Bo tu wiele więcej o tym ciśnieniu trudno napisać. Czysty marketingowy bełkot, muszą podać ładne parametry do gazetki i tyle, wiesz procesor intel, dysk tysiąc, jeden *uj czego, co tysionc to tysionc
Spójrz na podstawy fizyki, pompka nie podaje wody o ciśnieniu, ona buduje ciśnienie w uszczelnionym układzie, w naszym przypadku "korkiem" uszczelniającym jest kawa. Normalnie espresso robisz przy 6-9, powyżej dychy wychodzisz wtedy, gdy zatkałeś maszynę. Za bardzo nawet nie da się przy takich wysokich ciśnieniach pracować, bo sama woda ściska kawę do granic przepuszczalności i się wszystko całkiem zatyka, tę wzorcową dziewiątkę nie wymyślono ku sztuce, to wynika z tego jak się zazwyczaj mielona kawa zachowuje.
Przy automatach raczej nawet tyle nie osiągasz, w nich część ciśnienia podbija zaworek spieniające kawę, a ciastko tylko częściowo, żeby nie przesadzić, te plastikowe bloki zaparzajace raczej czempionami szczelności też nie sa, ale nie wiem w jakich liczbach one dokładnie pracują, więc się nie będę tu wymądrzał