forum.wszystkookawie.pl

Dział Organizacyjny => Kawowe vademecum => Wątek zaczęty przez: Andi1978 w 13 Kwiecień 2024, 22:19:03

Tytuł: Reduktor przepływu / flow restrictor / giggleur
Wiadomość wysłana przez: Andi1978 w 13 Kwiecień 2024, 22:19:03
Cześć.
Używam 0.8mm w modelach La Marzocco. Co się stanie kiedy wybiję rubinową wkładkę , powiększając tym do rozmiaru powiedzmy 1,5mm.
Lokalny serwis używa 0.6mm ale im zależy na pracy więc zrozumiała logika.
Ja chcę mniej pracy:), mniej awarii.
Czy zepsuję tym shoty? Dawniej na przykład Linea Classic nie miały reduktorów wogóle.
Pozdro
Tytuł: Odp: Reduktor przepływu / flow restrictor / giggleur
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 15 Kwiecień 2024, 00:28:31
Te traktorek restryktory regulują przepływ, ograniczają, mają wpływ na początek ekstrakcji. Gdy jest 0.6, to wydłuża się etap preinfuzji. Przynajmniej tak to sobie kiedyś wyobrażałem, kupując takie restryktory. Nie zainstalowałem ich jednak.
Tytuł: Odp: Reduktor przepływu / flow restrictor / giggleur
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 15 Kwiecień 2024, 17:27:12
Człowiek nigdy nie wie, co za niego te smartfony zrobią. Traktorek -- nie wiem co miałem na myśli :).
Tytuł: Odp: Reduktor przepływu / flow restrictor / giggleur
Wiadomość wysłana przez: Andi1978 w 15 Kwiecień 2024, 18:07:33
Dzięki, poruszyłem tą dyskusję na moim kanale insta, chciałem też uslyszeć Wasze opinie. Marzę o miesiącu w którym nie usłyszę o flowmeter alarm😆
Po przeczytaniu artykułu : https://josuma.com/gicleur/
Wychodzi na to że do momentu wprowadzenia na rynek flow restrictors ,  żadna z maszyn nie robiła “real espresso” tylko “ordinary coffee”🤭
Pozdro