Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 45360 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Kwiecień 2017, 17:33:26 »
Parę lat temu byłem o włos od zakupu S1 Vivaldi. Szczególnie podobał mi się kawowy bojler. Mały, ale ciężki, kiedyś ważył ponad 9 kg.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2017, 17:51:29 wysłana przez WS »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Kwiecień 2017, 18:38:18 »
Generalnie flush robi się po to zeby zrzucić "przegrzaną, stojącą w ukł Hx wodę ( nagrzewa się ona prawie tak jak woda w bojlerze pary).
Az 200 ml pojemności rurki układu Hx raczej nie mają 
Ale jak chcesz tyle spuszczać to nikt nie zabroni.

W dobrym HX woda nie stoi. Chyba, że jest zimna.
Zapewniam Ciebie, 200 ml. to nie jest nawet duży HX.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Kwiecień 2017, 18:48:44 »
Możesz przybliżyć o co chodzi z tym, że woda nie stoi?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Kwiecień 2017, 18:51:58 »
Może trochę poza tematem, ale z moich obserwacji wynika (poparte też wpisami innych), że przy dłuższym postoju (np. 30m) trzeba zlać nawet 200ml+ (żeby osiągnąć temp. zaparzania ca. 90C). Chyba że 2 termometry mi przekłamują. Albo czegoś nie rozumiem :)
Dokładnie tak ... po 30-40 minutach "postoju" w mojej Bezzerze miałem 98 stopni przez ok. 150 ml fluscha. Też nie wierzyłem dlatego zakupiłem drugi termometr (będzie jutro trochę pomiarów). Przeciągnięty flusch (powyżej 220-230 ml) daje odwrotny rezultat - temperatura spada do 85-86 stopni.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2017, 18:56:19 wysłana przez zubik66 »

Isiek

  • Gość
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Kwiecień 2017, 18:53:15 »
Bojlery w R58 pracują zupełnie niezależnie, można ten do pary/gorącej wody odłączyć. Przy tym systemie też nie trzeba "flushować". Nie oceniałem stabilności temperatury termometrem zewnętrznym jedynie obserwując odczyty pid, ale smak kawy i wygląd cremy jest niezmienny nawet przy "sportowym" korzystaniu z ekspresu- dość ważne przy okazji świąt i innych zlotów domowych.... no jak ktoś zobaczy Rakietę, to i chce kawy- nawet tydzień po zawale i z udowodnionym uczuleniem na ziarno kawowca...  :pycha:
Pozdrawiam

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Kwiecień 2017, 19:37:21 »
po 30-40 minutach "postoju" w mojej Bezzerze miałem 98 stopni
Nie myślałeś o założeniu odpowiedniego restryktora w układzie termosyfonu? Odpowiedni nie pozwoli zagrzać się grupie ponad 90 stopni nawet przez tydzień grzania.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Kwiecień 2017, 19:46:34 »
Myśle powoli nad wymianą swojego Oscara II na inny, lepszy ekspres, też Hx.

Może ten link będzie Ci pomocny.

http://www.home-barista.com/reviews/ecm-technika-iv-profi-review-t28146.html
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

essewissa

  • Gość
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Kwiecień 2017, 20:02:47 »
Ecm Technika IV. Co takiego ma ten ekspres w odróżnieniu od innych Hx?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Kwiecień 2017, 20:21:14 »
Ma nie mały HX.
Widziałem gdzieś w necie ekspresy HX i E61  z cyrkulacją wody. A jak cyrkulacja występuje, to wody w HX nie przegrzejesz.
Nie mogę znaleźć. Podał bym Ci gotowy link.




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Kwiecień 2017, 20:37:21 »
Cyrkulacja wody odbywa się w każdym układzie HX-E61. Układ taki nazywa się termosyfonem. Więcej na ten temat można poczytać przy okazji zapoznania się z holenderską adaptacją: HX-E61, KvW Mirage.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Kwiecień 2017, 20:55:58 »
Cyrkulacja wody odbywa się w każdym układzie HX-E61. Układ taki nazywa się termosyfonem. Więcej na ten temat można poczytać przy okazji zapoznania się z holenderską adaptacją: HX-E61, KvW Mirage.


Mam pytanie do Ciebie. Czy mały HX wymusi cyrkulację ?
 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Kwiecień 2017, 20:59:10 »
Czy to hx wymusza tę cyrkulację czy cały układ hydrauliczny?

essewissa

  • Gość
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:00:04 »
Dla Ecm produkuje Bezzera. Technika IV to odpowiednik Mitica. Poza wyglądem zewnętrznym są pewnie inne różnice. Ja się dopatrzyłem innego "tubbingu" rurki przez które płynie woda są w ECM w stalowej otulinie, gdzie w Bezzera są teflonowe, albo silikonowe. Domyślam się, że ten mod ECM ma za zadanie wyciszyć ekspres, Technika jest pewnie cichsza od Bezzera, czy przekłada się to na lepszą stabilność temperaturową ECM nie wiem. Z chęcią bym poczytał o tym w czym ECM jest lepsze. Mitica ma chyba słynną grzałkę grupy, czego nie ma ECM, ta grzałka może dawać lepszą stabilność niż te rurki od ECM.
Tak jak pisałem, wiem jak Niemcy postępują z gotowcami, kupują gotowy produkt od takiej Bezzery np, okrajają go z droższych elementów, dodają świecidełka, dokładają solid German engineering, tank build itp, legenda i poszłooooo! :) Widziałem takie działania niemieckich "producentów" i jestem na to wyczulony.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:04:36 »
Czy to hx wymusza tę cyrkulację czy cały układ hydrauliczny?

Źle powiedziałem.  :redface: Wiesz o co chodzi. :)  Ty masz ekspres gastronomiczny.

Jest ta cyrkulacja w ekspresach półprofesjonalnych, czy jej nie ma?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2017, 21:23:30 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi