Autor Wątek: Spienianie mleka  (Przeczytany 11082 razy)

Offline Partamol

  • Wiadomości: 5
    • biżuteria srebrna
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marzec 2016, 22:12:52 »
Ja mam takie mieszadełko na baterie i jest całkiem niezłe

Offline Stonish Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Kwiecień 2016, 12:57:41 »
A ja spieniam małym French Pressem i nie mogę narzekać, sam myslalem czy nie kupić małego spieniacza, ale po co kombinować jak FP daje rade bez problemu. Trzeba tylko wyczaic ubijanie bo jak za długo ubijamy to piana robi się za sztywna.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Offline Stonish Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Kwiecień 2016, 19:52:52 »
Nie można edytować oO

Spieniacie zimne mleko czy ciepłe? Ja zazwyczaj ciepłe bo nie lubię obniżać temp kawy. Są jakieś jeszcze różnice poza temperaturą między zimnym a ciepłym mlekiem? W FP oba mi się dobrze spieniają.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Kwiecień 2016, 22:55:19 »
Mleko jest najczęściej spieniane parą z ekspresu. Więc na początku jest zimne, a na końcu ciepłe ;).

Offline tszym

  • Wiadomości: 52
  • Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maj 2016, 12:44:49 »
Dołącze pytanie w kwesti spieniania mleka. Czy ktoś próbował używać innego mleka niż krowie i jakie były efekty?
Mam na myśli mleko sojowe, ryżowe, kokosowe itd.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maj 2016, 14:09:43 »
Nie można edytować oO

Spieniacie zimne mleko czy ciepłe? Ja zazwyczaj ciepłe bo nie lubię obniżać temp kawy. Są jakieś jeszcze różnice poza temperaturą między zimnym a ciepłym mlekiem? W FP oba mi się dobrze spieniają.

Jeżeli pytasz o parę to im zmniejszenie mleko dasz tym więcej czasu będziesz miał na spienianie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maj 2016, 15:11:14 »
Mam na myśli mleko sojowe, ryżowe, kokosowe
Wszystko się da.

Offline Czarny_II Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Maj 2016, 17:54:45 »
Mleko sojowe nawet łatwiej od krowiego sie spienia.

Offline tszym

  • Wiadomości: 52
  • Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Maj 2016, 18:32:55 »
Czekam na mój nowy ekspres i młynek. Powinno wszystko dotrzeć we wtorek więc sprawdzę jak to jest z tym mlekiem sojowym i jak smakuje z kawką. Mam nadzieję, że się uda bo nie mam doświadczenia w spienianiu mleka i robieniu kawy też. Ostatnie lata to automat. Wygoda, ale wyłącza myślenie :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Maj 2016, 19:48:21 »
Mleko sojowe nawet łatwiej od krowiego sie spienia.
Łatwo się pieni, więc trudniej dobrze spienić ;)

jak to jest z tym mlekiem sojowym
Jeśli już, to chyba lepiej samemu robić. W tych sklepowych sporo dodatków, a chyba nie o to w tym chodzi.
A robi się dość prosto.

Offline tszym

  • Wiadomości: 52
  • Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
Odp: Spienianie mleka
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maj 2016, 20:17:27 »
Dzięki za podpowiedź przepis już odnalazłem więc potestuje.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi