Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054448 razy)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lipiec 2014, 15:37:35 »
oglądnij sobie ten film:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lipiec 2014, 16:51:34 »
Jutro rano zrobię zdjęcie bo nie mam pojęcia czy taka konsystencja ciastka jest odpowiednia czy nie. 25-50 jest idealnie ale ciągle mam :-) wilgotno w ciastku ;-) Masakra jest na sali baristka która ma wilgotno w ciastku hmm Dobra oglądam Tour de France

Online Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lipiec 2014, 18:51:44 »
Ciastko ma być wilgotne i po odwróceniu z kolby powinieneś wytrząsnąć je bez odbijania.
Samo nie ma prawo wypaść.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Lipiec 2014, 18:53:28 »
No to w takim razie chyba jest dobrze bo lekko stuknę i wyskakuje całe.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lipiec 2014, 22:01:09 »
Roger, fajny filmik, przyjemnie się ogląda :)

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Sierpień 2014, 08:48:30 »
Właśnie zmieniłem kawę z Antoniowej Ariadny na Yellow Bourbon z coffeedesk. Masakra- już pół paczki (na szczęście małej) zużyłem i nie mogę złapać odpowiedniej ekstrakcji. Grubość mielenia dużo zmniejszona a tu dalej z kolby leci wodospad. Droga ta nauka, oj droga ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Sierpień 2014, 09:55:44 »
Cóż Ci poradzić? Kręć dalej młynkiem albo zmień metodę parzenia, na przykład na aeropress.

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Sierpień 2014, 09:57:12 »
Będę kręcił do upadłego :). Aero to potem, na razie dopiero ogarniam kolbę :).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Sierpień 2014, 09:59:08 »
Trochę szkoda tej kawy. Jaki masz sprzęt?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Sierpień 2014, 10:22:17 »
Ariadna to też Yellow Bourbon w 80%... Dajcie sobie spokój ze Szwedami ;).

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Sierpień 2014, 10:29:44 »

Trochę szkoda tej kawy. Jaki masz sprzęt?
Silvia + Wega (Compak K3 touch).

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Sierpień 2014, 10:31:38 »

Ariadna to też Yellow Bourbon w 80%... Dajcie sobie spokój ze Szwedami ;).
Dlategoż wracam za chwilę z pokorą do Ariadny :)

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Sierpień 2014, 21:58:48 »
Pewnie będę tutaj częstym gościem proszącym o pomoc, jako że dopiero co zacząłem swoją przygodę z młynkiem i ekspresem kolbowym :)
Na razie walczę ze swoim sprzętem by wszystko jakoś ogarnąć. Od strony teoretycznej dość sporo już przeczytałem, czas przekuć to w praktykę. Wraz z przyjściem ostatniej dostawy świeżej kawy i pewnych akcesoriów otrzymałem małą próbkę zmielonej kawy pod espresso i już widzę, że moje dotychczasowe mielenie było dużo za grube. Wiedziałem, że mielenie pod espresso ma być drobne, ale nie sądziłem, że tak drobne jak praktycznie cukier puder :) Były też sytuacje, że pomimo niby za grubego mielenia (porównując do otrzymanej próbki) to kawa zdecydowanie za wolno wypływała... Może za mocno ubijałem? Za dużo kawy dawałem? Ehh dużo tych zmiennych, które samemu ciężko ogarnąć.
Zastanawia mnie też, że do podwójnego sitka powinno się sypać około 14 gram kawy, ale ostatnio przy ważeniu nie zbliżyłem się jeszcze do tej wartości, a już okazało się, że kawy jest za dużo bo kawa albo nie chciała wypływać, albo wyciekała z portafiltra. No i było widać odbicie prysznica na kawie. Co może być przyczyną?
Kolejna kwestia. Powiedzmy jeśli po 25 sekundach, na podwójnym sitku otrzymuję około 60ml espresso (licząc z cremą), ale kawa na podwójnej wylewce nie leci jednostajnie tylko momentami bardziej kapie, przerywa (często z jednej strony bardziej niż drugiej) itp to jednak coś jest nie tak?
Głowa boli od tego wszystkiego ;) Ale pociesza mnie myśl, że jeszcze do niedawna w ogóle nie pijałem "czarnej" kawy, na samą myśl przewracał mi się żołądek, a teraz pomimo wszystkich niedoskonałości rozsmakowałem się w samodzielnie robionym espresso :)

Online Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Sierpień 2014, 22:22:17 »
Na pewno sypiesz 14 g?
Jesteś pewny pojemności sitka?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Sierpień 2014, 22:50:25 »
W tym konkretnym przypadku wytarowałem wagę kuchenną na pustym portafiltrze i następnie domielałem po trochu kawy i stanęło bodajże na 12gr a okazało się tego jednak za dużo. Biorę jednak pod uwagę, że waga może nie być najdokładniejsza :) Ale już przy 7gr na pojedynczym sitku było wszystko ok. Jeszcze to jutro sprawdzę. Może wina też leży w grubości przemiału? Niby grubo nie mieliłem, ale jednak grubiej niż na "wzorowej próbce" i przez to objętość dla danej wagi była większa (ale żeby aż tak?).
A co do samego sitka, to mowa o oryginalnych sitkach dodawanych do ekspresu Ascaso Dream.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi