Autor Wątek: Roast profiling  (Przeczytany 53859 razy)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Styczeń 2015, 21:14:52 »
To ziarna z Kenii z regionu Gatura. Mój aparat kiepsko to oddał ale stopień palenia określił bym jako "fasola"  ;) Nie pierwszy raz mam tę kawę ale co raz to jest brzydsza i im brzydsza tym lepiej smakuje  :)

Macieju - paczkę od Ciebie dziś odebrała Żona i schowała mi ją  :( Powiedziała, że "jutro dostanę bo dziś bym pół paczki wypił i bym w nocy nie spał"  ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2015, 21:18:47 wysłana przez maro »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Styczeń 2015, 21:37:43 »
Czy to z mojej przesyłki?

Jeszcze nie smakowałem, ale te z Playgroundu pięknością nie grzeszą, cokolwiek by to o nich świadczyło :)
Fotka nie chce się wstawić, ale wyglądają b.podobnie.
Oj, tu sie z Tobą nie zgodzę, dziś otworzyłem Skywalkera i wygląda dobrze;-), natomiast Salwador z Two Face powiedziałbym, ze nawet bardzo dobrze, no ale ja się nie znam;-)
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Styczeń 2015, 09:10:35 »
...ale stopień palenia określił bym jako "fasola"
Co masz na myśli? Fasola to fasola, jakoś nie widzę związku fasoli z kawą. Znaliśmy takiego jednego, który każdą piękną kawę kojarzył z "fasolką po bretońsku" ;).

Ziarna PeaBerry są wyjątkowe. Te pokazane przez Ciebie są ładne, dobrze rozwinięte, dobrze wypalone. Czy znasz może profil palenia? ;)

Offline KiT

  • Wiadomości: 586
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Styczeń 2015, 10:38:42 »
To ziarna z Kenii z regionu Gatura. Mój aparat kiepsko to oddał ale stopień palenia określił bym jako "fasola"  ;) Nie pierwszy raz mam tę kawę ale co raz to jest brzydsza i im brzydsza tym lepiej smakuje  :)

PB to raczej muszą dobrze smakować. Ktoś kto zadał sobie trud ich selekcji nie wybierał z byle czego.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Styczeń 2015, 11:15:52 »
Co masz na myśli?
Czyli zielone  ;) Prawie zawsze w "forumowych" opisach kaw jest nawiązanie do wyglądu ziaren. Zawsze otwierając paczkę oglądam i wącham, zapach kawy zawsze i każdej mi się podoba, ziarna też a w tym przypadku ziarna nie pachniały (prawie) i były zupełnie żadnej urody natomiast smakowały super. Byłem ciekaw co na ich widok powiedzą amatorzy i zawodowcy.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Styczeń 2015, 14:48:57 »
Maro, nie zdradzisz gdzie jest palona ta Kenya i czy mógł byś zrobić zdjęcie tych ziarenek bez użycia lampy?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Styczeń 2015, 15:34:20 »
Kenia jest z Karmy. Zdjęcia mogę zrobić już niestety samego opakowania  :(

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Styczeń 2015, 15:49:16 »
Goran, te czerwone kreski to Twoja krytyka? ;)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Styczeń 2015, 17:11:56 »
Są to jakieś przebarwienia, skazy na ziarnach ? Ja się aż tak dokładnie nie przyglądałem.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Styczeń 2015, 21:01:45 »
Maro, najważniej że Ci coraz bardziej smakuję ta kawa. Andrzeju, żadna krytyka, tylko wskazówka profilu palenia.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Styczeń 2015, 21:22:26 »
Eee... wiesz, to Loring ;).

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Luty 2015, 19:27:50 »
Czy bym mógł prosić o polecenie termorejstratora na 2 sondy aby także współpracował z oprogramowaniem do Profilowania :) Ciekawy temat i chętnie bym się w niego zglebił :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Luty 2015, 19:36:51 »
Artisan wspiera następnę urządzenia :

    Fuji PXR/PXG 4 & 5 PID
    Omega HH309, HH506RA, HH802U, HH806AU
    CENTER 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 309
    VOLTCRAFT K201, K202, K204, 300K, 302KJ
    EXTECH 421509
    Arduino TC4
    TE VA18B

Jeżeli zdecydujesz się na Roast Logger, to możesz korzystać z :

    Victor 86 B multimeter
    Victor 86 C multimeter
    Tenma 72-7712 (OSX and Windows only - not Linux)
    Uni-T UT322 (OSX and Windows only - not Linux)





Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Luty 2015, 20:33:29 »
Dziękuje za udostępnienie z tego co widzę zabawa nie będzie wcale taka tania ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Luty 2015, 21:11:05 »
Uni-T UT322 kosztuję 250 zł, podlączasz go pod USB i do tego masz dolączone dwie termopary. Kiedy nie palisz, miernikiem możesz mierzyć temperaturę zaparzania kawy, dokupisz tylko inną termopare.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi