Autor Wątek: Kostaryka Aquiares – palarnia kawy Coffeelab  (Przeczytany 1797 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Kostaryka Aquiares – palarnia kawy Coffeelab
« dnia: 03 Maj 2016, 20:00:56 »
Kostaryka Aquiares – palarnia kawy Coffeelab

Kostarykańska arabika, sposób obróbki – myta, palenie jasne z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka ładne i spore, równo palone, bez defektów, mają przyjemny słodko – czekoladowy aromat.
Sposób parzenia: dripper Kalita Wave 155, białe filtry Kalita i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Czas parzenia nieco ponad trzy minuty, temperatura wody około 92°C, doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody. Wrażenia zgodne z opisem palarni czyli dominacja fajnej pomarańczy. Aromat dripa słodko - owocowy (pomarańcze), z minimalnymi czekoladowymi nutami, a w smaku prym wiodą słodkie pomarańcze. Drip jest przy tym słodki i czysty w smaku, finisz syropowaty. Posmak podobny, miły i trwały. Przy wyższej temperaturze w granicach 95°C, w naparze  pojawiały się mniej sympatyczne akcenty, a posmak miał więcej nut czekoladowych. W dripperze Hario było trochę gorzej jak w Kalicie. Za to ciekawe owocowe wrażenia oferował phin, przy szybkim przelewie wynoszącym nieco ponad trzy minuty. Pomarańcze w filiżance były bardziej zdecydowane i agresywne niż w metodach filtrowych, a przy tym odpowiednio słodkie.
Kostaryka Aquiares z palarni Coffeelab zdecydowanie mi smakowała. To bardzo fajne ziarenka do przelewania, mało wymagające i dosyć łatwe do przyrządzenia. Spróbujcie ich, bo warto.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2016, 20:08:14 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi