Porównując np Profitec GO do tego Ascaso UNO PID - czy jest JAKAKOLWIEK zaleta bojlera pod espresso w tej sytuacji?
Różnica jaka przychodzi mi do głowy byłaby w zachowaniu temperatury. Termoblok Ascaso został dość dobrze zoptymalizowany przy pomocy urządzenia SCACE. (Pomiary kiedyś były wrzucone na forum). Przy dużej ilości kaw pod rząd pewnie będzie stabilniejszy niż bojler.
Natomiast nigdzie nie widziałem jak się to sprawdza w przypadku różnego czasu zaparzania / ratio. SCACE zapewnia przepływ, który po nabiciu ciśnienia jest stały w czasie (np. 75ml w 30 sekund, mniej więcej symuluje standardowego shota espresso 1:2 w 30s). W takich warunkach dosyć łatwo jest rozwiązać problem podawania odpowiedniej ilości ciepła do termobloku i zoptymalizować parametry PID. Jednak rzeczywistość wygląda trochę inaczej: jedną kawę możesz robić wg przepisu ratio 1:3, czas 20s, inną wg przepisu ratio 1:2 35s itd. Różnice w przepływie wody mogą być bardzo duże, a termoblok nadal grzeje wg parametrów zoptymalizowanych pod jeden konkretny przepływ. W bojlerze PID jest tak samo optymalizowany z tą różnicą, że:
a) w termobloku masz na wejściu wodę o temperaturze pokojowej, która przepływa przez termoblok o pojemności 12ml i oczekujesz konkretnej temperatury na wyjściu np. 92 stopnie. Delta temperatur wejście -> wyjście to około 70 stopni. Przepływ 2ml/s, a 4ml/s to dosyć istotna różnica w czasie spędzonym przez wodę w termobloku.
b) w bojlerze masz na wejściu 300 ml wody o temperaturze ok. 100 stopni i również oczekujesz 92 stopnie Celsjusza na wyjściu. Delta to tylko 8 stopni i wody w bojlerze o w miarę poprawnej temperaturze masz 3 x więcej niż jest potrzeba na espresso.
Które rozwiązanie w takich warunkach zadziała lepiej? Nie ocenię kategorycznie, bo nigdzie nie znalazłem żadnych pomiarów, które by to sprawdzały. Druga sprawa czy jest to dla Ciebie w ogóle istotne, bo niektórzy robią po prostu zawsze standardowe 1:2 w 25s - 30s.
Ciekawostka: Ascaso Baby T Plus posiada wymiennik ciepła w bojlerze parowym, który wstępnie podgrzewa wodę idącą do termobloku. Parametry PID w ekspresie zostały więc zoptymalizowane na temp. wejściową 70 stopni+. Wg testu
https://www.kaffeemacher.ch/blog/ascaso-baby-t-plus/ działa to dobrze do czasu.. wyłączenia bojlera parowego (kiedy np. chcemy zrobić tylko espresso). Wtedy przy ustawieniu 93 stopni na PID, na ciastku mamy max 88 stopni i 85 stopni pod koniec ekstrakcji, bo temperatura wejściowa jest niższa niż ta, pod którą został zoptymalizowany algorytm.