Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów, gratuluje twórcom tak zacnego miejsca dla maniaków czarnego wywaru.
Nachwalić się nie mogę szerokiego zakresu informacji popartych doświadczenie, które można garściami czerpać od was wszystkich.
Swoja wiedzę na temat sprzętu w ciągu kilku miesięcy pogłębiłem o wielki, ale do rzeczy.
Jak większość z was nie dam rady żyć bez kawy i jest to w moim mniemaniu doskonale uzależnienie. Na dziś często piję po za domem w weekendy, zawsze obczajając dokładnie sprzęt oraz pytając o mieszkankę.
W domu używam najczęściej : french press'a, kawiarkę Bialetti Kitty 4oz, miałem też złe doświadczenia z ekspresem który używała moja mama, Silvercrest SEM1100 B3 (no comments).
Powoli nadchodzi czas na coś własnego, tak by zacząć na dobre przygodę i że tak powiem wycieczkę w nieznane
. Temat dotyczący kolb entry level GC2015, RS, ew.Ascaco Basic mam w miarę przerobiony. Nowy GC2018 może okazać się dla mnie za drogi na swoje możliwości, a 2015 dawno skreśliłem z listy. Co do Ascaco mam pewne wątpliwości do do wykonania, ale w rękach nie miałem, jest to też jedyny model z termoblokiem którym się interesuje.
Co to teraz mam na tapecie to co to za cudo Sage tak naprawdę, znam ta firmę z Australii jako solidnego ale marketowego producenta, później się przekształcił i zauważyłem że doinwestował w materiały (dużo nierdzewki, solidny wygląda), dodatkowo dołożył kilka marek do portfolio. Wstępnie cena modelu BES810BSS nie wygląda źle , dostajemy PID, termoblok, solidną kolbę 54mm (trochę dziwna grupa), Czy ktoś miał z tym coś do czynienia?
Kolejną sprawą która mnie intryguje to Lelit Anna PL41E, bojler mosiężny, zawór 3-d, grupa 57mm, cena doskonała, czy ktoś montował tam PID, bo taki zestaw pewnie dało by się nabyć za 200zł max. pytanie czy to się da zrobić? I jak w ogóle ta kolba się sprawuje vs RS, Basic.
Sprawa trzecia ostania, jeśli nie kupię Macap'a M2D C21, a będę chciał pójść w set typu : Lelit Anita lub bes875 to czy uzyskam statyczny dobry poziom, bo wygoda przy małej ilości miejsca jest duża. Powiedzcie czy drążyć temat? czy lepiej przerabiać blat w kuchni?.
Na razie tyle tematów żeby nie zamulać.
Miejcie wspaniały dzień !