Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 107547 razy)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:50:27 »
W starej grupie rurka do spieniania jest za blisko bojlera i trzeba bedzie ja odsadzic gdyz koncowka jest za blisko sciany dzbanka z mlekiem. To tez jest powod ze spienianie jest slabe. A moze cisnienie mam za male i dobrze byloby zainstalowac jakos manometr?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:57:52 »
Manometr nie zwiększa ciśnienia.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Lipiec 2015, 10:08:35 »
Wzialem LELIT PL043MMI na testy. W sklepie porownywalem z ECM 89014 ktory na najdrobniejszych nastawach mieli pieknie ale nie na pyl. Lelit ma wiekszy zakres i jest ladniejszy, przyjemniejszy w uzyciu. ECM ma blachy jak od kowala i zarno plaskie.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Lipiec 2015, 18:28:12 »
Teraz kawa jest nareszcie zbalansowana nie za kwasna i nie za gorzka. Kremy dalej brak. Sprobuje zainstalowac termomanometr fi 63mm.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Lipiec 2015, 21:10:22 »
Kremy dalej brak.
Nadal jest to kawa z Biedronki?

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Lipiec 2015, 21:45:31 »
Nie - palona tydzien temu.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Sierpień 2015, 23:15:49 »
Stopniowo wchodze na grubsze przemialy zwiekszajac docisk ktory jest raczej niewielki. Co raz wiecej kremy i smak bardzo dobry. Tego szukalem. Odsadzilem rurke spieniacza 2cm od bojlera, nie wiem czemu w oryginalnym projekcie dali tak blisko (pre-Millenium). Kombinuje jak podlaczyc termomanometr WP63 pod zlaczke M11x1. Ktos probowal? Bardziej jako gazdzet...

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Wrzesień 2015, 14:50:16 »
Jezeli ustawie mlynek tak zeby otrzymac z 8-10g kawy 30ml plynu w 25 sekund to smak jest idealnie wywazony - pycha. Ponizej zdjecie. Szukam informacji na temat konstrukcji dyszy Vortex do spieniania zeby sprobowac wydrukowac na drukarce 3D do eksperymentow. Na pojdynczej daje rade - mleka trzeba lac tak pod dno dziubka i spieniac az bedzie nieprzyjemnie trzymac.

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Wrzesień 2015, 13:45:42 »
W nowych LA Pavoni montuje dysze z 3 otworami.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Październik 2015, 11:27:06 »
 Zauważyłem różnice między Europiccola a Professional:

  • Professional - prysznic psika mocniej gdy opuszczamy dźwignię
  • Europiccola - prysznic sika gdy podnosimy dźwignię a potem przy opuszczaniu przestaje

Zaparzyłem świeżo uprażoną (w piekarniku z termoobiegiem na 200st) Brazil Santos NY2 i smak jest przyjemny.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Październik 2015, 11:41:39 »
To jedno palenie, czy blend dziesięciu? :diabelek:

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Październik 2015, 13:09:38 »
Ma 10 w jednym.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Październik 2015, 13:23:01 »
Chciałem zrobić wbrew zasadom żeby spróbować. W palarni babka powiedziała, że lubi świeżo paloną i że może być musująca :) Grzałka w piekarniku zawsze grzeje nierównomiernie a rożna nie mam.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Październik 2015, 10:03:30 »
Widziałem już wypały z piekarnika i były znacznie równiejsze. Może to od piekarnika zależy, nie wiem.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Październik 2015, 20:30:25 »
A co polecacie do palenia? Gene? Popcorn? Karuzela dla chomika z opalarka  :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi