To inaczej. Po co? Jaki jest Twój cel?
Jeśli szybko i dobrze to - dobry, droższy kurs, ale to zawsze jest albo tylko espresso, albo tylko jakaś alternatywa (np. drip, aeropress). Więc zapłacisz sporo, nauczysz się dużo, ale z konkretnego 'działu'.
Powoli i dobrze - czytaj forum, zadawaj pytania, oglądaj YT, czytaj blogi, kup książki obcojęzyczne (np. Scotta Rao), chodź do kawiarni i rozmawiaj z baristami, chodź na darmowe kursy, szkolenia. Efekt? Nauczysz się bardzo dużo, i będzie to 'szeroka' wiedza. Poświęcisz bardzo dużo czasu.
Kolejna opcja to bez doświadczenia szukać pracy za barem i liczyć na to, że obecny tam team zna się i Cię nauczy. Zależnie od miejsca, ale raczej wiedza będzie OK, nie zapłacisz nic, ale nie zdarza się taka okazja często.
Możesz kupować sprzęty do domu i być home-baristą i uczyć się (z netem) jak parzyć kawki alternatywnie, iść do sieciówki i tam nauczyć się podstaw o espresso. Po około roku, dwóch tak spędzonego czasu idziesz do dobrej kawiarni i tam się kształcisz dalej. (masz już doświadczenie z espresso, alternatyw, obsługi klienta, standardów itd itd)
Jak widzisz możliwości jest dużo, ale nie zależnie którą wybierzesz musisz sam myśleć i chcieć się uczyć i sprawdzać informację.