Autor Wątek: Preinfuzja na grupie E61  (Przeczytany 14756 razy)

Offline Pentland

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lipiec 2016, 20:59:52 »
Woda płynie cały czas pod ciśnieniem 9B, co nie znaczy, że na ciastku jest cały czas takie ciśnienie.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipiec 2016, 22:08:09 »
Nie czujesz że rozmnażasz?

Offline Pentland

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipiec 2016, 22:18:51 »
Nie, ale czuję że Ty nie masz bladego pojęcia o co chodzi w profilowaniu ciśnienia lub strumienia przepływu wody.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lipiec 2016, 01:31:18 »
Uuu, odważnie.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipiec 2016, 06:48:47 »
Panowie, proszę o kilka głębokich wdechów i uspokojenie nerwów

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipiec 2016, 10:10:09 »
Nie bardzo rozumiem to wszystko ale wydaje mi się, że żeby zaistniała preinfuzja, w przypadku gdy pompa podaje wodę ze stałym ciśnieniem 9 bar do grupy, musiałby istnieć jakiś zawór, który zwyczajnie by rozszczelnił grupę i tym sposobem zmniejszył ciśnienie....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lipiec 2016, 10:35:00 »
Ciśnienie 9 bar ustala pompa i jej bypass (dla pompy wibracyjnej jest inaczej). Natomiast ilość wody i szybkość jej dostarczania do kawowego ciastka można regulować zmienną średnicą ogranicznika przepływu, jak w Slayerach. Gdy np. ta średnica wynosi 0.5mm, woda znacznie dłużej będzie przenikać przez kawowe ciastko niż dla ogranicznika o przekroju 1mm... Efektywnie takie ograniczanie przepływu jest chyba podobne w działaniu do sytuacji, w której mamy np. pompę o regulowanych obrotach. Patentów na preinfuzję jest sporo. Generalnie chodzi o to, by przez jakiś czas oddziaływać na ciastko kawowe mniejszą siłą, mniejszym strumieniem, mniejszym ciśnieniem.

Jedne patenty są eleganckie, inne prymitywne. Ten najbardziej prymitywny, znany z obecności w automatach do kawy, polega na uruchomieniu pompy na chwilę, jej zatrzymaniu by dać dostarczonej porcji wody czas na zwilżenie kawy, dopiero potem ponownym uruchomieniu pompy. Jasne, że w takim przypadku to wstępne zaparzanie będzie nierównomierne, bo na górze kawowego ciastka wody będzie najwięcej, a na dole może być ono suche w chwili rozpoczęcia właściwego zaparzania. Woda w takiej sytuacji w trakcie preinfuzji dostarczana jest w głąb ciastka kawowego tylko na zasadzie grawitacji.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2016, 10:50:25 wysłana przez Antonio »

Offline Pentland

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lipiec 2016, 19:55:33 »
W Slayerze ogranicznikiem jest zawór iglicowy, który reguluje przepływ (zdjęcie można łatwo znaleźć na necie po wpisaniu  'slayer needle valve'). Strada czy Vesuvius mają pompy zębate, które regulują ciśnienie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lipiec 2016, 20:32:41 »
No i? ;) Jak się to ma do E61?

Logiczne, że to zawór iglicowy, bo tylko taki jest dostatecznie precyzyjny dla bardzo małych przekrojów.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2016, 20:38:36 wysłana przez Antonio »

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipiec 2016, 21:32:43 »
Ja u siebie w rocket giotto evo v2 mam tak że otwieram dźwignię od razu w pełni i ciśnienie rośnie do 9barów i utrzymuje się przez około 5s i potem wzrasta do 11barów i po kolejnych okolo 3-4s zaczyna sączyć się kawa z wylewki. W instrukcji jest to zjawisko opisane jako automatyczna preinfuzja uzyskiwana w jakiś tam sposób i częściowe otwieranie dźwigni w celu preinfuzji jest nie dozwolone a wręcz zabronione bo może szkodzić.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipiec 2016, 21:37:58 »
Pompę masz pewnie wibracyjną... To pewnie dlatego takie hocki-klocki z tą szkodliwością częściowego otwierania dźwigienki?

Offline mk

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipiec 2016, 21:47:19 »
Pompa rotacyjna ale na razie korzystam z opcji zbiornika z wodą, podłączenie do sieci wodociągowej jest w planach.
W tym wątku http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=116.0 Wyspiarz opisuje to zjawisko preinfuzji

Cytuj (zaznaczone)
"Zaparzanie   wstępne (preinfuzja) -co ciekawe producent nie zaleca, wręcz nie pozwala robić tzw pre infuzji w postaci ustawienia dźwigni w pozycji pośrodkowej. Natomiast konstrukcja grupy/ekspresu, jest taka, że zachodzi tam jak najbardziej preinfuzja w systemie dwufazowym, podzielonym jakby na 2 etapy preinfuzja progresywna (sterowana mechanicznie układem tłokowym) oraz statyczna (w komorze zaparzania); pozwalają uzyskiwać płynną ekstrakcję dającą optymalny aromat, cielistość i cremę naparu. W praktyce w obserwacji własnych wygląda to następująco, pompa nabija określone ciśnienie w okolicy 7B, utrzymuje je przez około 2-3s w tym momencie słychać jak dochodzi woda do grupy i wpływa na ciastko, po czym ciśnienie płynnie rośnie do 9B i po chwili mamy ekstrakcję."

U mnie są wyższe ciśnienia ale to zapewne kwestia regulacji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipiec 2016, 22:29:28 »
To prawda, to tak działa: jest tłok na sprężynie u dołu grupy i jest komora, której wypełnienie wodą zajmuje jakiś czas. Ale ustawiając dźwigienkę tak, by otworzyć przepływ do prysznica i jednocześnie nie włączyć pompy, zrobimy preinfuzję nieco bardziej konkretnie i nieautomatycznie :).

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipiec 2016, 22:53:50 »
Ale ustawiając dźwigienkę tak, by otworzyć przepływ do prysznica i jednocześnie nie włączyć pompy, zrobimy preinfuzję nieco bardziej konkretnie i nieautomatycznie

 W jaki sposób liczymy nasze 25 sekund przy takiej metodzie? Od podniesienia dźwigienki do pozycji preinfuzji czy od momentu włączenia pompy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja na grupie E61
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipiec 2016, 22:54:49 »
Od kontaktu wody z kawą czyli od otworzenia drogi do prysznica.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi