forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: Olak w 19 Maj 2013, 09:59:11
-
To chyba dobre miejsce na taki wątek.
Warto promować literaturę fachową. Tutaj można dzielić się informacjami o publikacjach, wydaniach, ciekawych książkach. Ogólnie - wszystko to, co dotyczy wiedzy pisanej o kawie i herbacie.
Teraz moja prośba, która zrodziła się z zaangażowania w FAQ.
Przyjmę, pożyczę, kupię lub przytulę ;) każdą wiedzę o metodach alternatywnych, cuppingu i ocenie sensorycznej kawy. Publikacje mogą być w tradycyjnej formie papierowej lub w formatach elektronicznych (preferowane mobi, epub, ale też przyjmę doc i pdf). Mogą to być książki, linki do dobrych, wiarygodnych artykułów, czasopisma fachowe, specjalistyczne w języku polskim i angielskim. Jednym słowem wszystko, co dotyczy wyżej wspomnianych problemów. Acha! Nie muszą to być najświeższe doniesienia, mogą być starsze, ważne, żeby były wiarygodne i niosły ze sobą wiedzę.
Będę wdzięczna za odzew tutaj, lub na PW.
-
Znalazłem kiedyś książkę o paleniu kawy, ale niestety po angielsku i w PDF-ie: klik (https://www.dropbox.com/s/jwhom18qofv0es7/Palenie%20kawy%20%28ang%29.pdf)
-
Ola, świetny temat :ok:
Jeśli chodzi o kawę, to jedyna w miarę sensowna książka z jaką miałam do czynienia to S.Woźny "Tajemnice Kawy" ::)
Z herbatą wiadomo lepiej :D
Polecam
W.Pochlebkin - "Herbata" - książka z 1970 roku a jak do tej pory jedna z lepszych jeśli chodzi o informacje :ok:
R.Tomczyk - "Zapiski o Herbacie" genialna pozycja osoby na prawdę mającej spore pojęcie o herbacie.
Ling Yun- "Tao Herbaty" - bardzo ciekawa książka o typowo chińskim podejściu do herbaty
-
Ten wątek przypomniał mi książki Kordiana Tarasiewicza (http://www.tarasiewicz.info/publikacje/5-ksiazki-kordiana-tarasiewicza). Jest o kawie i herbacie :)
Przyznaję, że pana Konrada czytałem tylko na jego stronie, ale jeśli książki są pisane w tym samym stylu to może być to ciekawa lektura - może ktoś czytał?
-
Pozwolę sobie odkopać wątek - polecacie jakąś literaturę związaną z kawą, sensoryką, paleniem, parzeniem - tym co nas dotyczy? :)
-
Ika Graboń - "Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie". Przystępnie napisana, dużo podstaw i wiele informacji na początek. Takie fajne kompendium.
-
Ja mam The World Atlas of Coffee - James Hoffmann, też forma kompendium. Ładnie wydana, mnie szczególnie podoba się część o krajach pochodzenia kawy.
-
Na dziś, nie ma chyba lepszej rzeczy niż subskrypcja Barista Hustle.
14 dni jest za darmo.
Myślałem, nawet kiedyś aby nie założyć wątku kto by chciał mieć tam dostęp grupowy, wtedy moglibyśmy kupić subskrypcję typu Team.
-
@pj.w - powiedz proszę jakie treści są dostępne w płatnej wersji? Przydatność bezpłatnych artykułów na stronie jest wg mnie dyskusyjna...
-
Tu masz wszystko opisane:
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/
-
@pj.w ja byłbym chętny na dostęp grupowy.
-
Tu masz wszystko opisane:
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/
Chodziło mi bardziej o wrażenia użytkownika, nieprecyzyjnie się wyraziłem...
-
Barista One - każdy kto zaczyna przygodę z espresso powinien się zapoznać.
Advanced Espresso - dużo ciekawostek, bardzo mi się podobało.
Advanced Coffee making - gdzieś pomiędzy B1 i AE, ale dotyka nie tylko tematów espresso ale też innych metod parzenia kawy. Ciekawe.
Każdy z tych trzech da więcej wiedzy niż książka Iki.
-
Pj.w ale myślałeś o subskrypcji team unlimited? To 100$ miesięcznie. Nie wiem, czy na naszym, niedużym jednak, forum zebrała się dostatecznie duża grupa, żeby cena wyszła atrakcyjna chodź pomysł ciekawy.
Książka Iki jest za to bardzo przyjemna i ładnie wydana ale polecał bym ją jedynie początkującym. Ja się chyba niczego nie dowiedziałem ale i tak miło było doczytać do końca.
-
Tak BH Unlimited to ciekawa opcja, jeżeli uda się zebrać 20 osób.
Ale, jeżeli ktoś może poświęcić kilka dnia (kawowy urlop), to sporo materiału można przejrzeć przez pierwsze dni (trial).
Tak żeby się przynajmniej rozejrzeć co interesującego jest dostępne.
-
@pj.w Ja byłbym chętny.
-
Tu masz wszystko opisane:
Jak szkoda że angielskiego nie znam:( Może kawa w końcu zmotywuje mnie do nauki
-
Też byłbym chętny na opcję team unlimited. @pj.w, może jednak skusisz się na założenie stosownego wątku :) ?
-
Ja też.
-
Jeśli zbierze się grupa to może i ja bym dołączył :ok:
-
Jestem na tak!
-
Napiszę pytanie do BH, jak by to mogło wyglądać dla amatorów z forum :).
I jeżeli będzie sensowna odpowiedź, to założę odpowiedni wątek, gdzie będziemy zbierać chętnych.
-
Czy jest jakaś lepsza pozycja PL niż Ika Gabroń?
-
A w jakiej kwestii, co chiałbyś się dowiedzieć? Książka Iki Graboń to taka lekka lektura, pokrótce mówiąca o całym świecie kawowym.
-
Powiedziałbym nawet, że za lekka. Sięgnąłem po książkę, bo chciałem dowiedzieć się czegoś o kawie a nie o autorce, a dokładniej o liście zapachów które czuła w dzieciństwie, ziół które jadła, itd. Po 50 stronach skapitulowałem, nie da się tego czytać.
-
Jeśli chcesz coś bardziej zwięzłego i bardziej treściwego subskrypcja Barista Hustle jest chyba tym czego szukasz. Tam idzie "samo mięcho, treść konkret, bez pejzaży".
-
Jest już trzecie wydanie książki Iki Graboń, choć zamawiałem je trochę w ciemno, bo wydawnictwo nie chwali się nową edycją (nie posiada ej też póki co w sprzedarzy), ale w środku stoi jak byk: wydanie trzecie. Co się zmieniło? Oprawa jest miękka, więcej stron, bo stare wydania miały ok. 400, a to prawie 500, ale nie jestem stanie porównać zawartości w stasunku do poprzednich edycji.