Autor Wątek: U-MIX  (Przeczytany 8286 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 466
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Lipiec 2022, 14:15:53 »
Występują dwie wersje domowa i kawiarniana z tego co się orientuje wiec z założenia miał to być sprzęt dla profesjonalnych punktów też ,jeśli pojawiają się informacje ze im dłuższy czas tym lepszy efekt to logicznym wnioskiem jest ze warto mieszać dłużej ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9062
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Lipiec 2022, 16:55:49 »
Kiedyś w Berlinie w słynnym the Barn czekaliśmy chyba z kwadrans na espresso. Kolejki nie było ale miało być espresso.

Teraz zaś siedzę sobie w maleńkiej i ładnej kawiarence w prowincjonalnym Jaworze i popijam blady koszmarek. Ekspres i młynek Rocket, nawet waga tu jest Brewista a kawa Etno. Nic się prawie nie dzieje, spokój, mogą sobie kręcić i kręcić, bo fajnie byłoby tu dostać espresso, gdy się zamawia espresso.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2022, 17:16:06 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2207
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Lipiec 2022, 18:16:13 »
Nic się prawie nie dzieje, spokój, mogą sobie kręcić i kręcić, bo fajnie byłoby tu dostać espresso, gdy się zamawia espresso
Jak zobaczyłeś, spróbowałeś ekspreso, to powinieneś ich przeszkolić albo samemu stanąć za ladą 😁
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2022, 18:18:35 wysłana przez GostRado »
veritas odium... parit

Offline MSL

  • Wiadomości: 442
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #123 dnia: 29 Lipiec 2022, 18:56:13 »
Występują dwie wersje domowa i kawiarniana z tego co się orientuje wiec z założenia miał to być sprzęt dla profesjonalnych punktów też ,jeśli pojawiają się informacje ze im dłuższy czas tym lepszy efekt to logicznym wnioskiem jest ze warto mieszać dłużej ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gdzie Ty takie założenia wyczytałeś? Może coś przeoczyłem. Jest wersja home i barista(to tylko nazwy), ale o wersji do kawiarni - stacjonarnej były tylko wzmianki w temacie, że prace trwają. Tak generalnie to wygląda jakbyś chciał się przyczepić dla zasady do czegokolwiek w tym projekcie. Oficjalnym zalecanym czasem mieszania jest 20-30 sekund. Możesz sobie mieszać i 5 minut, jeśli masz ochotę, szczególnie jak sobie testujesz, tak jak my to robimy obecnie.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 466
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #124 dnia: 29 Lipiec 2022, 21:26:09 »
Założyłem może  blednie ze wersja Barista jest kierowana do segmentu komercyjnego bo rozumiem ze wersja homme jest do uzytku domowego ,logika nakazuje mi myśleć w sposób jak powyżej.:):)ale to moja logika może być zawodna :)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 466
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #125 dnia: 29 Lipiec 2022, 21:29:42 »
Kiedyś w Berlinie w słynnym the Barn czekaliśmy chyba z kwadrans na espresso. Kolejki nie było ale miało być espresso.

Teraz zaś siedzę sobie w maleńkiej i ładnej kawiarence w prowincjonalnym Jaworze i popijam blady koszmarek. Ekspres i młynek Rocket, nawet waga tu jest Brewista a kawa Etno. Nic się prawie nie dzieje, spokój, mogą sobie kręcić i kręcić, bo fajnie byłoby tu dostać espresso, gdy się zamawia espresso.


Piłem espresso w wielu miejscach(bylo tez wiele kawiarni speciality) , ale nigdzie nie czekałem 15 minut :):)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9062
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #126 dnia: 29 Lipiec 2022, 23:04:31 »
Czasami z espresso nie bywa łatwo. Trzeba coś tam zmienić w młynku, sprawdzić potem jak smakuje. Gdy jest się początkującym baristą, może być jeszcze trudniej. Tak było w przypadku zamówienia na jakieś nietypowe ziarna -- z roboczego młynka pewnie wyszłoby od razu.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2022, 23:15:50 wysłana przez Antonio »

Offline MateoKawiero Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Bellezza Chiara Leva, v60, aeropress, rok espresso
  • Młynek: Eureka mignon specialita, timemore c2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Sierpień 2022, 16:35:13 »
Cześć!
Od dłuższego czasu mam możliwość testowania automatycznego narzędzia do WDT od Kazak Polska.
Codziennie robiłem pod rząd 2 shoty espresso. Jedno z wykorzystaniem u-mixa, drugie z krible grabli.
Efekty były różne, przy kawach klasycznych z nutami czekolady i orzechów smak według mnie był podobny, lecz kilka razy zdarzyło się ze kawa z u-mixa była ciut słodsza. Mieszałem 30 sekund tak jak sugerował producent.
Większą różnice odczułem jednak przy ziarnach z owowocym profilem smakowym. Tutaj łatwiej było wyłapać poszczególne niuanse w filiżance. Oczywiście nie skreśla to krible grabli, bo to też bardzo fajne narzędzie do WDT. U-mix bardziej pozwala nam na eksperymentowanie z czasem mieszania, by zobaczyć jaki będzie miało to wplyw na nasze espresso. 
Fajna sprawa dla każdego kawowego geeka. Czy różnica jest duża? Na pewno channeling rzadziej się pojawiał. A w kwesti smaku wszystko zależy od naszej sensoryki :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1919
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Sierpień 2022, 22:22:54 »
Ciekawi mnie dlaczego umix jest na testach u początkujących kawoszy, a opinie są zupełnie pozbawione treści. „Ciut słodsza”? Ale jak? Słodsza w stronę czekolady, cukru, orzechów, miodu, truskawek czy czego?
„Wyłapać poszczególne niuanse” … co to znaczy? Nie mam zielonego pojecia.
Jak to możliwe, żeby mieć kanalowanie używając kribli? Serio, trzeba by chyba ostro przywalić PF w blat i dopiero zapiać kolbę. Jeśli przy użyciu jakiegokolwiek WDT wystąpi kanalowanie to chyba nie da się bardziej zawalić bycia „home barista”.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4762
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Sierpień 2022, 23:11:55 »
Ciekawi mnie dlaczego umix jest na testach u początkujących kawoszy, a opinie są zupełnie pozbawione treści. „Ciut słodsza”? Ale jak? Słodsza w stronę czekolady, cukru, orzechów, miodu, truskawek czy czego?
„Wyłapać poszczególne niuanse” … co to znaczy? Nie mam zielonego pojecia.
No akurat nie każdy może umieć sprecyzować smaki, powinieneś wiedzieć, że sensoryka to nie jest najprostsza sprawa. Ale...

Jak to możliwe, żeby mieć kanalowanie używając kribli? Serio, trzeba by chyba ostro przywalić PF w blat i dopiero zapiać kolbę. Jeśli przy użyciu jakiegokolwiek WDT wystąpi kanalowanie to chyba nie da się bardziej zawalić bycia „home barista”.
Bardzo ciężko mi to przychodzi, no ale tu ciężko się nie zgodzić... Bo wątpię w to, że te narzędzia i metody są tak ch...e, że nic nie dają.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1919
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Sierpień 2022, 23:41:54 »
Nie chodzi o precyzję smaków, wystarczy „espresso było bardziej czekoladowe/orzechowe”. Kiedy pijesz dwie kawy i je porównujesz jest dużo łatwiej. Na cuppingach tez są ludzie „z ulicy” i potrafią powiedzieć cokolwiek, np „ta mi przypomina krówkę” albo „ta jest zbyt cytrusowa, nie smakuje mi”. Nawet stwierdzenie, ze „mniej goryczy” daje więcej wyobrażenia niż „ciut slodsza”

Skoro ktoś jest w stanie „wyłapać poszczególne niuanse” to myśle, ze bez problemu mógłby coś o tych „niuansach” napisać.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2022, 23:44:35 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline MSL

  • Wiadomości: 442
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Sierpień 2022, 00:08:51 »
Nie żebym tutaj kogoś bronił, ale też bez przesady.

Fakt, "kanałowanie" to nie coś, co widuję u siebie, może od święta, ale też nie powiem, że nigdy nie widziałem "po igłach".

Szczympek nie widzę problemu, zapytaj @Valerii o możliwość testów i opisz nam szczegółowo wedle Twojej formuły swoje doznania sensoryczne. Ja swoje niebawem opiszę i choć początkującym "kawoszem" nie jestem to zastanawiam się czy spełnię Twoje wymagania. Przekonamy się. ;)

Offline popcorn

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: Kinu M47, Niche Zero
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Sierpień 2022, 00:28:10 »
A mnie z kolei interesuje, jak można porównywać ze sobą skuteczność 2 narzędzi, jeśli jednemu z nich daje się spore fory w postaci o wiele dłuższego czasu użycia?

MateoKawiero pisze:
Codziennie robiłem pod rząd 2 shoty espresso. Jedno z wykorzystaniem u-mixa, drugie z krible grabli.
Mieszałem 30 sekund tak jak sugerował producent.
Zgaduję, że te 30s to mieszałeś U-mixem, a krible grabli?
Jeśli nie używałeś go przez te same 30s, to nie możesz wiele powiedzieć o skuteczności samego narzędzia.
To tak jakby powiedzieć, że drewniana łyżka powoduje lepsze rozpuszczanie cukru, bo mieszaliśmy nią 3 min., a metalową 3s i mieszanie drewnianą spowodowało rozpuszczenie większej ilości cukru. Wniosek: łyżka drewniana jest lepsza od metalowej, ale metalowa też nie jest zła, bo coś tam rozpuściła ;).


Osobiście lubię krible grabli. Mam jedno i używam w 3 różnych rozmiarach sitek.
Tak na chłopski rozum i nie wnikając jakoś szczególnie w zagadnienie, to nie rozumiem, na czym miałaby polegać wyższość takiego drutu w U-mixsie nad igłami kribli?
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 241
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Sierpień 2022, 08:27:54 »
Po miesiącu użytkowania wydaje mi się, że przy U-Mixie mam bardziej powtarzalne efekty i stabilniejszą ekstrakcję. Sitko poci mi się zazwyczaj całe przy pierwszych widocznych kroplach :), przy sputniku różnie bywało, ale też było w miarę ok. Czy zauważyłem poprawę smaku? Ciężko mi teraz powiedzieć bo używam wyłącznie U-Mixa :), ale biorąc pod uwagę większą powtarzalność i stabilność ekstrakcji to chyba jest lepiej, chociaż wcześniej źle nie było :). Na pewno wygodniej mi się go używa niż Sputnika :)

Offline popcorn

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: Kinu M47, Niche Zero
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #134 dnia: 29 Sierpień 2022, 09:36:31 »
I jak tam testerzy, macie jakieś nowe wnioski?
Noszę się z zamiarem kupna nowego mieszadełka i myślałem o Kribli-Grabli (skąd ta nazwa? :mhh: :) ). Czy U-mix jest lepszy, czy nie jest?
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2022, 09:55:15 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi