Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 108455 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipiec 2015, 11:53:45 »
Jaką kawę będziesz mielił?

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lipiec 2015, 12:12:58 »
Mieszanka "era espresso" ze strony erakawy. 10% robusty. Jest to palarnia z mojego miasta.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lipiec 2015, 13:17:44 »
Mieszanka "era espresso" ze strony erakawy. 10% robusty. Jest to palarnia z mojego miasta.
Kawa ok.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lipiec 2015, 17:17:45 »
Ta Nivona CafeGrano jest jeszcze gorsza chyba trafilem na uszkodzona.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2015, 17:37:55 wysłana przez jzagaja »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:00:21 »
To najdrobniejszy przemiał?

Ona nie jest gorsza, tylko do zupełnie innych metod przeznaczona. Tak to jest zaczynać przygodę z espresso bez młynka do espresso :-\

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:16:41 »
To najdrobniejszy. To Krups jest 100x lepszy. Oczywiscie mozna kupic mlynek za 800zl - tak najlatwiej. Ponizej zarna mlynka zbozowego - podstawowa nasadka do robota kuchennego (Messerschmidt Getreidemühlen) ktory rowno ladnie tnie mimo ze stary uzywany. Ja nie rozumiem tych producentow. W opisach zachodnich forow czytalem ze Nivona nadaje sie do espresso.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 64
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipiec 2015, 21:07:11 »
W opisach zachodnich forow czytalem ze Nivona nadaje sie do espresso.

Może nie koniecznie "się nadaje" ale na pewno potrafi zmielić pod espresso :) Moja na najdrobniejszym nastawie (patrz załącznik) zatyka ekspres. Ale nie wiem, może z fabryki wychodzą różnie wyregulowane...

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipiec 2015, 21:27:21 »
Tak drobno moge zmielic na prawdziwym zarnie czyli poteznym mlynku od Boscha 6. Mozna je dostac za smieszne pieniadze. Uzywam takiego do chleba.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipiec 2015, 21:45:36 »
Ustawilem Boscha miedzy 0 i 1, docisk ponizej 10kg. Idzie ladnie. Na jakiejs portugalskiej kawie z Biedronki kremy brak. Zobaczymy co dalej.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipiec 2015, 21:50:48 »
Tak drobno moge zmielic na prawdziwym zarnie czyli poteznym mlynku od Boscha 6. Mozna je dostac za smieszne pieniadze. Uzywam takiego do chleba.
Mielisz chleb ;)?

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipiec 2015, 22:15:16 »
Jezeli uzyskam z niego dobre efekty to po co jeszcze jeden klamot? Chleb wychodzi super mam sitka do maki pytlowej.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lipiec 2015, 16:58:11 »
To jest zla ekstrakcja po bokach?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:24:10 »
No dziwnie to ciacho wygląda.
I ile czasu czekałeś zanim odpiąłeś kolbę?
Ja po wyciśnięciu kawy w dźwigni, piłem ją, płukałem filiżankę, odkręcałem kolbę i miałem piękne, równiutkie ciastko, ale stosowałem ,,filtr" papierowy
https://drive.google.com/open?id=0BzDoMB2DDvgiZS0zQU9seHNyNEU
https://drive.google.com/open?id=0BzDoMB2DDvgicF9VY0dkS3l0aTA
https://drive.google.com/open?id=0BzDoMB2DDvgiaUF2R2pZSVdRM2c

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:29:10 »
Dzwignia ledwo szla - miele coraz grubiej zeby znalezc zloty srodek bo nacisk niewielki. Kremy dalej malo. Spienianie nie idzie. Po podniesieniu dzwigni po 10 sekundach powinno kilka kropel kapnac?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:31:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Po podniesieniu dzwigni po 10 sekundach powinno kilka kropel kapnac?

U mnie nigdy po tak krótkim czasie nie kapnęło, no chyba, że kawa była zbyt grubo zmielona.

Może spróbuj tak:
- podnieś dźwignię,
- poczekaj 5 s, aż woda wpłynie do grupy,
- opuść dźwignię do czasu silniejszego oporu,
- znów podnieś dźwignię, by uzupełnić braki wody i bez czekania wyciskaj.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi