Autor Wątek: Roast profiling  (Przeczytany 54070 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Styczeń 2015, 21:58:03 »
Wtedy pomiar pirometrem powinien dać wyniki zgodne z rzeczywistością

Tak naukowo zabierasz się do przerobienia maszynki za 50 zł? Jaki czas ciaglej pracy ma taka maszynka do popcornu?

Myślałem że zbudujesz takie coś :


Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Styczeń 2015, 03:27:12 »
Już prędzej coś takiego jak na obrazku, takie duże jak pokazałeś mi się w kuchni nie zmieści ;) Ale nie chcę zaczynać budować czegoś poważniejszego bez wypalenia choćby kilograma kawy. Zabawka za 50 pln pozwoli przetestować kilka koncepcji sterowania i zweryfikuje moje pomysły na konstrukcję wlotu powietrza i separatora łusek. ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Styczeń 2015, 08:33:36 »
Nie wiem jaki czas palenia chcesz osiągnąć bo te plastikowe maszinki do popcornu sie mocno rozgrzewaja i nie wytrzymują dłuższej ciaglej pracy. Pokaż  jakiś szkic tego co planujesz zrobić.

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Styczeń 2015, 13:08:32 »
Z tego co widziałem, te maszynki palą kawę w kilka minut, ale to co oglądałem to były zwykłe maszynki bez żadnych modyfikacji. Nie wiem jaką temperaturę osiąga taka nieprzerobiona maszynka, ale zastosowanie regulacji powinno wpłynąć na wydłużenie czasu palenia. Jeszcze nie mam tej maszynki więc ciężko mi gdybać, pomierzę wszystko gdy kupię. Co planuję? Chcę przetestować klasyczne rozwiązanie dopływu powietrza z dołu, czyli coś na kształt lejka z wlotem na środku i wlot z boku, coś jak na filmie:
ht tps://www.youtube.com/watch?v=YjA3I021E78 (nie mogę wkleić linka)
Do separacji łusek chciałem użyć separatora cyklonowego zamontowanego bezpośrednio w wylocie coś jak tu (choć to akurat nie cyklon):

Jeśli okaże się za mały, to można dać większy w tylnej części urządzenia, albo zastąpić go szufladką z sitem.

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Styczeń 2015, 19:24:49 »
Nie wiem jaką temperaturę osiąga taka nieprzerobiona maszynka
Już wiem ;) 225 stopni pokazał termometr pod koniec palenia...

Nie mogłem się powstrzymać i wrzuciłem 30 gramów zielonej kawy z marketu, wetknąłem końcówkę termometru, odpaliłem stoper i wio ;) Po około 3 minutach zaczęło strzelać, potem chwila przerwy i 2 crack. Bałem się, że nie usłyszę, bo silnik dość głośno pracuje, ale obawy okazały się przesadne i udało się w porę wyłączyć (4 minuty). Wyszło mi coś takiego:



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Styczeń 2015, 20:05:36 »
Na pierwszy raz, super ;).
4 minuty to jednak nie moja bajka, ale będzie ok do wielu zastosowań...

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Styczeń 2015, 23:16:54 »
Jak już będę miał czujniki i będę mógł regulować temperaturę, to dopiero się zacznie zabawa, teraz temperatura rośnie błyskawicznie. Muszę też zaopatrzyć się w jakieś zielone ziarenka do testów, bo te moje pochodzą z takiej paczuszki i nawet nie wiadomo co to jest:

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Styczeń 2015, 15:57:29 »
Co możecie powiedzieć na temat ziaren ze zdjęcia ? Czego się po nich można spodziewać ?


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Styczeń 2015, 18:17:15 »
Z mojego tapatalku... wynika, że to chyba ziarna peaberry. Nic złego nie widzę.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Styczeń 2015, 19:53:19 »
W mojej ocenie to zdecydowanie najbrzydsze ziarenka jakie widziałem. Gdy otworzyłem opakowanie mocno się zdziwiłem. Następny szok przeżyłem gdy zrobiłem dripa.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Styczeń 2015, 19:55:10 »
Pozytywnie czy negatywnie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Styczeń 2015, 20:03:16 »
W mojej ocenie to zdecydowanie najbrzydsze ziarenka jakie widziałem.

Najpierw pomyślałem że sam ich wypalałeś.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Styczeń 2015, 20:05:48 »
Czy to z mojej przesyłki?
W młynie: ziarna

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Styczeń 2015, 20:39:46 »
Kopi Luwak ?
Te ziarenka musiały przejść przez przewód pokarmowy  :evil:

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Styczeń 2015, 21:02:15 »
Czy to z mojej przesyłki?

Jeszcze nie smakowałem, ale te z Playgroundu pięknością nie grzeszą, cokolwiek by to o nich świadczyło :)
Fotka nie chce się wstawić, ale wyglądają b.podobnie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi