Dzień dobry.
Od niedawna zacząłem bardziej interesować się kawą na poważnie. Jeszcze rok temu nie piłem innej kawy niż rozpuszczalna, wtedy rodzice zakupili automat na kapsułki i pozazdrościliśmy im z żoną. Chcieliśmy mieć jednak wybór co do gatunków i producentów kawy dla tego naszym pierwszym poważnym zakupem w kierunku lepszej kawy był expres automatyczny firmy KRUPS, model EA8108. Od czasu zakupu ekspresu kawa rozpuszczalna przestała dla mnie istnieć. Do pracy z braku innej opcji zakupiłem french press, jednak nadal szukałem rozwiązania szybkiego i łatwego w stosowaniu jak french press, ale dającego kawę bradziej klarowną bez zawiesiny/mułu (Wtedy jeszcze z braku wiedzy leciała mielonka z żabki). Wtedy przypadkiem natrafiłem na artykuł o AeroPress. I moje życie się zmieniło, okazało się, że możliwe jest przygotowanie kawy smaczniejszej niż z mojego ekspresu. Od tej pory chcę więcej wiedzy i lepszej kawy. Tak oto trafiłem na to forum, wiem już że zmieloną kawę można przesiać przez sitko, a mielonka to najgorsze zło (na dodatek z żabki
).
Chyba wpadłem po uszy, co nie wróży dla mnie nic dobrego, bo to by było kolejne drogie hobby w moim życiu (po motocyklach i akwarystyce morskiej) a jeszcze dwójka dzieci do wychowania
, dla tego na razie pozostanę przy metodach alternatywnych, bo zdaje się, że one są w miarę tanie, przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt.
Pozdrawiam, Marek.