Autor Wątek: "Odwoskowana" kawa  (Przeczytany 4307 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
"Odwoskowana" kawa
« dnia: 29 Styczeń 2023, 08:50:19 »
Z racji kłopotów zdrowotnych byłem zmuszony kupic i pić kawę Bristot Wellcoffee Stomach Friendly. Odpowiada mi ta kawa a przede wszystkim jej zaletą jest to  w skrócie "Jeszcze przed wypaleniem zastosowano dla nich proces tzw. "odwoskowania". Proces ten, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich walorów smaku i aromatu, ma na celu usunięcie związków negatywnie wpływających na pracę układu pokarmowego. Dzięki temu kawa jest łagodna dla żołądka i nie powoduje niestrawności, zgagi i innych podobnych dolegliwości."
Czy ktoś stosuje podobne kawy i może mi coś dodatkowego polecić?

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 190
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2023, 09:06:35 »
Sam walczyłem z takimi problemami i kawa raczej nigdy nie była tego przyczyną,  a od 15 lat pijam sporo.
Może pisałeś jakieś kawy pokroju Jacobs, albo rozpuszczalne ?
Niemniej zgagi, niestrawność się leczy, diagnozuje gastroskopią  kolonoskopią przyczyny bywają od stresu po dietę.
Celiakia, SIBO,  IBS.
Nie twierdzę, że jestem zdrów jak ryba, ale wpierw leczenie, do tego dieta, sporo mniej mięsa,  treningi.  Bywa,że sporo jadamy rzeczy słodzonych nie cukrem, a poliolami,  które u wielu powodują gazy.

Sorki,że nie w temacie, ale trudno mi uwierzyć patrząc na siebie, aby sama kawa miala Cie uleczyć, czy nawet być przyczyną tych problemów.
Pewnie nie zaszkodzi taka kawa, ale ja pijam po prostu dobre jakościowo kawy i nie stwierdzam, aby akurat to mi szkodziło.
Inne rzeczy jak najbardziej.

Dobrej niedzieli.
Zaraz czas na przelew o 0.5l kawy na śniadanie



Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2023, 09:28:53 »
Sam walczyłem z takimi problemami i kawa raczej nigdy nie była tego przyczyną,  a od 15 lat pijam sporo.

Nie mówię, że kawa jest tego przyczyną ej coś pomyliłeś i piszesz nie w temacie. Ja tylko piszę że mam kłopoty żołądkowe a po wypiciu "normalnej" kawy te dolegliwości się zaostrzają. A gdy piję kawę tą która podałem mój żołądek w miarę dobrze się ma.
Cytuj (zaznaczone)
Może pisałeś jakieś kawy pokroju Jacobs, albo rozpuszczalne ?
Nie piję tych kaw a nawet jesli to nie one są przyczyną moich dolegliwości. Mam zdiagnozowany problem i wiem jak sobie z nim poradzić. Nie szukam tutaj porad lekarskich ani żywieniowych a tym bardziej treningowych żeby było jasne
Cytuj (zaznaczone)
Sorki,że nie w temacie, ale trudno mi uwierzyć patrząc na siebie, aby sama kawa miala Cie uleczyć, czy nawet być przyczyną tych problemów.
Kawa ma mnie uleczyć??? Kawa nie jest przyczyną moich dolegliwości jeszcze raz to napiszę ale powoduje problemy.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2023, 09:32:51 wysłana przez manfred »

Offline Anonimus

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Victoria
  • Młynek: Eureka
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2023, 09:59:48 »
Czy masz te problemy pijając czystą arabikę, np. z Ameryki Środkowej lub Brazylii?  Przypuszczam, że kluczowa przy problemach żołądkowych jest kwestia kwasowości kawy.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 786
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2023, 11:14:26 »
@manfred
Ale o jakiej kawie piszesz - espresso, przelew, drip....





Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2023, 18:26:44 »
Proces "odwoskowania" kawy polega na potraktowaniu kawy surowej parą pod ciśnieniem. Nie jest to drogi proces i nawet tania robusta wietnamska bywa tak traktowana. Z polskich palarni, Astra od dawna produkuje takie kawy przyjazne dla żołądka, być może znajdziesz ją i w pobliskim sklepie. Z mojej strony, sugerował bym, abyś spróbował jeszcze "zaparzyć" sobie ColdBrew.

https://astra.sklep.pl/pl/p/Kawa-Astra-Lagodna-Espresso-mielona-500g-/537

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2023, 21:04:15 »
Proces ten, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich walorów smaku i aromatu, ma na celu usunięcie związków negatywnie wpływających na pracę układu pokarmowego.

Z ciekawości - wiadomo jakie to związki? Czy ufamy w ciemno dystrybutorowi?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2023, 21:17:30 »
Czy ufamy w ciemno dystrybutorowi?
A nie możemy zaufać własnemu doświadczeniu? Czy naprawdę potrzebujemy wiedzy na temat tych związków? ;) Spoko, też jestem ciekaw co to za substancje tak nas drażnią w kawie.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2023, 22:07:54 »
A nie możemy zaufać własnemu doświadczeniu? Czy naprawdę potrzebujemy wiedzy na temat tych związków?

Pomijając już zwykłą naukową ciekawość, która powoduje, że po prostu chcę wiedzieć...
Doświadczenie na niewiele się zda bez wiedzy. Jeśli dystrybutor A pisze, że usunął związek drażniący z kawy i tym związkiem jest X (ale ja tego nie wiem), to doświadczenie wskazuje, że kawa dystrybutora B, który również twierdzi że usunął związek drażniący z kawy, będzie dla mnie dobra. Ale może dystrybutor B usuwa z kawy Y a nie X, bo według niego to Y jest drażniące. Fajnie by było wiedzieć aby dokonać świadomego wyboru.

Offline oderon

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Siemens EQ6 Plus
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Luty 2023, 11:58:15 »
Tak to z kawami jest, że niektórych drażni a niektórych nie.
Mnie kiedyś nie drażniła i mogłem pić sporo, a teraz czasem wypiję parę łyków i już mam problem.
I piję raczej kawy dobrej jakości, z ekspresu.
Przestawiłem się na mleko roślinne ale nic to nie dało.

Chciałbym zauważyć, że tych kaw łagodnych jest parę rodzajów:
1. Są kawy o niskiej kwasowości, które mają zmniejszoną liczbę kwasów poprzez parzenie parą wodną pod ciśnieniem
2. Są kawy odwoskowane, które mają usunięte drażniące woski i tutaj jest jakiś proces ekstrakcji (np. BRISTOT)
3. Są po prostu dobrej jakości kawy nie zawierające ochratoksyny A (strona CoffeHunter chwali się takimi kawami)

Sam jeszcze nie doszedłem, co dokładnie jest przyczyną moich problemów, jestem w trakcie testowania.
Chciałbym jeszcze dodać, że sam ekspres wymaga porządnego regularnego mycia, bo może się w nim pojawić pleśń i powodować problemy.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2023, 12:12:58 wysłana przez oderon »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Luty 2023, 12:33:46 »
sam ekspres wymaga porządnego regularnego mycia, bo może się w nim pojawić pleśń
Dotyczy to przede wszystkim automatów. Tzw. kolbowe maszyny raczej łatwo utrzymać w higienie.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Luty 2023, 13:47:18 »

3. Są po prostu dobrej jakości kawy nie zawierające ochratoksyny A (strona CoffeHunter chwali się takimi kawami)

Ten wniosek jest bardzo błędny. Ochratoksyna wypala się wraz z czasem i tenperaturą. Paradoksalnie kawy ciemne nie będą jej mieć wcale, kawy bardzo jasne - owszem. Robimy losowe testy raz w roku w laboratorium (bo musimy) i przy ciemnym paleniu nic nie wychodzi. Nie ma to nic wspólnego z jakością ziarna.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Luty 2023, 14:23:11 »
Nie ma nic wspólnego z jakością? Przecież jest to toksyna pleśni...

Tutaj piszą, że jest odporna na wysokie temperatury: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ochratoksyna_A

Może coś z metodologią pomiarów jest istotne?
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2023, 14:38:52 wysłana przez Antonio »

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: "Odwoskowana" kawa
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Luty 2023, 14:43:29 »
ej przecież nie to Paweł napisał, czytaj proszę z kontekstem, to wbrew pozorom nie są tylko pojedyńcze wyrazy ;)

Ta toksyna jest oczywiście paskudna na całe wiadro różnych sposobów i pewnie, że pochodzi z zanieczyszczenia ziaren, jednoczesniej jest to chyba najpowszechniejsza tego typu substancja w przemyśle spożywczym i znajdziesz ja na prawie wszystkich, od zbóż po nawet mięso, którego zazwyczaj nie trzymasz w zasyfionym magazynie.
Więc tak, zdecydowana większość waszych kaw będzie nią "skażona"  :o

To o temperaturze, to dokładniej: "OTA is stable to moderate heating, but losses ranging up to 90% are observed at temperatures above 180°C.", czyli w wypalonej kawie jej nie będzie albo wcale albo będzie stanowić problem głownie dla wyznawców homeopatii :evil:
źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2020.6113

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi