Cześć
@Sephiroth,
ostatnie zmiany profili mieliśmy w połowie sierpnia i od tego czasu mocno się ich trzymamy.
Zmiany w profilach były drastyczne, ale dzięki temu udało się nam uzyskać bardzo duże rozwinięcie kaw, co przekłada się na dużo lepsza ekstrakcję w automatach no i oczywiście kolbach a wszystko to przy eliminacji zbytniej owocowości (co jest kluczowym aspektem przy wybieraniu kaw pod automat większości naszych klientów, którzy szukają czegoś pod automat) ale i tu najważniejsze - nie przepaleniu kaw.
Eliminacja przypalenia kawy była dla nas najważniejszym osiągnięciem i temu poświęcaliśmy bardzo dużo uwagi.
Podobna rewolucja zaszła w naszych kawach jasno palonych, które (zwłaszcza Kenia i Burundi, Gwatemala, Etiopia Guji) są uważane przez baristów i znawców kawy, którzy mieli z nimi styczność za "sztosy".
Idąc dalej pomimo wyśmienitego rozwinięcia jasno palonego Burundi w poniedziałek jeszcze ją profil, który sprawia, że w filiżance mamy sok a nie kawę. Kawa pomimo jasnego palenia zachowuje się wyśmienicie w kolbie i przy parzeniu 40s+ 2:1 mamy do czynienia z sokiem mandarynkowym.
Obecnie powróciliśmy do poprzednich nazewnictw (jasno, średnio, ciemno palona), ponieważ nazewnictwo omni było niezrozumiałe i mylące.
Tak czy inaczej, dziękuję za wrzucenie Twojej siostry
Cześć,
@Piotrek - zmienialiście w ostatnim czasie coś w profilu palenia kaw Omniroast??
Zamawiam regularnie dla siostry kawę Brazylia Mogiana i twierdzi, że tak smacznej, wyrazistej, aromatycznej i pięknie pachnącej jeszcze nie piła.