Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067601 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5550 dnia: 05 Luty 2023, 20:35:23 »
Zatem powiedz mi proszę ile słodyczy, kwaśnego smaku, goryczy jest w kawie, którą wyślę Ci za darmo

możemy zrobić taki test :):)nie pisz co to za kawa , profil pod espresso , ja zaparze i na forum … lege artis" opisze te trzy zmienne smakowe :):)

Offline adiki

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5551 dnia: 05 Luty 2023, 21:03:17 »
Te grafiki w sumie pokazują ze w ziarnach sporo cukrów jest.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5552 dnia: 05 Luty 2023, 21:05:54 »
Antonio ma tylko kwas :)LOL,może sprzęt szwankuje :)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5553 dnia: 05 Luty 2023, 21:11:54 »
@adiki fajne grafiki. hmm, może się mylę, ale paru specjalistów mówiło o braku cukrów, w kawie i zastanawiam się czemu. Czy są w trakcie ekstrakcji trudno dostępne, a kwasy łatwe do wypłukania ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5554 dnia: 05 Luty 2023, 21:24:13 »
Antonio ma tylko kwas :)
Daj sobie spokój słodziaku i prześlij mi adres swojego laboratorium :mrgreen:.

@krystians, @adiki -- czymś innym jest jakiś tam cukier (węglowodan) a czymś innym jego percepcja. Czymś innym jest kwasowość czyli pH danej substancji, roztworu, a czymś innym wrażenie jakie nasz mózg określa smakiem kwaśnym. Coś może być cukrem ale niekoniecznie nazwiemy go słodkim. Jakiś tam kwas w roztworze niekoniecznie objawi się nam jako kwaśny w smaku. W cytowanych przez Ciebie grafikach i owszem, wykazano cukry w kawie. Ale przeczytajcie uważniej: polisacharydy. Np. skrobia -- wielocukier. Gdzież skrobi do sacharozy/glukozy/fruktozy i do smaku słodkiego?
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2023, 21:27:30 wysłana przez Antonio »

Offline adiki

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5555 dnia: 05 Luty 2023, 21:27:17 »
@adiki fajne grafiki. hmm, może się mylę, ale paru specjalistów mówiło o braku cukrów, w kawie i zastanawiam się czemu. Czy są w trakcie ekstrakcji trudno dostępne, a kwasy łatwe do wypłukania ?
Antonio nie pisał o braku cukrów tylko o tym że kawa nie jest słodka.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5556 dnia: 05 Luty 2023, 21:33:51 »
Dla mnie jest, ba, nawet bywają takie, które określiłbym jako zbyt słodkie. :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5557 dnia: 05 Luty 2023, 21:38:12 »
Nie wiem jak to się ma do nauk aktualnych i ściśle kawowych, ale kiedyś tam uczono mnie, że w percepcji kawy, mamy do czynienia przede wszystkim ze smakiem: kwaśnym i gorzkim, a słodki jako taki w zasadzie nie występuje w kawie lub nie warto sobie zaprzątać nim głowy.

Polecam taki oto eksperyment. Weź sobie najbardziej gorzką z kaw, najbardziej ciemną i piekielną. Zrób sobie espresso. Weź kroplę soku z cytryny i dotknij nią zewnętrznej strony filiżanki -- niech ta kropla gdzieś tam się rozpłynie, spłynie na dno filiżanki -- oczywiście na zewnątrz. Spróbuj espresso :). Jasne, że mamy wrażenie, że coś jest kwaśniejsze, gdy czujemy aromaty kwaśnych substancji.

Na samą myśl o pomarańczach robi mi się niedobrze, bo z jednej strony czuję, wyobrażam sobie jej kwas a z drugiej ogromne pokłady fruktozy nie pociągają mnie. W każdym razie wspomnienie o aromacie pomarańczy wywołuje automatycznie reakcję ślinianek na kwaśne wrażenia :). Dlatego warto i trzeba rozdzielić tę sferę smakową od węchowej...
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2023, 21:43:17 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5558 dnia: 05 Luty 2023, 21:39:29 »
Ale czemu niedobrze robi Ci się od truskawek ::):) tam fruktozy nie za dużo :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5559 dnia: 05 Luty 2023, 21:42:13 »
Nieważne, po prostu lubię naturalne aromaty truskawek i w ogóle świeżych owoców w kawie. Nie wyciągałbym jednak owoców jako wykładników smaku -- chyba, że testujemy razem ten sam dany owoc i konfrontujemy, kalibrujemy wrażenia.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5560 dnia: 05 Luty 2023, 21:46:39 »
Napisze jeszcze raz ze porównanie pomarańczy i truskawek  do cytryny miało przybliżyć osobie początkującej w smakowaniu espresso jakiej kwaśności ma szukać i jaka jest pożądana .Nie miałem zamiaru tym przykładem ustanowić nowej wykładni sensorycznej na najbliższe dekady :):O:O

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5561 dnia: 05 Luty 2023, 21:46:43 »
Dla mnie jest, ba, nawet bywają takie, które określiłbym jako zbyt słodkie. :)
Tak to możemy sobie po latach opowiadać o starych rowerach ;). Dla mnie też kwaśna Kenia bywa słodka. Większość populacji zebranej z ulicy jednak nie przychyli się do takiej oceny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5562 dnia: 05 Luty 2023, 21:50:44 »
jakiej kwaśności ma szukać i jaka jest pożądana
To jest chyba zbyt trudne nawet dla zawodowców, zaparzających kawę od rana do wieczora za barem... Każdy sam sobie musi znaleźć swoją najlepszą kawę, swój god shot.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5563 dnia: 05 Luty 2023, 22:20:04 »
gdyby każdy miał swój good szot ,jakieś wytyczne dot espresso profile smakowe i wypalanie kawy nie miało by sensu ,wystarczyłoby napisać na paczce "to może być twój good shot blend 1"

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5564 dnia: 05 Luty 2023, 22:22:43 »
zaparzających kawę od rana do wieczora za barem

to ze ktoś od rana do wieczora zaparza kawę za barem o niczym nie świadczy ,to może być kiepska kawa od rana do wieczora >)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi