Autor Wątek: Jak przyrządzić dobre kakao  (Przeczytany 34174 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10559
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Marzec 2016, 01:44:14 »
Właśnie mam w ustach Cocoa "Klasyczną Gorzką". Jest bardzo ok. Ale zastanawiam się czy aby bardziej kakaowy nie jest tu aromat tego kokosowego cukru niż samo kakao? ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Marzec 2016, 06:43:56 »
Ja się dopiero od niedawna uczę przyrządzać prawdziwie dobre kakao. Dziecko tego wymaga. Rośnie mi naprawdę mały smakosz w domu :)
Jak to robisz?

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Marzec 2016, 16:11:33 »
trafiłem na kolejny ciekawy produkt: czekolada organiczna Feine Dark 71% niemieckiej marki Vivani: http://www.vivani-chocolate.de/P_Tafeln_Feine_Bitter_e.html
Da się ją kupić w lepszych marketach na dziale "Bio-żywność" za 10zł/100g. Czekolada jak na swoją cenę ma bardzo dobry skład, tylko 3 składniki: masa kakaowa, nierafinowany cukier trzcinowy i masło kakaowe - wszystkie trzy z certyfikowanych plantacji organicznych. I nic poza tym żadnych emulgatorów, aromatów i dodatków.

Smakuje inaczej niż typowe marketówki, smak jest lżejszy i czystszy w podobny sposób jak przy czekoladach z Surovitalu, aczkolwiek surowa ma jednak wyraźniejszy smak. Vivani postawiłbym gdzieś w połowie drogi między czekoladą surową a zwykłą.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2016, 16:17:10 wysłana przez grex »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10559
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Marzec 2016, 21:30:03 »
No nie wiem. Ta surowa ma dziwny smak. Niby jest ok i wydaje się całkiem smaczna, ale potem posmak jakoś mnie drażni... Niedawno zjadłem tabliczkę i taką mam refleksję.
Szkoda, że nie wiadomo nic o tych organicznych uprawach...

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Marzec 2016, 15:21:13 »
dla mnie surowa jest the best, szkoda że nie kosztuje mniej bo kupowałbym tylko taką.
Ale ta organiczna też jest niezła i o połowę tańsza, czuje się inną jakość cukru i tłuszczu użytego do produkcji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10559
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Marzec 2016, 16:01:36 »
O jakim tłuszczu piszesz? Tym kakaowym? Ziarno kakao zawiera 50% tłuszczu... Jeśli producent stosuje inne tłuszcze, to lepiej go omijać. W produkcji B2B nie stosuje się nic poza kakao i cukrem.
"Surowe" są the best, bo są tańsze niż np. Manufaktura? Moim zdaniem nie... Coś jest w tych surowych wyrobach nie tak. Nie potrafię tego nazwać, ale może wiedza o procesie technologicznym pozwoliłaby to jakoś rozświetlić.

Surowa cebula i skarmelizowana na patelni cebula to dwie różne wartości... ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 17:42:18 wysłana przez Antonio »

Offline Magmak

  • Wiadomości: 5
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Marzec 2016, 00:56:42 »
A ja jakoś nie potrafię przekonać się do tej surowej, jakoś nie odpowiada mi jej smak, ale większości smakuje

Offline Igina

  • Wiadomości: 4
    • apartamenty Rowy
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Marzec 2016, 19:35:19 »
Ja też nie jestem fanka tego smaku, dla mnie jest jakaś gorzka
*Link Removed*

Offline atina

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Krups
  • Młynek: Mulinex
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Październik 2019, 18:17:55 »
Dla mnie najlepsze kakao to ciemne decomorreno, do picia , do ciast, deserów  jest najlepsze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10559
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Październik 2019, 19:07:21 »
Ciemne kakao to jak ciemna kawa, bez pełni smaku, bez odrobiny kwaskowatości, spalone, płaskie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Jak przyrządzić dobre kakao
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Październik 2019, 21:11:53 »
Dla mnie najlepsze kakao to ciemne d
Miło, że wpadłaś specjalnie żeby nam o tym powiedzieć na forum kawowym :)
Reklamowany przez Ciebie produkt niestety nie jest nawet średniej jakości.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi