Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 99805 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #360 dnia: 19 Grudzień 2022, 12:09:07 »
I jakie wrażenia z eksploatacji sitka VST 25?
Ross, moje spostrzeżenia są następujące:
¹ Zdecydowanie do ziaren bardzo świeżo palonych, bo przy takich już ponad miesiąc 👎trzeba dużo drobniej mielić, a i tak trudno zachować właściwe parametry, ale Ty sam palisz, więc problem znika.
² Przy kawkach bardziej owocowych te nuty są jeszcze bardziej uwydatnione.
³ Mnie smakuje z tego sitka klasyczny Santos, a np suchy Cerrado specialty już mniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2022, 12:24:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Single Dose
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #361 dnia: 24 Grudzień 2022, 11:30:47 »
Cześć :bry:
Dziś przychodzę do Was z pytaniem odnośne sitka B702TFH24NT e&b lab (https://www.eb-lab.coffee/new-products-1/b702th28sf) proszę o informację czy do tego sitka pasuje tamper o średnicy 58,5mm?


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #362 dnia: 27 Grudzień 2022, 08:22:13 »
czy do tego sitka pasuje tamper o średnicy 58,5mm?
Nawet 58,80.
》tertium non datur《

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #363 dnia: 12 Luty 2023, 20:04:32 »
With the Unifilter™ we created a portafilter revolution. Weber Workshops is extending that concept to the Unibasket™, utilizing the same construction and improvements on extraction that the Unifilter™ brought, but in a “drop-in” basket form. Current orders shipping in LATE MARCH 2023.

The Unibasket™ is a portafilter basket created from a single, thick piece of stainless steel. Whereas typical baskets are made from thin wafers, the Unibasket™ is forged from a 1.2mm thick blank of metal. The added thickness dramatically improves the rigidity of the puck during extraction by not allowing the bottom face to bow outwards, a common cause of puck cracking and channeling during extraction.

》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1049
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #364 dnia: 12 Luty 2023, 20:28:14 »
Podobają mi się ich produkty, ale kurde, ceny to oni tam mają prawdziwie "okazyjne"  :hihihi:

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #365 dnia: 12 Luty 2023, 21:10:20 »
ceny to oni tam mają prawdziwie "okazyjne" 
Plus VAT,  cło i koszt wysyłki to już  :picardpalm:

Przydałoby mi się coś takiego do Elektry, to nie musiałby zatykać dziurek. Napisałem maila,  bo mają adapter dla Olimpii.

https://weberworkshops.com/products/steam-dial


》tertium non datur《

Offline piter2015 Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: DF64
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #366 dnia: 19 Czerwiec 2023, 11:33:29 »
A ja mam takie pytanie o sitka IMS - czy ktoś może coś powiedzieć mi o tych z literką E na końcu (convex)? Czy rzeczywiście (jak deklaruje producent) lepiej współpracują z NPFami? Czy nie ma to kompletnie znaczenia (a jednak w większości są tańsze niż z płaskim dnem)?

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #367 dnia: 19 Czerwiec 2023, 11:53:01 »
Oznaczeniem dla sitka wypukłego tj. 'convex' jest litera 'C'. Litera 'E' na końcu to oznaczenie wzoru/układu otworów.
Sitko wypukłe teoretycznie ułatwi uzyskanie pojedynczego strumienia podczas ekstrakcji - kwestia fizyki po prostu :) Nie miałem możliwości zrobić porównania, więc nie wiem jak jest w praktyce. Same sitka IMS polecam bardzo - zupełnie inaczej wygląda cały proces ekstrakcji, przy czym przede wszystkim można liczyć na jakąś sensowną powtarzalność.

Offline piter2015 Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: DF64
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #368 dnia: 19 Czerwiec 2023, 12:47:19 »
Rzeczywiście, moje niedopatrzenie w tym kodzie oznaczeń  [emoji38]
Po prostu zastanawiałem się skąd taka różnica w cenie między prostymi a zakrzywionymi (chodzi o E&B?)..

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #369 dnia: 19 Czerwiec 2023, 13:14:40 »
Politykę cenową IMS trudno zrozumieć. Nie wiem od czego zależy koszt - może od popularności danych produktów, bo na pewno nie od ilości materiału jaki zużywają na dane sitko. Polecam lekturę, szczególnie strony 7-9: https://imsfiltri.com/wp-content/uploads/2022/08/IMS-Competition-DEFINITIVO.pdf .
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2023, 13:17:14 wysłana przez Tukidydes »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #370 dnia: 03 Lipiec 2023, 21:24:21 »
Nie IMS i nie VST, tylko "tanie" WAFO :hihihi::

Suggested Workflow
WORKFLOW
Adjust your Brew boiler Temperature:
Dial To 98°C ( 208.4°F): Higher than normal basket Situation.
Suggest Water Debit:
80~200ml/10sec, small water debit will cause some unstable extraction.
Grind beans:
RDT if you want.
14~18grams for H24.7 , I would suggest 16g would be a good start.
Grind finer(3 intervals or notches ) than normal, somewhere close to Turkish garde. e.g. If you use 18gram before, try 16 gram dosage but Finer ground.
Prepare your puck:
No Bottom Filter Paper.
Wdt if you want, I think that helps, especially when extract under  low bar.
Easy Tamping within 15 kgf , Flat base or Ripple base.
After Tamping ,No Top Paper ,No Metal Puck Screen.
Preinfusion with Low Pressure and shorter time:
e.g. 0.5~2 bars, no more than 5 sec.
Brewing Pressure:
The lower the pressure the higher the flow rate.
Light Roast : 4~6 bar
Medium to Dark Roast : 6~10 bar
No more than 10 bar
Brewing Time:
Doesn't really matter how long it takes, stop when you think its enough coffee liquid to drink.
Brew Ratio:
From 1:3~1:20 will be recommended.(YES, 1:20 not a type error)
High quality light roast beans can reach the high ratio.
After brewing ,rinse basket with hot water, and detach portafilter from your group head.This helps to prevent basket from clog coffee grounds.
Enjoy your coffee.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2023, 21:32:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1132
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #371 dnia: 19 Lipiec 2023, 12:24:51 »
@GostRado

Tu też pełno „wariatów” się znajdzie by to kupić   :picardpalm:    :hihihi:
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 800
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #372 dnia: 19 Lipiec 2023, 20:48:26 »
Czy ktoś posiada i używa nowych sitek IMS Big Bang?
 Mam kilka różnych IMSów - w sensie kształtu, liczby otworów, wykończenia powierzchni i drobne różnice w sposobie ekstrakcji są zauważalne.
Ciekawi mnie czy nowa linia znacząco wpływa na proces ekstrakcji, bo jeżeli tak to chętnie bym zakupił.




Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10607
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #373 dnia: 19 Lipiec 2023, 22:33:49 »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5357
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #374 dnia: 20 Lipiec 2023, 17:49:08 »
@GostRado

Tu też pełno „wariatów” się znajdzie by to kupić   :picardpalm:    :hihihi:
MacJaro, te wszystkie modyfikacje sitek, to moim zdaniem są dla tych, co im się nie chce lub nie potrafią sprostać prawidłowej dystrybucji, a i jeszcze papier wsadzą między mielonkę a prysznic, ale herbata bardziej smakuje im sypana, niż z torebki  :hihihi:
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 18:42:19 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi