Autor Wątek: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali  (Przeczytany 11962 razy)

Offline gsh

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 41
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maj 2013, 13:25:34 »
Ja tam na swoją rączkę nie narzekam :) , ale na Twoja Metiu wyszła bardzo fajnie.



Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maj 2013, 18:26:04 »
gsh: Dzięki !  :D

Spinka2: pochwal się efektem prac.  ;)

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maj 2013, 19:34:34 »
Jestem na półmetku.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Sierpień 2013, 10:18:40 »
Modyfikacji ciąg dalszy. Prace trwają !  :mrgreen:

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

n-krzychu

  • Gość
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Sierpień 2013, 15:23:38 »
Ja też chcę taką gałkę !!!!!!!!
I to z orzecha
( Rączkę drewnianą już mam )

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Wrzesień 2013, 22:17:16 »
Gdy skończę, pochwalę się efektem. Wtedy będę mógł podjąć się kolejnych prac - na razie skończę te.  ;)

Kto robił Ci rączkę drewnianą ? Wrzuć zdjęcia, pochwal się jak się prezentuje wpięta w ekspres.  :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

n-krzychu

  • Gość
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Wrzesień 2013, 15:55:14 »
Kupiłem w necie. O ile pamiętam na all4gasro. Teraz sprawdzałem tam - na stronie nie ma żeby podlinkować.
Do jutra siedzę w robocie więc fotka może jutro.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Wrzesień 2013, 09:35:31 »
Ładnie to się zapowiada.... :)

n-krzychu

  • Gość
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Wrzesień 2013, 20:53:31 »
No zgodnie z obietnicą w końcu wysyłam.
Zdjątko takie sobie ale rączka mi się podoba.
http://img708.imageshack.us/img708/695/d0p2.jpg
Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Wrzesień 2013, 21:06:00 »
Ładnie.

Ja czekam na moje dwukolorowe rączki do tampera :D Mam nadzieję że się uda - wtedy to i kolbę bym podmienił :)

Off-Topic:
Ale nie mogę się powstrzymać od kilku pytań ;)
Co ty masz za kawę teraz w młynku, że ją w 94C robisz??
Filiżanka pod młynkiem zapobiega wysypywaniu się resztek kawy dookoła młynka?
LMWDP #469

n-krzychu

  • Gość
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Wrzesień 2013, 23:03:37 »
Off-Topic:
Ale nie mogę się powstrzymać od kilku pytań ;)
Co ty masz za kawę teraz w młynku, że ją w 94C robisz??
Filiżanka pod młynkiem zapobiega wysypywaniu się resztek kawy dookoła młynka?
ad 1 Hiszpańską Durban Caffe - arabikę 100%, zmieszaną z robustą 100% (zwykłą/torrefacto 80/20), z tej samej palarni ( chyba Gamma się nazywa) -w stosunku mniej więcej też 80/20. Czyli 80% Arabiki i 20% robusty. Zawartości ziaren torrefacto nie chce mi się wyliczać.
Ale jest taka sobie.
A tak w ogóle to lubię wysoką temperaturę. Z reguły mam ustawione 90-92 stopnie.
ad 2 Tak i powiem, że pomaga utrzymać czystość - no prawie ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Wrzesień 2013, 08:31:04 »
Off-Topic:
Taka sobie, ale przynajmniej niedroga, w promocji poniżej 30 zł za kg. Bałem się ją kupić, właśnie z powodu niskiej ceny. A świeża jest ta Durban Caffe?

n-krzychu

  • Gość
Odp: Tuning ekspresu, czyli połączenie drewna i stali
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Wrzesień 2013, 08:57:38 »
A świeża jest ta Durban Caffe?
Nie mam już opakowania, ale jeśli dobrze pamiętam to była świeża.
Crema ładna, lecz wg mnie ma mniejsze body niż włoszczyzny i jest bardziej kwaskowa. Mi to akurat nie leży.
 Ale  - jak za tą cenę może warto spróbować.
Jak ktoś ma blisko do Czech to w Normie można dość często spotkać dość przyzwoite kawy po 150-200 koron/kg ( oczywiście wyszukując z natłoku śmieci sprzedawanych pod nazwą kawa )

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi