Cześć,
Jest to mój pierwszy temat, ale z forum korzystam już od dłuższego czasu. Kawę przygotowuję w kawiarce. Przez wiele lat robiłem to byle jak. Szukając sposobu na poprawienie smaku kawy trafiłem tu.
Na co dzień korzystam z kawiarki Bialetti Moka Express 1tz. Korzystam z porad znalezionych na forum i kawę przygotowuję w następujący sposób. Zbiornik nie ma zaznaczonego poziomu, więc wlewam gorącą wodę do dolnego poziomu zaworka, zasypuję mieloną kawę Lavazza Qualita Rossa do górnej krawędzi pojemnika bez ubijania, zakręcam i stawiam na ogień. Kawiarkę ściągam z ognia tuż przed "bulgotaniem" z wylewki i chłodzę żeby przerwać ekstrakcję. Wychodzi z tego średnio 44ml naparu. 1tz to ok 50ml, więc jest blisko, kawa smaczna.
Zakupiłem nową kawiarkę Bialetti Moka Express 6tz z myślą o przygotowaniu kawy dla gości, ale korzystam z niej też kiedy zabieram kawę w termosie. Kawiarka powinna przygotowywać 6 porcji po 50ml, pojemność całkowita określona przez producenta to 300ml. Kawę przygotowuję w identyczny sposób jak w 1tz, z tą różnicą, że zbiornik ma zaznaczony poziom do którego należy nalać wodę. Z 6tz wychodzi jednak mało ekstraktu. Średnio 190ml. Licząc, że jedna porcja to ok 50ml wychodzą nie całe 4 porcje. Po dolaniu do naparu 100ml gorącej wody smak wydaje mi się zbliżony do tego z 1tz, ale nie jestem wytrawnym smakoszem żeby poprawnie to ocenić. W czym może być problem, że naparu jest mniej niż powinno?