Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
A jak samochody, to co najmniej porsche, 400k+, sorry. Albo zostaje rower.
A tak serio - większość ekspresów już za ok. 3000 zrobi dobrą kawę (nivona, melitta, siemens, gaggia, miele, saeco). Po prostu, dobrą. Że kolba lepszą? Pewnie, sportowe auta też jezdżą lepiej niż zwykłe. Tylko co z tego? Do trochę czego innego są stworzone, tak samo z ekspresami. Jak ktoś chce mieć automat, to kolby nie rozważa, inny model użycia.

"Małe" modele miele - są po prostu ok, bez rewelacji, chociaż samo wykonanie bardzo porządne. Proste sterowanie, obsługa, ciche. Małe ociekacze, nawet przy 2 osobach bywa to upierdliwe.
Raczej drogie, tutaj dopłąca się trochę za znaczek. Samej kawie, jak na te okolice cenowe, trudno coś zarzucić - ale to podobnie jak tym, które wymieniłem powyżej.
Z tego co pamiętam, to zaparzacz w miele jest ten sam co w nivona, melitta, siemens.
2
Ekspresy automatyczne / Odp: Jura Z10 - czy warta jest swojej ceny? Jaki ekspres automatyczny w kwocie 10k?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez PiotrekSz dnia 30 Styczeń 2023, 23:17:52 »
Chodzi pewnie o przepłukiwanie systemu mleka po każdej kawie wodą.

Pytanie jest czy Z10 jest warty swojej ceny i jako posiadacz kolby powiem że żaden automat nie jest warty takiej kasy ale Z10 najbardziej zbliża się smakiem kawy do kolby ze wszystkich ekspresów jakie testowałem łącznie z wmf-em a to już coś. Kosztuje krocie ale da się na tym sprzęcie zrobić bardzo przyzwoita kawę za dotknięciem jednego przycisku.
3
Hobby, zainteresowania / Odp: Klub czytelników
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szczympek dnia 30 Styczeń 2023, 23:13:12 »
Vincent Severski - Zamęt
 Z niecierpliwością czekałem na rozpoczęcie jakieś akcji, a tu mi się książka skończyła. Moim zdaniem płaska, nudna, z, a jakże, super bohaterskimi bohaterami. Mi nie podeszła, choć pomagała usnąć wiec to swego rodzaju plus

James Clear - Atomowe Nawyki
Książka, która może zmienić życie. Rewelacja, rewelacja i rewelacja. Przykłady z życia, ponad 200 źródeł z których autor czerpie wiedzę. Plusy i minusy danych zachowań. Najlepsza książka z kategorii „self-care” jaką dane mi było przeczytać. Genialna
4
Kawa / Odp: Agnieszka Rojewska Sheep and Raven
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szczympek dnia 30 Styczeń 2023, 22:56:28 »
Nie to żeby mi to przeszkadzało (strona i ceny), sam chętnie kupię jakieś kawki, ale traktujac to bardziej jako ciekawostkę do popróbowania "czegoś" innego, jakiś nowych odmian botanicznych, krzyżówek , czy "dziwnych" fementacji.
To nie jest łatwe w jej przypadku, bo ona jest przyzwyczajona do kaw najwyższej jakości, jak te używane na zawodach. Poza tym Agnieszka podpisując się pod tym jako mistrzyni kawowa, to co innego niż ktoś kto prowadzi program w TV i pojawi się na opakowaniu kawy. Nie są to łatwe wybory. Opinię łatwo można sobie zepsuć.

Raczej nie w świecie kawowym i na własnej skórze się o tym coraz czesciej przekonuje.
Kilka scenariuszy kiedy droga kawa jest źle wypalona/źle przetrzymywana/po prostu niskiej jakosci:
1) początkujący pomyśli, ze jest zbyt początkujący albo, że ma niewystarczający sprzęt, żeby dana kawę zaparzyć
2) bardziej zaawansowany popatrzy na to czy inne forum i przeczyta kwiatki typu „Gesha to delikatna, zbalansowana kawa, nie dla każdego” i odpuści
3) ktoś napisze do palarni ze swoimi wątpliwościami, a palarnia odpisze: „to bardzo wymagająca kawa, bufor 70, ppm wody nie więcej niż 40, filtry sibarist i najlepiej paragon brewer i Ek43 z żarnami ssp bo inaczej nie ma co podchodzić. Tak samo jak w motoryzacji, im droższy samochód tym delikatniejszy i droższy w utrzymaniu”*
4) palarnia odpisze: „kurczę, sorry, mamy ruch jak nigdy, przypomnij się następnym razem jak zamówisz inna kawę za 400zl za 150g to dorzucimy coś gratis” czytaj naklejki.

W każdej sytuacji palarnia twarzy nie straci, a nawet gdyby jakiś FranekMajeranek69 napisał złe słowo na palarnie Rojes, choćby na tym forum, to zostałby zjedzony, wypluty i pewniew końcu zbanowany.

*taka odpowiedz dostał na insta „ile klików” od dublińskiej palarni Sumo gdzie wypala mistrz swiata cup Tasters. Tez piłem ta Sidre i była zupełnie płaska z posmakiem bułki tartej. Pytałem wielbicieli Daniela, właściciela Sumo, o tą kawę, a odpowiedzi były typu: „No co Ty, on wie lepiej, pewnie masz słaby młynek, ta kawa jest genialna etc”. Podobne odpowiedzi dostawałem od Manhattan, La Cabra i Lucid.

PS. Przypomniało mi się jak kilka lat temu na forum CD wrzuciłem zdjęcie Tanzanii za €16 od The Barn której 1/3 paczki(coś ponad 80g) to były same skorupki ziaren. Dodałem podpis „The Barn - gównianie, ale za to drogo” i dostałem bana i baty w komentarzach, nie za ironię, tylko za to, że… tam pracuje Polak, a swoich trzeba wspierać.  :hihihi:
5
Ekspresy automatyczne / Odp: EKSPRESY MIELE - awaryjność, serwis, jakość parzonej kawy - jak to wygląda?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez PiotrekSz dnia 30 Styczeń 2023, 22:50:56 »
Mądrze napisane to co napisał Pan Janusz. Miałem bzika kiedyś na punkcie ekspresow automatycznych, będąc posiadaczem kolby de facto. Takie pokręcone hobby... Lubiłem patrzeć jak coś działa w środku i z satysfakcją stwierdzając że jeszcze nieprędko automat zbliży się do kolby, obserwowałem rozwój maszyn automatycznych i śledziłem nowinki. Do dziś to mam:)
Dążenie człowieka do tego żeby automat zastąpił człowieka z umiejętnościami parzenia naprawdę dobrej kawy jest niesamowite.

Najbliżej kolby moim skromnym zdaniem jest firma Jura z ich ekspresem Jura Z10. Parzy naprawdę niezła kawę a i code brew też zrobi.
Miele nie istnieje w ekspresach i współdzieli komponenty z innymi firmami.
Prawda niestety jest taka (abstrahując od Miele), że do 3500 tys nie kupi się dobrej maszyny która będzie działać długo i bezawaryjnie.
Z droższych tematów to raczej tylko i niestety Jura. Wszystko inne to urządzenia na 2 lata i kosz.

A jeśli Jura to tylko te większe modele z dużym tłokiem. Mniejsza szansa na szybkie zabrudzenie i pleśń w środku. Przy interwałach serwisowych i przeglądzie urządzenia co 2-3 lata z tym problemów nie będzie.

Leniwi znajomi pytają się mnie jaki automatyczny ekspres kupić. Zawsze mówię jak masz dużo sianka to tylko Jura. Jak mniej to tansza kolba i dobry młynek. Kawa będzie lepsza jak się nauczysz  ja robić samemu.
A jak chcesz mieć coś dobrego w filiżance za dotknięciem jednego przycisku to tylko Jura 6k+. Sorry.
Przy założeniu oczywiście że chcesz mieć jako taka kawę i działajacy przez lata sprzęt.
Można kupować co 3 lata nowy ekspres za 3k :) znam takich co tak robią. Tylko po co:)

Nivona, Melitta, Saeco, Philips i każda inna marka do 4k to nie jest rozsądny wybór jeśli chodzi o automaty:)
Wiem że wielu się ze mną nie zgodzi ale w końcu pisze to posiadacz kolby. Możecie zrzucić to na to. :)

6
Sprzęt i technika palenia kawy / Odp: Kaffelogic 7e
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bonzoo dnia 30 Styczeń 2023, 22:40:08 »
Cześć, u Rebelsów  jest opcja "zaklepania" :) na najświeższą dostawę pewnie pod koniec lutego. Nano raczej tylko z BoostKitem, pomimo tego wsad jest dość niewielki licząc że ok 20% "wyparuje". Przemawia do mnie za to kompaktowy rozmiar i PnP ora możliwość profilowania. Pytanie jak przy takich piecykach wygląda chłodzenie ziaren, bo z tego co wyczytałem raczej nie powinno się odbywać w komorze(jakiś zewnętrzny cooler?). Behemor też ciekawa opcja ale już trzeba mieć gdzie go ustawić, Dawid1144 czy jest coś czego ci brakuje w tym piecu?
7
Hobby, zainteresowania / Odp: Podejściówki Low GTX
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 30 Styczeń 2023, 22:37:04 »
Podobają mi się te Salewy (z wyjątkiem ceny)
Za tę cenę to bym nie kupił, chociaż może i są jej warte. Poluj na promocję. Kiedyś miałem je w koszyku jakoś bardzo tanio, ale wziąłem inne, do moich potrzeb. Przy tym ich systemie 3D-Lacing staw powinien być w jakimś stopniu zabezpieczony.
8
Kawa / Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez fill dnia 30 Styczeń 2023, 22:22:56 »
Napisz proszę na pw., albo SMS, gdzie mam Ci wysłać - najlepiej paczkomat. Wcześniej w Kołobrzegu miałem blisko, oj to były dobre czasy... Wymiana nie jest konieczna, po prostu Ci wyślę


9
Kawa / Odp: Kawa do narzekania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sshim278 dnia 30 Styczeń 2023, 22:08:10 »
Mam też teraz na tapecie taką kawę do narzekania... Otworzyłem paczkę jasno palonej Kenya Rungeto Kii od Story. Lubię kwaski w kawie, spodziewałem się kwasków. Ale co bym nie robił, to z tej kawy wyciskam tylko kwaski. Czerwona porzeczka w profilu smakowym to nie przypadek. Chociaż chyba chcieli ją ukryć, na opakowaniu jest na pierwszej pozycji, w opisie na stronie tylko słodka żurawina, malina i truskawka ;)
10
Palenie kawy - przepisy / Odp: Chcę kupić kawę zieloną do domowego palenia, 2-3 rodzaje po 2 kg
« Ostatnia wiadomość wysłana przez svv dnia 30 Styczeń 2023, 21:14:27 »
Przybyła również moja maszyna próżniowa i jestem gotowy do wysłania ziarna, zapakowanego próżniowo. Tak jak się spodziewałem, stosunkowo niski wynik SCA 85,5 wynika głównie z nektorych uszkodzonych ziaren. To jest moje zrozumienie, które wciąż nie może być w 100% kwalifikowane, ponieważ nie jestem Q-gradem. w domowej palarni można łatwo wyselekcjonować wadliwe ziarna i uzyskać idealną, bardzo smaczną i spójną filiżankę.
Cena jaką zapłaciłem za kilogram to:
Cena netto: 86.22PLN+VAT23%=brutto:106PLN/kg.
Co wydaje mi się bardzo atrakcyjną ceną za "różowego bourbona" o tak przyjemnym smaku i smaku.
Chętnie udostępnię/wyślę wszystkim chętnym kilka kg ziarna, dopóki nie zwolnię pojemności.


FARM: LA DIVISA
FARMER: SEBASTIAN GOMEZ
WASHED PROCESSING

This coffee is harvested following strict ripeness criteria, later floated and hand-sorted to remove any defects. Cherries are exposed to 30 hours of underwater fermentation before
being de-pulped. Parchment is gently washed and dried under temperature-controlled conditions until ideal moisture content is achieved.
This micro-lot is 100% Pink Bourbon. This varietal is currently under research in order to determine its origin. It is said that it is a mutation that took place at 2100 m.a.s.l in San Adolfo,
Huila.
La Divisa COLOMBIA
Country: Colombia Crop: 2021-2022
Region: Circasia Altitude: 1700 -1800 m.a.s.l.
Variety: Pink Bourbon Harvesting: September-November
Processing: Washed Score: 85,5

ABOUT THE FARM
Finca La Divisa is situated in Buenavista in the northern reaches of the Andes mountains (growing altitudes range from 1,500 to 1,750 meters) — the center of the Zona Cafétera, Colombia’s coffee belt. At La Divisa they grow a small amount of varieties: Castillo, Colombia, Pink Bourbon and they also decided to plant 5000 Geisha trees in 2018. Diofanor Ruiz has passed on the management of the farm to his son, Sabastian. Although he still holds the reins on a few, select passion projects/batches during the year. In 2021, due to high demand and the farm’s incredible reputation, Diofanor and Sabastian have produced mostly natural processed coffees, the coffees for which they’re best known.
Since the foundation of the farm Diofanor Ruiz works with Cofinet, which also represents and supports a large number of Colombian Specialty coffee growers. Cofinet has developed 4 women only programs with focus on championing women, who go the extra mile for their coffee production and their community. Besides they offer educational events and cuppings.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi