Autor Wątek: Narodowy pomiar sitek  (Przeczytany 8830 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3175
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Styczeń 2017, 23:12:02 »
Czy mógłby ktoś zmierzyć sitka Ascaso ?
A jak mierzone? Wewnątrz (dla tampera?). Moje (ARC z termoblokiem, pierwsza seria) ma 57,7 przy brzegu, schodzące do 57,5 po zanurzeniu suwmiarki do środka (choć mam wrażenie, że sam to sitko rozkalibrowałem ubijając ruchem precesyjnym).

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Styczeń 2017, 23:24:12 »
Średnicę należy mierzyć ok. 1 cm poniżej brzegu sitka, a jeśli ma przetłoczenie na sprężynę to tuż pod nią - właśnie do tego miejsca powinien sięgać maksymalny poziom kawy po ubiciu (na przetłoczeniu lub powyżej, powoduje zwiększenie ryzyka kanałowania).

Możliwe, że rozkalibrowałeś. Większość pomiarów jakie zebrałem oscyluje w granicach 57,3 mm. Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że to sitka seryjne i są tłoczone, a nie wypalane laserem tak sika precyzyjne typu VST czy IMSy. Wobec tego ich wymiary mogą się różnić w zależności od egzemplarza/serii.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3015
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Styczeń 2017, 07:39:24 »
Taka mysl mnie naszła.
Czy ze 4 lata na jednym situ to nie jest troche za długo?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

essewissa

  • Gość
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Styczeń 2017, 10:12:43 »
Taka mysl mnie naszła.
Czy ze 4 lata na jednym situ to nie jest troche za długo?

Dla mnie stare sitko lepsiejsze. Miałem ostatnio ciekawe porównanie, kiedyś do Gaggi dokupiłem podwójne sitko NS i używałem go właśnie ze 4-5 lat, w tym roku kupiłem Oscara, który miał takie samo sitko i było gorsze. Gorsze bo nie miało poślizgu, ciastko gorzej wypadało, wg. mnie sitko się musi "wyślizgać". Porównywałem na tej samej kawie trzy sitka: stare od Gaggi/NS, NS Oscar, Vst. Ciekawe, że "świeże" VSt było prawie idealne, nie tak dobre jak od Gaggi jeżeli chodzi o wypadanie ciastka, ale blisko. Pewnie na ściankach nowych sitek są jakieś mini rysy poprodukcyjne, a dopiero kawa jak piasek po jakimś czasie poleruje te nierówności.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Styczeń 2017, 23:27:47 »
Fuxie, wszystko to kwestia tego jak intensywnie je używasz. Trudno jest tak jednoznacznie stwierdzić czy 4 lata to za długo. W kawiarni łatwiej byłoby powiedzieć że tak.  ;)
Jeśli używasz sitka oryginalnego, to biorąc pod uwagę jakość blachy z jakiej są w większości wykonane to na pewno z czasem mogą ulec de kalibracji.
Dzieje się to przez wiele cykli nagrzewania i studzenia oraz naciskania tamperem. Zastanawiam się też, jaki ma to wpływ na dziurki sitka...
Jednak sitka VST wydają się bardziej trwałe, ze względu na lepszy materiał z jakich są wykonane (kładąc porównywalne pod względem pojemności sitko na wadzie masa znacznie się różni).
Essewisa -sitka VST są polerowane, faktycznie ciastko może od nich nieco lepiej wypadać. Ale czy starsze sitka są lepsze ? Nie sądzę.  :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Styczeń 2017, 11:33:34 »
Off-Topic:
eh...... te sitka :)  kawka
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

essewissa

  • Gość
Odp: Narodowy pomiar sitek
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Styczeń 2017, 11:43:18 »
Starsze są lepsze bo wyślizgane, co do dziurek to się nie wypowiadam. Mam teraz nowe sitko Vst 15g i nie ma takiego poślizgu jak starsze 18g, a może ciastko w 18g lepiej wypadało bo było cięższe  :hihihi:, kawę nową mam, może bardziej klejąca, za dużo zmiennych   :o

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi