Też kupiłem sobie jednego przelewowego DAKa na próbę, ale jeszcze nie otwierałem.
Z ciekawych kaw do espresso piłem ostatnio dzięki uprzejmości Kacpra z Małej Czarnej ciekawą kawę, którą jego palarnia pozyskuje z dzierżawionej w Brazylii działki. Ciekawy pomysł, a sama
jak na Brazylię wg mnie bardzo ciekawa połączenie klasyki i nowoczesności.
Rozmawiałem z Kacprem, że już jakiś czas się nie pojawiali na forum i powiedział, że wróci i wrzuci kod promocyjny na forum, jak tylko odzyska hasło do konta.
Palarnia "Mała Czarna" - Brazylia Arara Fazenda Sao Pedro Da Canastra (odm. Arara, obr. semi-washed) [espresso]Gładka na podniebieniu i czysta, w smaku słodka, orzechowo-owocowa, kojarząca mi się z dojrzałymi żółtymi i czerwonymi owocami, pastą orzechową z orzchów laskowych, ze słodkim finiszem przechodzącym w posmak migdałowo-likierowy (amaretto).
W moim odczuciu bardzo fajna
na co dzień zarówno dla lubiących nieco bardziej złożone aromaty jak i klasyki. Moja żona jak spróbowała ode mnie, to poprosiła żeby jej też zaparzyć co zdarza się dość rzadko w przypadku kaw espresso bo na ogół pije herbaty ewentualnie herbaciane etiopskie kawy z przelewu.