Autor Wątek: Promac green CME niska temp.  (Przeczytany 1578 razy)

Offline seria3

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: promac green
Promac green CME niska temp.
« dnia: 27 Grudzień 2022, 21:49:06 »
Cześć wszystkim
Jest to mój pierwszy post więc chciałem się jednocześnie przywitać.
Pacjent Promac po ponad 2 letnim leżakowaniu w garażu. Generalnie wyczyściłem go, wymieniłem pompę (była zatarta) wymieniłem uszczelki w grupach i uszczelkę na zaworze vacum. Ciśnienie wg. zegara między 8 a 9 (w zielonym polu) Ekspres przed awarią pompy był odkamieniany, zresztą wykręciłem rrurki dolotowe do grup, są czyściutkie. Ważne, wodę pobiera z butli nie z sieci. Problem zbyt niska temp. na kolbach ok. 75-78 stopni. Skończyły mi się pomysly. Co może być przyczyną?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2022, 09:35:15 »
Jak ta temperatura była zmierzona ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1441
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2022, 11:03:12 »
Problem zbyt niska temp. na kolbach

co oznacza to stwierdzenie (czego temperaturę mierzyłeś)

Offline seria3

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: promac green
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2022, 00:54:14 »
Mierzyłem pirometrem, termometrem z czujką i termometrem rtęciowym. Stąd ta rozbieżność. Ale za każdym razem było za mało. Mierzyłem temp. wody wypływającej.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2022, 00:58:15 wysłana przez seria3 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2022, 08:26:08 »
Jest to chyba klasyczna konstrukcja HX? Jeśli tak, to istotne jest ciśnienie pary i sprawdzenie układu termosyfonu. Zdaje się, że są tu grupy E61, zmodyfikowane. Mają one ograniczniki przepływu w górnej części. Trzeba je sprawdzić, oczyścić, udrożnić termoobieg wody między wymiennikiem ciepła a grupą. Różnie to bywa z tym odkamienianiem, różne rzeczy po tym mogą zostać. Jak wyglądało to odkamienianie?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2022, 08:29:05 wysłana przez Antonio »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2022, 10:46:15 »
Mierzyłem temp. wody wypływającej.
Jeśli mierzyłeś tę temperaturę w ten sposób tj. przy swobodnym wypływie wody to jest to całkiem normalna temperatura. Jeśli masz do dyspozycji termoparę to zmierz temperaturę na ciastku kawowym podczas prawidłowej ekstrakcji kawy. Takie przyrządy jak termometr rtęciowy całkiem odpadają. Mają zbyt dużą bezwładność.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline seria3

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: promac green
Odp: Promac green CME niska temp.
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2023, 19:53:35 »
Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem jak było odkamieniane ale wymontowałem grzałki, są bez kamienia i bojler jest czyściutki - złoty. Tak samo zbiorniki HX. Temperatura - rzeczywiście mierzyłem wodę wypływającą bo tyle umiałem zmierzyć. Co do tej regulacji grupy: u góry są 2 śruby duża i mała. Do czego one dokładnie służą? Czy ograniczniki w grupie jakoś się reguluje?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi