Autor Wątek: III rocznica wszystkookawie.pl  (Przeczytany 41692 razy)

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Maj 2016, 22:07:10 »
to nie fair :( :( :(

nie każdy ma jeszcze AP  >:(  :Bicz:

wnoszę o zmianę zasad

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Maj 2016, 11:12:21 »
Aby przygotować smaczną kawę z aeropress trzeba do tego wybrać odpowiednie miejsce. Najodpowiedniejsze miejsce to zakopiańskie Kuźnice. Do tego potrzebujemy 16 g kawy w ziarnach najlepiej z Afryki bo to taki sam dziki kraj jak powiat tatrzański. Potem z potoka bieremy odpowiednią ilość wody. Tyle co by ten papierowy filtr przelać wodą i rozgrzać aeropress. Gotujemy wodę ale tak co by temperatura była w granicach 88-94 st. C. Za ten czas co nam się woda waży mielimy se ziarno w młynku ręcznym. Grubość średnia cokolwiek to znaczy. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wody ściągamy wartko z gazu dzban i leciuśko lejemy po filtrze. Potem nalewamy wody do aeropress co by go pobudzić. Gdy woda jest już w odpowiedniej temperaturze sypiemy zmieloną kawę do aeropress. Następnie delikatnie stosując najróżniejsze techniki polewania z lewa do prawa z prawej do lewej i na obyrtkę uzupełniamy wodę do samej góry. Bez wagi będzie to 250 g w szklanicy. I teraz najważniejsze trzeba se poszukać kamerdolca granitowego ale takiego co by nie był ani za lekki ani za ciężki. Taki jak mój jest idealny. Kładziemy takiego zbója i pozieramy jak tłok ćiśnie kawe bez filtr do szklanicy. Czas ze wszystkim maksymalnie do 3,53 minuty. Kamyk se możemy schować albo pierdyknąć nim do potoka. Oglądamy se piękne stare fotografie i delektujemy się kawą. Z górskim pozdrowieniem Hejjjj

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Maj 2016, 11:51:20 »
Z tym kamerdolcem to zacny pomysł :szampan:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Maj 2016, 12:03:20 »
Ot mechanizacja!  :)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Maj 2016, 12:34:06 »
Starać się Panowie i Panie, bo ten filterek to świetna sprawa :ok:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Maj 2016, 12:36:06 »
Sam bym wystartował ale chyba nie udałoby mi się być obiektywnym w ocenie!  :evil:

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Maj 2016, 13:47:47 »
to nie fair :( :( :(

nie każdy ma jeszcze AP  >:(  :Bicz:

wnoszę o zmianę zasad


A innych metod plenerowych nie znasz?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Maj 2016, 13:56:41 »
Nagrodą przypominam jest filtr do aeropressa, więc jeśli ktoś nie ma tegoż urządzenia to filtr mu chyba niepotrzebny ;-)
Niemniej nie stresuj się, to nie ostatni konkurs i nie ostatnia nagroda!

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Maj 2016, 14:16:28 »
Dajcie mi dopić kawkę i wrzucę coś z mojego podwórka  kawka
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Maj 2016, 14:28:10 »

Aeropress to wygodne i mobilne urządzenie. Równie dobrze można z niego korzystać w domu:

http://images78.fotosik.pl/565/5abe6b171936b940gen.jpg
III rocznica wszystkookawie.pl


Jak i na świeżym powietrzu:

http://images76.fotosik.pl/567/38697cb3ce2509b7gen.jpg
III rocznica wszystkookawie.pl


Mój najczęściej stosowany przepis na "aeropressową" kawę:

- Przegotuj świeżo przefiltrowaną wodę.
- Włóż papierowy filtr do wieczka i dokładnie przepłucz go pod bieżącą wodą.
- Odwróć aeropress i napełnij wrzątkiem. Po chwili odwróć go do góry nogami i przeciśnij wodę przez filtr. Dzięki temu pozbędziesz się posmaku papieru oraz rozgrzejesz aeropress.
- Zmiel 17 g kawy, nieco drobniej niż do filtrów.
- Zagotuj wodę, przelej ją do konewki i włóż do niej termometr.
- Połóż odwrócony aeropress na wadze, wsyp do niego zmieloną kawę i wytaruj wagę.
- Wlej 80 g wody o temperaturze około 92°C (jasne palenie) lub 85°C (średnie palenie), włącz stoper i poczekaj 30 sekund (preinfuzja).
- Dolej 150 g wody i zamieszaj kilka razy zawiesinę.
- Zakręć wieczko z filtrem, poczekaj 30 sekund, po czym powoli i ostrożnie odwróć aeropress do właściwej pozycji, dnem do podłoża, i umieść go na filiżance
- Po 120 sekundach od początku parzenia, rozpocznij przeciskanie, powinno ono zająć ponad 20 sekund.
- Przyciskaj, aż usłyszysz syk uciekającego powietrza. Później wciągnij tłoczek i odłóż aeropress, najlepiej odwrócony, żeby z niego nie kapało.
- Łyżeczką zamieszaj kawę w filiżance i do roboty, w końcu możesz się nią delektować.


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Maj 2016, 15:47:12 »
LMWDP #469

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Maj 2016, 19:08:15 »


- Odwróć aeropress i napełnij wrzątkiem. Po chwili odwróć go do góry nogami

W tym miejscu się mnie wylało. Bo wieczko z bibułkiem zgodnie z punktem poprzednim świeżo przelane leżało obok.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Maj 2016, 19:47:53 »
Tobie przyda się dedykowany punkt - "Przede wszystkim myśl, co robisz".

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Maj 2016, 10:48:23 »
Jako subiektywne Jury zostałem absolutnie urzeczony poetyckim opisem Manfreda  :) Brak mu może nieco precyzji, ale aż bije wielkie serce do kawy! Gratuluję Manfredzie!

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: III rocznica wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Maj 2016, 10:51:24 »
 :brawa:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi