Autor Wątek: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.  (Przeczytany 286572 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1725 dnia: 17 Grudzień 2022, 16:56:07 »
Nie wszystko co ma tłok  można nazwać dźwignia.:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1726 dnia: 17 Grudzień 2022, 17:36:28 »
ma bezpośredni kontakt z wodą pitną o temp powyżej 60C.
Ale czegóż się nie zrobi dla dobrego espresso? Czort z tym smarem -- ważne, że dzięki niemu układ hydrauliczny jest szczelny i wytwarza się prawidłowe ciśnienie :). Moykote 111 jest jaki jest. Możesz chyba też użyć czegoś jadalnego, np. masła, ale pewnie nie będzie bardzo trwałe.

Nie wszystko co ma tłok  można nazwać dźwignia.:)
Ale Kazak Rota można zaklasyfikować do rodziny "dźwigniowych" maszyn do espresso.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2022, 17:40:08 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1727 dnia: 17 Grudzień 2022, 18:38:14 »
W definicji dźwigni się nie mieści , moim zadaniem Kazak to osobna kategoria maszynek takich jak pocopresso lub cafflano ale zdecydowanie materiały i jakość wykonania  na plus dla Kazaka wiec dla mnie może kategoria indywidualna jedyna w swoim rodzaju :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1728 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:12:25 »
A czymże się różni od dźwigniowej maszyny? Teraz pojawiają się dźwigniowe maszyny -- też bez bojlerów, grzałek itp. Rożnica żadna moim zdaniem -- w sensie idei cylindra i tłoka.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2022, 19:14:58 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1729 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:27:07 »
Jak na wstępie nie wszystko co ma cylinder i i tłok to dwignia:):) cylindry i tłoki sa w silnikach ale silniki nie sa dzwigniami :):) ale mogę się zgodzić ze bliżej mu do koncepcji dźwigni w działaniu i robieniu espresso:):)

Offline Papo

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Kolbowy Lelit, picopresso, śrubowy ciśnieniowy produkcja własna
  • Młynek: 1Zpresso jx pro
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1730 dnia: 20 Grudzień 2022, 15:26:57 »
Czy mógłby ktoś z posiadaczy Roty, zmieżyć temp wody w zbiorniku przed ekstrakcją i temp espresso po ekstrakcji? Będę wdzięczny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1731 dnia: 20 Grudzień 2022, 19:10:30 »
To jest nieistotne i mało miarodajne... Ważne, żeby temperatura zaparzania czyli temperatura w kawowym ciastku była odpowiednia. Moim zdaniem powinna być nie mniejsza niż 86 stopni by uzyskać dobre espresso ze średnio palonej kawy -- wystarczy, że włożysz do sitka jakąś termoparę i zmierzysz sobie jak i kiedy chcesz. Dam Ci mały przykład. Piec do palenia kawy osiąga dość szybko sporą temperaturę, tzn. na termometrze odczytasz sporą temperaturę powietrza płynącego gdzieś na wyjściu bębna -- taką temperaturę jaką stosujemy podczas wrzutu ziaren do bębna. Ale nijak się to ma do ciepła, jakie jest potrzebne do przyzwoitego wypalenia ziaren -- piec może być de facto za zimny...
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2022, 19:14:27 wysłana przez Antonio »

Offline Papo

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Kolbowy Lelit, picopresso, śrubowy ciśnieniowy produkcja własna
  • Młynek: 1Zpresso jx pro
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1732 dnia: 20 Grudzień 2022, 20:33:13 »
Może inaczej. Ktoś to w ogóle sprawdzał? Czy poprostu zakładacie, że nad ciastkiem jest odpowiednia temp?

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1733 dnia: 20 Grudzień 2022, 20:38:35 »
Zapytaj @Valerii. Jako konstruktor, pewnie prowadził takie badanie  :taktak:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1734 dnia: 20 Grudzień 2022, 21:40:46 »
nad ciastkiem jest odpowiednia temp?
Nie nad ciastkiem tylko "w ciastku" ma być odpowiednia temperatura.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1735 dnia: 21 Grudzień 2022, 09:47:46 »
Papo, tu mierzyłem, https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6817.msg216020#msg216020
Chociaż może nie do końca to co chcesz, w wersji z zaworkiem już nie mierzyłem, przez smak espresso człowiek zapomina o pomiarach temperatury :)

Offline Papo

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Kolbowy Lelit, picopresso, śrubowy ciśnieniowy produkcja własna
  • Młynek: 1Zpresso jx pro
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1736 dnia: 21 Grudzień 2022, 10:31:53 »
Dzięki, teraz już wiem na czym stoje

Offline altharr Mężczyzna

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Kazak Rota, Aeropress, V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Turbo, Fiorenzato F4 Filter, Comandante C40 IH
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1737 dnia: 24 Grudzień 2022, 09:57:32 »
Po testach Roty w trakcie spotkania forumowego u Gorana byłem zaskoczony jakością espresso, nie spodziewałem się że z ręcznej maszyny może wyjść tak dobre. Od wczoraj jest i u mnie. Rota pracuje z Comandante Iron Heart z Red Clix więc nie jest bezstopniowo, ale też nie jest tak źle jak się obawiałem. Czwarty szot jest już blisko celu, teraz czas na opanowanie niuansów i eksperymenty. Decyzja o zmianie młynka na bezstopniowy w toku.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1738 dnia: 24 Grudzień 2022, 10:12:28 »
Rota daje najbardziej fotogeniczne, niesamowite efekty :).

Offline Linoskoczek

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: pełen przekrój od HX z E61 po strzykawę
  • Młynek: Ceado E37S, Comendante MK3, jakiś hinzki ręczniak
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1739 dnia: 26 Grudzień 2022, 18:10:50 »
zaczynam nabierać przekonania, że Rota to ekspres, który w pewnym (szerokim) zakresie potrafi przykryć błędy grubości przemiału. Jestem na etapie porównywania Roty z moim HXem. Z Roty wychodzą równiejsze szoty, jestem w stanie lepiej zapanować nad ciśnieniem/estrakcją. W przypadku HXa zmieniająca się ostatnio wilgotność powietrza wymaga permanentnego manipulowania młynkiem, generalnie pierwsza, bądź co gorsza dwie pierwsze kawy idą w zlew. Przy Rocie ten problem nie występuje. Tutaj prosto dokręcam wymagane ciśnienie korbą.

Odnosząc się do wypowiedzi wyżej, Iron Heart to świetny kompan dla Roty, młynek bezstopniowy nie wniesie tutaj jakoś znacząco dużo moim zdaniem.

Swoją drogą, muszę jeszcze przeprowadzić testy, czy w szotach z Roty wyczuwalne są różnice w smaku kawy mielonej żarnami płaskimi i stożkowymi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi