi robić super kawę. :picardpalm:

Potem okazuje się, że sufit o który walisz głową to podłoga od spodu :sciana:
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Bartolomeo w 04 Marzec 2016, 09:41:24
hmmm, to troche dziwne co piszecie bo ekspres mial dobre oceny :P

czyli pozostaje odkamienienie, ale to dziwne skoro tam jest zmiekczacz...
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: maxvondemon w 04 Marzec 2016, 10:25:39
hmmm, to troche dziwne co piszecie bo ekspres mial dobre oceny :P
Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 04 Marzec 2016, 10:56:15
ekspres nie jest taki zły, są gorsze. Nie zgadzam się z oceną Maćka, też miałem 820-tkę i na kawie speciality, młynku graef800 i sitkach po przeróbce rezultaty wcale nie były niepijalne. Owszem ekspres ma swoje wady i jak większość tanich ekspresów nie dogrzewa wody, ale jak z dobrymi ziarnami napar też będzie może nie perfekcyjny ale na pewno pijalny.

Tylko że...jeśli nadal nie widzisz potzreby zakupu młynka, chcesz używać zwietrzałej kawy mielonej z marketu i sitek z zaworkiem to kawa nadal będzie fatalna. http://www.youtube.com/watch?v=meJ0LlxM25Y (http://www.youtube.com/watch?v=meJ0LlxM25Y)
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Bartolomeo w 04 Marzec 2016, 12:43:28
doceniam wasze wszystkie rady
moim glownym problemem jest ta kwasowosc ktora nie powinna tak wystepowac, nawet w podrzednych restauracjach serwuja podle kawy, ale bez tej cholernej kwasnosci... jak to zrobic?

zrobie odkamienianie (choc to dziwne, ekspres jest wyposzony w zmiekczacz... tak szybko by nie zarosl) i zobacze co dalej
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Expel w 04 Marzec 2016, 13:09:43
Nawet w podrzędnych kawiarniach maja stosunkowo dobre ekspresy, porównując je z twoim to niebo a ziemie i w zawsze kawę mielą na miejscu, nigdy nie sypią mielonki z torebki
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 04 Marzec 2016, 14:27:15
Masz termoblok - włącz spienianie na 5 sekund, dogrzeje ci się maszyna. Sekundowy flush żeby się pary pozbyć. Potem od razu dawaj z ekstrakcją. Jak nie pomogło to w następnej próbie spienienie na 10 sekund.

Trzeba kombinować. A nawet jak w smaczny strzał trafisz to ciężko będzie potem powtórzyć.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: M w 04 Marzec 2016, 15:17:19
w 820 taki myk nie działał - nie dało się uruchomić ekstrakcji jeżeli temperatura była zbyt wysoka :sciana:
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 06 Marzec 2016, 11:41:56
pomaga długie rozgrzewanie ekspresu przed użyciem, tak z 20 min, ale to w sumie w każdej maszynie się robi.
Dodatkowo chcąc nadrobić niedostatki tanich grzałek można podnieść temepraturę wody w zbiorniku - np. dolać tam przed parzeniem trochę wrzątku, tak żeby do termobloku docierała woda już lekko podgrzana, np. z 20 do 50 stopni. Wtedy również na wylocie woda będzie cieplejsza, termoblok będzie ją musiał podgrzać jedynie o 40 a nie 70 stopni. Oczywiście jest to uciążliwe, ale taki urok ekspresów z marketu.
Wyższa temperatura wody daje mniej kwaśny smak kawy.

Dziwię się, że koledze który dał za ekspres ponad tysiąc zł szkoda kasy nawet na tani młynek. Przeróbka sitek jest koniecznością w tym modelu, bo nie ma on na wyposażeniu normalnych sit. Robiąc kawę tak jak do tej pory - na mielonkach i ciśnieniowych sitkach - efekt zawsze będzie mierny.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 06 Marzec 2016, 13:28:39
doceniam wasze wszystkie rady
moim glownym problemem jest ta kwasowosc ktora nie powinna tak wystepowac, nawet w podrzednych restauracjach serwuja podle kawy, ale bez tej cholernej kwasnosci... jak to zrobic?

zrobie odkamienianie (choc to dziwne, ekspres jest wyposzony w zmiekczacz... tak szybko by nie zarosl) i zobacze co dalej

Bartolomeo.
Jest prosta zasada . Zrób wszystko co możliwe do zrobienia mniejszym kosztem, jeśli efekt będzie niezadowalający będziesz musiał zmienić ekspres.
1) Kawa.Znajdź  świeżo palona kawę ,najlepiej do miesiąca wstecz a max 3 miesiące od czasu palenia .
2) Skoro nie posiadasz dobrego mlynka  to może Twój znajomy/znajoma taki ma.
(metodą prób i błędów znajdź właściwy rozmiar mielenia kawy,zaznacz ustawienia młynka,niestety troche cierpliwości musisz wykazać). Pamiętaj ,że zbyt drobno zmielona kawa(może właśnie taką kupujesz ) daje mało ekstraktu i jest on kwaśny i gorzki(zwłaszcza jesli jest  w skladzie więcej robusty,spróbuj z czystą arabica lub 90/10).
3)Rozgrzej dobrze ekspres( tak jak wyzej koledzy sugeruja!) min 15 min ( mimo ze lampki sugerują  inaczej/ gasną wcześniej), zostaw raz ekspres włączony ok godziny i zobaczysz czy wtedy ekstrakt jest inny/lepszy.Przy zimnym ekspresie kawa jest słabo zaparzona, nie czujesz smaku kawy tylko kwasny przesącz.
4) staraj się odkamieniać ekspres raz na min 3-4 miesiące.
5)  gdy nie osiągniesz zakładanego efektu ...wyjście znasz :)
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: MichalCz w 06 Marzec 2016, 15:32:53
Masz termoblok - włącz spienianie na 5 sekund, dogrzeje ci się maszyna. Sekundowy flush żeby się pary pozbyć. Potem od razu dawaj z ekstrakcją. Jak nie pomogło to w następnej próbie spienienie na 10 sekund.

Trzeba kombinować. A nawet jak w smaczny strzał trafisz to ciężko będzie potem powtórzyć.
nic to nie da gdyz sa to 2 rozne obiegi i 2 grzałki
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Marzec 2016, 16:51:46
można podnieść temepraturę wody w zbiorniku - np. dolać tam przed parzeniem trochę wrzątku, tak żeby do termobloku docierała woda już lekko podgrzana, np. z 20 do 50 stopni.

To nienajlepszy pomysł. Kiedyś czytałem, że maksymalna temperatura wody, przy wibracyjnej pompce w ekspresie, nie może przekroczyć 35°C.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 06 Marzec 2016, 21:48:52
ok, dobrze wiedzieć, a było tam jakieś wytłumaczenie w jaki sposób temperatura przeszkadza pompie ? 35 stopni jako max to niewiele, latem w czasie upałów temperatura pokojowa może osiągać takie wartości, a w cieplejszych krajach to i wyższe.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: huzar w 07 Marzec 2016, 11:50:40
To może być kwestia twardej wody, eksperst po prostu zarasta kamieniem, też kiedyś miałem podobny problem.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: Bartolomeo w 07 Marzec 2016, 12:04:17
Cześć Huzar
Tylko wiesz co, tam jest zmiękczacz zamontowany w zbiorniku na wodę... myslisz ze twarda woda az tak wplywa na kwasowość kawy?

PozdO
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: WS w 07 Marzec 2016, 16:52:51
a było tam jakieś wytłumaczenie w jaki sposób temperatura przeszkadza pompie ? 35 stopni jako max to niewiele

W instrukcji obsługi nie tłumaczy się takich rzeczy. Ale może skonsultuj się z producentem pompek i poproś go o konkrety. Kilka razy spotkałem się z takim maksimum temperatury wody, przy opisie tych urządzeń.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: grex w 07 Marzec 2016, 17:14:43
 widziałem że pompy membranowe do studni też mają ograniczenie temperatury wody do 35 stopni, niestety nie było wyjaśnione dlaczego.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: huzar w 09 Marzec 2016, 10:54:55
Cześć Huzar
Tylko wiesz co, tam jest zmiękczacz zamontowany w zbiorniku na wodę... myslisz ze twarda woda az tak wplywa na kwasowość kawy?

PozdO
No jasne, że tak. Wystarczy poczytać jak z tym problem radzą sobie w tzw. sektorze HoReCa czyli hotele, restauracje i kawiarnie. Zmiękczają wodę po prostu bądź korzystają z odwróconej osmozy.
Tytuł: Odp: DeLonghi EC 850.M
Wiadomość wysłana przez: milanmielec w 07 Marzec 2021, 00:08:14
Podrzucił by może ktoś link do filtra nie ciśnieniowego do tego modelu de longhi bo nie wiem jaki jest odpowiedni . pozdr

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka