forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: daniel_t w 11 Wrzesień 2022, 08:42:32

Tytuł: Upgrade prysznica i sposobu przygotowania kawy - wrażenia
Wiadomość wysłana przez: daniel_t w 11 Wrzesień 2022, 08:42:32
Cześć.
Używam od 6 lat Rocketa R58 i postanowiłem kupić nowszą wersję, Cinquantotto. W "staruszku" miałem prysznic IMS 200µm + Cafelat red, VST18G ridgeless, tamper, oraz NPF. Klasyka. Parzyłem +- 18g/36g/25s czyli klasyka.
Jako, że wymieniłem ekspres, to postanowiłem pójść z duchem czasu i kupiłem prysznic IMS Matrix, Cafelat, dysk poziomujący z Motty oraz dodatkowo - typowo pod testy Profitec filter screen.

Na wstępie zaznaczę, że sekundnik na ekspresie to totalny overkill i żałuję, że nie zrobiłem sobie na poprzednim customowego, zamiast patrzeć na zegarek czy liczyć sekundy.

Więc - podwójna doza (+-18g), krążek poziomujący, tamper i profitec.

Co to espresso - zmiana z pozoru prozaiczna, ale zauważyłem że podczas parzenia crema jest zdecydowanie lepsza, proces ekstrakcji dużo bardziej równomierny, a strumień kawy harmonijny. Póki co, po tygodniu używania jestem bardzo zadowolony, bo kawa smakuje lepiej i jest gigantyczna powtarzalność - ale pewnie dystrybutor też pomaga - kanałowania nie zauważyłem. Ogólnie te kilka drobnych zmian pomogło mi robić jeszcze lepsze espresso niż dotychczas. Kawę dobrze parzy się i z filtrem i bez, chociaż wydaje mi się, że Profitec daje minimalnie lepsze rezultaty.

Jak coś, to polecam, bo jestem zadowolony z upgradu.
Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Upgrade prysznica i sposobu przygotowania kawy - wrażenia
Wiadomość wysłana przez: fill w 11 Wrzesień 2022, 10:19:41
Z prysznicami, a raczej sitkami prysznica to różnie bywa i trzeba sprawdzić empirycznie, jak u nas zadziała. Słowem: Nie wszystko złoto co się świeci....

https://youtu.be/ZVPNBcqZqq8

https://youtu.be/0hGxHnI0qjA


Tytuł: Odp: Upgrade prysznica i sposobu przygotowania kawy - wrażenia
Wiadomość wysłana przez: Strzala świst gwizd w 27 Styczeń 2023, 14:30:24
Kupiłem tego Matrix-a i jestem na razie zadowolony. Po ciastku widać, że jest lepsza dystrybucja wody. Ciekawe jak będzie z zatykaniem się tych drobnych dziurek od osadów kawowych. Pewnie częściej trzeba będzie myć, więc najwyżej w Cafizie będzie leżał. Zobaczymy, czas pokaże.