Autor Wątek: Młynek gastronomiczny do domu.  (Przeczytany 5147 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lipiec 2018, 13:02:29 »
Ja dmuchając nie zauważyłem problemów ;) Przecież wydmuchujesz to co zostało zmielone, to co ma być innego z jakością?

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lipiec 2018, 14:30:49 »
Raczej nie wydmucha nic większego niż odległość pomiędzy żarnami. A dla hardcorowców zawsze można te resztki wyrzucić.

A wydmuchane zostanie głównie to co w wylocie siedzi
out.jpg

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Lipiec 2018, 23:42:40 »
Jak powiedzieliście tak zrobiłem.
Wskoczyła do mnie obok Demoki, używana Eureka Olympus 75 E.
Dzisiaj biorę ją na warsztat i dobrze wyczyszczę.
Młynek udało mi się kupić za 400zl więc wydaje mi się że to dobrze wydane pieniądze

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka


Offline Batonio Mężczyzna

    • ----
  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-01, 02; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK3, Wilfa Svart, Rhinowares Hand Coffee Grinder
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lipiec 2018, 00:16:51 »
Ostatnio zauważyłem fajny patent na zmniejszenie retencji przy single dosing bez hoppera (lub z symbolicznym). Duża gruszka przyłożona do wlotu kawy. Dwa energiczne ruchy i to co zalega w wylocie jest przedmuchane. Wczoraj sprawdziłem i wysypało się 2g kawy. Nawet jeżeli to nie wszystko (a drugie tyle w środku by się nie zmieściło) to i tak wielki krok w dobrą stronę.
Robię tak od zawsze z Wilfą i odkąd mam Comandante też w niego dmucham ;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Sierpień 2018, 18:05:43 »
Jak powiedzieliście tak zrobiłem.
Wskoczyła do mnie obok Demoki, używana Eureka Olympus 75 E.
Dzisiaj biorę ją na warsztat i dobrze wyczyszczę.
Młynek udało mi się kupić za 400zl więc wydaje mi się że to dobrze wydane pieniądze



Kupiłeś Eurekę za 400 zł.?  Przy takim szczęściu to ja bym zagrał w Lotto.  :taktak:
Przy dobrym przemiale możesz odrobinę poszaleć robiąc espresso.  :ok:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Sierpień 2018, 22:57:08 »


Jak powiedzieliście tak zrobiłem.
Wskoczyła do mnie obok Demoki, używana Eureka Olympus 75 E.
Dzisiaj biorę ją na warsztat i dobrze wyczyszczę.
Młynek udało mi się kupić za 400zl więc wydaje mi się że to dobrze wydane pieniądze



Kupiłeś Eurekę za 400 zł.?  Przy takim szczęściu to ja bym zagrał w Lotto.  :taktak:
Przy dobrym przemiale możesz odrobinę poszaleć robiąc espresso.  :ok:

Ktoś nie wiedział chyba co ma i chciał się pozbyć.
Żarna ostre, mieli super równo, dozownik nie przeszkadza.
Pod espresso to jest chyba stworzone :D

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi