Temperatura nie jest jedyną zmienną, która wpływa na ekstrakcję.
Tak jak i temperatura wody wypływająca z termobloku nie jest jedynym czynnikiem który wpływa na temperaturę ekstrakcji.
Byłem zadowolonym użytkownikiem termobloku UNO PROF. Trochę inna maszyna ale zasada działania podobna.
Zwiększyć temperaturę wody możesz wspomnianym trikiem z parą. Czyli przełączasz ekspres na tryb pary, spieniasz sobie coś. Wyłączasz tryb pary. I termoblok powoli wraca do swojej temperatury. Nie masz za dużo kontroli nad tym procesem, ale dla testu czy problem jest w za niskiej temperaturze wody, możesz to przetestować. Jeżeli to faktycznie ten problem, pewnie warto zgłosić się do Janusza i naprawić ekspres (zakładam, że coś temperaturę kontroluje i może da się to jakoś zmodyfikować).
Drugi trik, po zmieleniu kawy, zapinasz kolbę i czekasz. Minutę, 3 minuty, musisz znowu przetestować. Temperatura kawy w PF wzrasta = temperatura ekstrakcji wzrasta.
I do tego rzeczy oczywiste: poprawa dystrybucji kawy w sitku, drobniejsze mielenie, wydłużenie czasu ekstrakcji i większe ratio.
To powinno pozwolić wydobyć Ci trochę goryczki