forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: flexooo w 30 Listopad 2015, 20:47:42

Tytuł: Brazil Santos NY2, SCR 19
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 30 Listopad 2015, 20:47:42
Kawa jak w temacie.
Palarka: Gene Cafe CBR 101
Surowa:
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/30/1c73e291369b7ec39a6c566f3d8dc556.jpg)

Palenie:
6min 160'C
10 min 240'C

Wsad: 210g
Ubytek masy: -14%
Netto: 180g

Wypalona:
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/30/2a019318cf5b2a3174697e1c74cdfbe9.jpg)
Tytuł: Odp: Brazil Santos NY2, SCR 19
Wiadomość wysłana przez: sccoty w 05 Grudzień 2015, 14:23:32
Jak wypadła smakowo ?
Tytuł: Odp: Brazil Santos NY2, SCR 19
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 05 Grudzień 2015, 15:04:43
Jeszcze dam jej dwa dni odpoczynku :)
Tytuł: Odp: Brazil Santos NY2, SCR 19
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 22 Grudzień 2015, 09:26:03
W olbrzymim skrócie, bo doświadczenie małe i będzie to też mój pierwszy opis. Póki co wzoruję się na kole smaków i aromatów i ciągle szukam i staram się rozpoznawać nowe...

Aromaty bardzo słodkie, trochę miodu, trochę wypieków z dodatkami czekolady, niestety smakowo było odmiennie - spotkałem się ze smakiem gorzkiej, czarnej herbaty... Zadowalająca niska kwaskowość, posmak szybko znikający, ale raczej przyjemny. Z mlekiem w cappu miesza się idealnie i chyba pozostawałbym przy takim rozwiązaniu.

Parametry:
Doza 18g/37g naparu.
Ekspres: Rocket R58 - PID 105'C
Młynek: Macap M5D Plus

Będę wdzięczny za sugestie :)