Kostaryka Aquiares – palarnia kawy Coffeelab
Kostarykańska arabika, sposób obróbki – myta, palenie jasne z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka ładne i spore, równo palone, bez defektów, mają przyjemny słodko – czekoladowy aromat.
Sposób parzenia: dripper Kalita Wave 155, białe filtry Kalita i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Czas parzenia nieco ponad trzy minuty, temperatura wody około 92°C, doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody. Wrażenia zgodne z opisem palarni czyli dominacja fajnej pomarańczy. Aromat dripa słodko - owocowy (pomarańcze), z minimalnymi czekoladowymi nutami, a w smaku prym wiodą słodkie pomarańcze. Drip jest przy tym słodki i czysty w smaku, finisz syropowaty. Posmak podobny, miły i trwały. Przy wyższej temperaturze w granicach 95°C, w naparze pojawiały się mniej sympatyczne akcenty, a posmak miał więcej nut czekoladowych. W dripperze Hario było trochę gorzej jak w Kalicie. Za to ciekawe owocowe wrażenia oferował phin, przy szybkim przelewie wynoszącym nieco ponad trzy minuty. Pomarańcze w filiżance były bardziej zdecydowane i agresywne niż w metodach filtrowych, a przy tym odpowiednio słodkie.
Kostaryka Aquiares z palarni Coffeelab zdecydowanie mi smakowała. To bardzo fajne ziarenka do przelewania, mało wymagające i dosyć łatwe do przyrządzenia. Spróbujcie ich, bo warto.