Autor Wątek: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)  (Przeczytany 15515 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« dnia: 08 Wrzesień 2015, 21:23:05 »
Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)

Pod nazwą Cafe Cubano kryje się kubańska arabika Serrano Superior. Ziarenka, jak na espresso, są dosyć jasno palone, zachęcająco pachną karmelem i czekoladą, prorokując smaczne espresso. Aromat przemiału jest przyjemny, słodko - czekoladowy.

Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 17 g, czas ekstrakcji 25 sekund. Crema spora, błyszcząca i ładna, dosyć ciemna i trwała. W aromacie espresso jest czekolada, cukiernicze pieczywo i słodkie nuty. W smaku dominuje gorzkawa czekolada, jest sporo słodkich nut, bez kwaskowatości, z niewielkimi akcentami kojarzącymi się z paleniem, ale dosyć przyjemnymi. Espresso jest smaczne, konkretne i solidne, ma spore body. Posmak jest bardzo długi i trwały, czekoladowy i przyjemny. Te ziarenka powinny odpowiadać zwolennikom tradycyjnego, nie kwaskowatego espresso. Cappuccino nie próbowałem, ale powinno być dobre. Żonie americano bardzo smakowało.

Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał dosyć gruby. W  aromacie jest czekolada i słodkie nuty. Napar był mocny i zdecydowany, głównie czekolada, z odpowiednią dozą słodyczy. Posmak długi i przyjemny. Ta kawa to strzał w dziesiątkę, dla zwolenników większych tradycyjnych czarnych kaw.

Kubańska arabika Serrano Superior z palarni Euro Cafe bardzo mi smakowała jako espresso i napar z aeropressu. Na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2015, 20:59:26 »
dzisiaj miałem u siebie gości (powiedzmy "światowców"), akurat w młynie była Cubano (palona z 03.09.)
goście zachwyceni kawą, mnie smakowała również; doznania smakowe zgodne z tym co napisał WS
dobrze, że akurat nie było "na tapecie" czegoś bardziej kwaskowatego, bo by mi znów wytknęli, że pijam "starą" kawę ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2015, 21:34:12 »
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2015, 21:36:01 »
Może to z tego, że część żywności "kwaśnieje" jak sie zestarzeje i psuje... tak gdybam.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Wrzesień 2015, 00:10:55 »
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?
nie napisałem, że jest to moja opinia, ja wprost uwielbiam kawy kwaskowe
spora część moich znajomych ma inne zdanie na ten temat - ja nie mam siły każdego "nawracać"
pewnie jak pisze Spinka - proste skojarzenia, kwaśność = nieświeże
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Wrzesień 2015, 00:43:36 »
Kwaśne jabłka są ultraświeże  ;)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrzesień 2015, 21:24:29 »
Off-Topic:
Kwaśne jabłka są ultraświeże  ;)
porzeczki i wiśnie też :jezyk:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Wrzesień 2015, 22:47:53 »
:pycha:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrzesień 2015, 08:58:30 »
nie napisałem, że jest to moja opinia, ja wprost uwielbiam kawy kwaskowe
Wiem, że to nie Twoja opinia, bo już spotkałem się z nią nie raz... ;)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrzesień 2015, 21:37:15 »
Off-Topic:
do biura zamawiam już tylko kawy, po których mogę się spodziewać co najwyżej niewielkiej ilości kwasków
w czasach kiedy zamawiałem kawy do pracy zgodnie z moimi wyłącznie preferencjami, potrafiłem się spotkać ze stwierdzeniem "jak można pijać kawę z kapustą kiszoną" - super to kiedyś Spinka skwitował "dobrze, że są różne gusta, bo by jedna baba we wsi wystarczyła" - jedyny wniosek ;)

trochę (tradycyjnie) rozjechał się wątek, który powinien brzmieć: Cafe Cubano - przyzwoite espresso!!!
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Bertzilla Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: Fiorezatto F4 Nano; Hario Slim MSS-1
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2015, 09:11:25 »
Kurdemolo!
Ale kawa!
Normalnie z butów mnie wyrwało. W sam raz sprawiłem sobie młynek ręczny, żeby espresso sobie popróbować z różnych ziarenek i wziąłem próbkę, co to Goran mi przysłał ostatnio. No i namieliłem 19g, tąpnięcie i poleciała z sitka PF równiutko, gęsta jak krew żylna, pienista, smakowita. Ani pół psika na bok. Krema gęsta, obfita, oleista. W smaku istotnie - czekolada, słodycz i coś czego nazwać nie umiem, a kojarzy się z pieczeniem, karmelem jakby... Kwaskowość prawie niewyczuwalna. Zapadła decyzja właśnie o nabyciu pierwszej porcji handlowej. Polecam :)
Jorg
za dobre uczynki zostaniesz słusznie ukarany

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopad 2015, 12:04:18 »
Padła opinia że Serrano Superior jest dobra ale pełna defektów. Nie sortowana kawa, prosto z worka ...



Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marzec 2016, 13:26:04 »
Cubano - fajna kawa o intensywnym aromacie. Woziłem w samochodzie otwartą paczuszkę przez kilka dni, nie trzeba odświeżaczy :) Zapach jest taki, że od razu chce się kawy.
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale w mojej paczuszce były ziarenka mocno palone. Jeszcze takich u Gorana nie spotkałem. Chyba tak powinna wyglądać kawa kubańska, kojarzy mi się z dymem i aromatem cygara.
Jest to kawa, która już w ekspresie automatycznym wyróżnia się na tle innych kaw.
Aby poznać jej walory zrobiłem espresso w HX . Już przy pierwszym strzale wyszło doppio z ładną gęstą cremą. W smaku wyczuwam gorzką czekoladę i słodkie nuty.
Myślę, że nawet podawana z mlekiem będzie wyrazista. Następne doppio będzie podane z cukrem wsypanym do pustej filiżanki.

Ta kawa zagości u mnie częściej. Polecam również do automatów.


Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marzec 2016, 16:34:39 »
Skąd jest ten przesąd, że kwaśna kawa jest stara?
Stary post ale odpisze bo w sumie mnie to dotknęło.  Stara kawa czyli wysuszona, z mielenia dochodzi do dolnych granic młyna a i tak woda przelatuje za szybko i w konsekwencji przysłowiowe 14 cytryn.

Właścicieli solidnych mlynow pewnie to nie dotyka. Ja musiałem przekalibrowac żarna.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2016, 16:36:41 wysłana przez Bacek »

Offline mieto132

  • Wiadomości: 20
Odp: Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2016, 10:49:14 »
Witam,co robię zle,podwójne sitko,18g kawy czas ekstrakcji w zależności od ubicia ,słabsze 25/50 mocniejsze 25/40 i jeszcze raz spróbowałem na tym mocniejszym przeciągnąć do 30sek,wyszło 50ml we wszystkich przypadkach 14cytryn?


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi