Autor Wątek: Breville VCF126X Barista Max  (Przeczytany 18739 razy)

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Październik 2023, 10:40:44 »
Dzisiejsze strzały
Klik17 92 stopnie preinfuzja 3
20/40g 29 sek kanały

https://youtu.be/fcEYbPSLnUY?si=H2n4hUvGyBWt1K2L

19/43g 32sek jakby bez kanałowania

https://youtu.be/XABYQ0w3dwo?si=8AH1aYzTbSWU8okc

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Październik 2023, 15:03:14 »
Ten drugi shot nieźle wygląda. A smak?  Ja bym pogrubił na 18 klik i zwiększył dozę na 19,5g i skrócił ekstrakcję.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2023, 15:06:46 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Październik 2023, 15:13:51 »
Schodziłem w dół z klikiem z 20 wiec już w górę nie idę. Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Październik 2023, 15:58:06 »
Zbyt drobne mielenie też powoduje kanały.
Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?
Channeling powoduje nadmierną ekstrakcję kawy w niektórych obszarach i niedostateczną ekstrakcję w innych. W rezultacie otrzymujemy espresso o nierównym profilu smakowym, mętne, które może być jednocześnie kwaśne i gorzkie.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2023, 16:00:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Kaka666

    • -
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: VCF126X
  • Młynek: -
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Październik 2023, 16:25:42 »
Zbyt drobne mielenie też powoduje kanały.
Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?
Channeling powoduje nadmierną ekstrakcję kawy w niektórych obszarach i niedostateczną ekstrakcję w innych. W rezultacie otrzymujemy espresso o nierównym profilu smakowym, mętne, które może być jednocześnie kwaśne i gorzkie.

Dokładnie. Zakładam ze tamp jest prosty wiec szukałbym ewentualnych problemow ze zbitymi drobinkami kawy, oraz też nie oszukujmy sie nie posiadamy młynka najwyższych lotów ;/ ale generalnie drugi szocik bardzo spoko, Jaka to kawka teraz pita?

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Październik 2023, 19:13:45 »
Mogę teraz porównać jak robię dystrybucje. Kawa to Chocolate Wave od Antonio

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Październik 2023, 20:19:14 »
92 stopnie preinfuzja 2 klik 17
18,5/35g 25 sekund
Pod koniec kilka szpryc z kanałów ale crema zdecydowanie ciemniejsza smak troszkę słonawy
Muszę jednak zwiększyć dozę do 19

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Październik 2023, 20:30:05 »
Chyba lepsze rezultaty osiągniesz z:
¹ preinfuzją nr 3
² dozie 19,5g ÷ 20g
³ relatywnie grubszym mieleniem niż drobniejszem 18 ÷ 20 klik

Kombinuj, dzięki temu lepiej poznajesz swój ekspres, by szybciej dochodzić do poprawnych shotów.
》tertium non datur《

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Październik 2023, 12:06:40 »
No i wyszło skąd u mnie takie rozstrzały.
Każdą pierwszą próbę  z nowymi ustawieniami robiłem w opcji programowania  ekstrakcji podwójnej,  a następne już normalnie. No i okazało się, że programowanie czasu działa chyba jedynie z opcjami domyślnymi czyli 92 stopnie preinfuzja 1. Dopiero wczoraj to zauważyłem bo miałem ustawione 2 czyli preinfuzja z pauzą a esktrakcja poszła bez tej pauzy. O ile nie wiem czy temperatura się resetuje do 92 stopni to preinfuzja na 100 procent tak działa. Idiotyczne ale co zrobić.

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Październik 2023, 22:58:31 »
Taki eksperyment - preinfuzja nr 2 ale dwa razy
92 stopnie klik17
19,5 / 38g 34 sekundy
Tak wygląda ekstrakcja. Czy powinna trwać krócej ? Jakieś szpryce z kanałowania widać
https://youtu.be/16Rp_dGZD8o?si=AAKFGCR32bKNWEkv
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 23:05:36 wysłana przez Darecky »

Offline Kaka666

    • -
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: VCF126X
  • Młynek: -
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Październik 2023, 09:26:18 »
Ciekawy patent z preinfuzja az sam sprobuje.

Co do czasu ekstrakcjii to pytanie jak smakuje. A najlepiej to zrobic cupping :D.

Co do kanalowania, to chyba trzeba zrobic analize prepa koszyka. U mnie wyglada to podobnie  choć ja teraz mam bardzo slabej jakości kawe, (Yankee z allegro) albo trafiłem na nie równy wypał, zamowiłem od Antonio wiec dzis powinna wjechac nowa kawka na testy
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2023, 09:43:52 wysłana przez Kaka666 »

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Październik 2023, 11:29:14 »
Cupping? Czyli proponujesz zrobić zwykłą nalewajkę ? 
A ta „analiza prepa” - czy możesz napisać co miałeś na myśli ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kaka666

    • -
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: VCF126X
  • Młynek: -
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Październik 2023, 16:04:58 »
Nie cupping tylko Salami shot - Pomyliłem nomenklatury,

Jest guide na YT  "The Salami Shot: Understanding Your Espresso Extractions"

Nie mogę postowac linków niestety.

Ale generalnie cos takiego z tym ze process bym rozpoczął od 20 sekundy i co 3 sekundy zmieniał filizanke wtedy można by ocenic kiedy kawa najlepiej smakuje, polecam fajna zabawa :D.

z Prepem chodziło mi o coś takiego jak również mozna spotkac na YT typu "espresso puck prep"

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopad 2023, 12:53:36 »
Po całym kilogramie Ariadny najlepsze rezultaty mam przy 94^C klik 18
18,5/37 g przy czasie około 27 sekund
Preinfuzja nr 2 ale robię tak ze włączam na sekundę -stop i od razu start. Mam wtedy preinfuzję 4sekundy

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Listopad 2023, 13:08:20 »
18,5/37 g przy czasie około 27 sekund
Wzorcowe👍
94^C
Wychodzi na to, że temperatura jest zawyżona, jeśli smakuje Ci espresso z ciemniej palonego ziarna przy takiej skali °C.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 13:12:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi