forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: svv w 15 Sierpień 2023, 10:03:52
-
Witam, zamierzam ponownie kupić torbę kawy, z zamiarem rozdania jej po kosztach wszystkim, zatrzymując trochę dla siebie. Poprzedni zakup się udał. Możemy to nazwać zakupem grupowym, chociaż najpierw sam zapłaciłem za torbę.
Oto, co chcę wypróbować tym razem, jeśli ktoś jest zainteresowany, proponuję dołączyć do mnie na cupping. Planuje na 17-sierpnia.
https://festcoffeemission.com/pl/price-euro/
03-22-10
03-22-12
07-22-24
07-22-29
010/0911/0043
08-23-09
12-22-20
-
Gdzie Cupping będzie miał miejsce :)?, jestem chętny na zakup (osobiście celowałbym, w jakieś Columbie )
-
Też pewnie się skuszę na parę kg kawki (na cupping nie dam rady), byle poniżej stówki za kilo ;)
-
Cześć, dziękuję. Jadę do Katowic na capping, do biura FEST. Planuję być tam między 12:00 a 13:00 17 sierpnia.
-
Ok, ja mogę się zameldować w takim razie bo jestem na miejscu ):)
-
O, ciekawe to. Rozumiem, ze w grę wchodzą tylko zielone ziarna, które trzeba sobie wypalić. A można dać komuś do wypalenia, np jakiejś palarni?
Ale chyba czegoś nie rozumiem, tam jest podana cena 17 euro za worek czyli ok 25 kg? 17 euro za 25 kg zielonej kawy?
-
@Evanduril Podana cena jest w netto za 1kg zielonej kawy. Raczej palarnie Ci nie wypala tak małych ilości jak 1-2kg.
Jak już będzie znana kawka to zapewne będę zainteresowany także, czekam na co padnie. :)
-
@Evanduril Podana cena jest w netto za 1kg zielonej kawy. Raczej palarnie Ci nie wypala tak małych ilości jak 1-2kg.
Tak podejrzewałem, że to nie może być za worek :) No w tej sytuacji to się to robi mało opłacalne, dzięki :)
-
. A można dać komuś do wypalenia, np jakiejś palarni?
Da się zrobić ;)
-
. A można dać komuś do wypalenia, np jakiejś palarni?
Kawa, która kosztuje 20 euro za 1 kg zielonej kawy, może kosztować 20 euro za 1*250 kg kawy palonej. Tylko tutaj obraz jest taki, że nie opłaca się jej palić bez zrozumienia szczegółów. Przed wypaleniem worka kawy należy go modelować w różnych profilach, aby znaleźć taki, który zmaksymalizuje jego właściwości smakowe i aromatyczne. A następnie wypalić większą ilość. Jednym słowem, operacja polegająca na kupieniu 5-10 kg i wypaleniu jej tanio, aby zaoszczędzić pieniądze, nie da rezultatu, którego zwykle szukamy w kawie kosztującej 20 euro za kg.
-
Kawa za 20 EU za KG to zazwyczaj coś wyżej punktowanego wiec raczej jasny wypal a tu nie ma takie wielu możliwości wypalania , po wypaleniu kilograma spokojnie można sprecyzować swoje optimum dla takiego ziarna .
-
@Evanduril Podana cena jest w netto za 1kg zielonej kawy. Raczej palarnie Ci nie wypala tak małych ilości jak 1-2kg.
Tak podejrzewałem, że to nie może być za worek :) No w tej sytuacji to się to robi mało opłacalne, dzięki :)
Tak, zgadzam się z rollo45. Praktycznie najlepszą opcją dla Evandurill jest porozumienie się z mikropalarniej zamiast ze zwykłej palarni kawy, ponieważ w tak małych ilościach tylko mikropalarniapaliwowe zrobi to, co jest potrzebne. Widzę, że pafcio0 oferuje swoje usługi. Gdybym był Evandurill, porozmawiałbym z pafcio0 i zawarł umowę. To wyjątkowa szansa. Niezależnie od tego, czy kupimy kawę za 10 czy 20 euro, będzie to najlepszy subiektywny wybór :). Jedyną lepszą rzeczą dla Evandurilla niż dogadanie się z pafcio0 byłoby kupienie sobie piecyka :), ale to już inna historia.
-
Tak, ale przy cenie 100 zł za kilogram, gdy nie mam własnego patentu na palenie, po dołożeniu pewnie kosztu palarni, czy nawet mikropalarni, wyjdzie pewnie ze 120 za kilogram, wiec schodzimy do okolic 30 zł za 250g, co jest już ceną zbliżoną do tego, w której można dostać kawy z normalnych palarni, bez całego tego zachodu.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
-
w której można dostać kawy z normalnych palarni, bez całego tego zachodu.
Ale na pewno nie takiej jakości, jak wspomniane 20 Euro/kg surowego ziarna.
-
w której można dostać kawy z normalnych palarni, bez całego tego zachodu.
Ale na pewno nie takiej jakości, jak wspomniane 20 Euro/kg surowego ziarna.
Jak mówi pan Antonio, ziarno jest zupełnie różne. Jeśli mowa o jakiejkolwiek kawie, to wczoraj w Lidlu dostałem Lavazzę w cenie 1 zł za paczkę. I dałem robotnikom w kopalni piasku, im wszystko jedno co piją, byle była mocna kawa. Ale my dyskutujemy o zupełnie innej możliwości. Będziemy wybierać kawę według smaku! Cena odgrywa tu drugorzędną rolę. Jest ważna tylko z tego punktu widzenia, że kupując 1 kg za 10-20 euro, kupujemy kawę, za którą zwykle płaci się 10-20 euro za opakowanie 250 g.
-
Hej, też mógłbym się zapisać na taką kawę O0
-
Czyli to by wyglądało tak, że np biorę 2 kg kawy, to idzie np do pafcio, on mi to wypala i przesyła do mnie?
-
Ja wstępnie jestem chętny na jakieś ~2kg.
-
Czyli to by wyglądało tak, że np biorę 2 kg kawy, to idzie np do pafcio, on mi to wypala i przesyła do mnie?
No mniej więcej. Ale to najpierw musisz z nim ustalić czy i za ile to wypali.
-
Dziękuję, jak tylko wybierzemy jutro kawę, napiszę tutaj i podzielimy się dobrociami :)
-
Svv, chyba możesz wywalić ten wpis w stopce :)
-
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Tak jak piszą koledzy powyżej to zupełnie innej jakości ziarno w cenią 20EU zielonego ziarna standartowo 250g na rynku będzie sprzedawane miedzy 69-79 zloty po wypaleniu więc rachunek masz prosty :):)
-
Niestety dokłada się do tego jeszcze utrata masy w czasie palenia ok 12-15%.
Też się piszę na pare kilo na spróbowanie.
-
Też się wstępnie wpiszę, że może wziąłbym kilka kg
-
Będzie
07-22-29 - Milan Toffee Culturing - "Banana, Pineapple, Strawberry shake" SCA88 Castillo
https://www.sabores.co.za/2021/11/26/coffee-culturing/
Jak tylko dokonamy zakupu, napiszę do wszystkich. Najprawdopodobniej będę w Krakowie pod koniec przyszłego tygodnia (25-26 sierpnia), a w Warszawie we wrześniu (17-20), więc mogę zabrać ze sobą ziarno.
-
Ile będzie tej kawy do wzięcia? Trzeba się już deklarować na konkretną ilość?
-
Szanowni Państwo,
Ponieważ mamy już dużo zamówień i mało kawy, proszę o przesłanie mi wiadomości do osobiści z następującymi informacjami:
- imię i nazwisko
- ilość kawy (kg)
- adres (lub bankomat)
- numer telefonu
- adres e-mail.
Pierwszeństwo będą miały osoby, które wcześniej dokonały rezerwacji tutaj.
Usługa jest bezpłatna, cena będzie = koszt + transport worka (do mnie) + pakowanie próżniowe + wysyłka do Ciebie.
-
Możesz estymować te koszty? Np. koszt 1kg kawy + te wszystkie dodatkowe pozycje które wymieniasz.
-
będzie najtaniej jak się dało :)
-
Palenie we własnym zakresie?
-
Tak, Jest to zakup grupowy zielonej kawy
-
Możesz estymować te koszty? Np. koszt 1kg kawy + te wszystkie dodatkowe pozycje które wymieniasz.
Szacunkowa cena jest podana tutaj, a dokładna cena zostanie podana, gdy kawa do mnie dotrze.
-
Zanim się zapiszę, wolałbym chyba najpierw rozeznać się jak to będzie z wypaleniem.
Będzie ktoś z zainteresowanych wypalać sobie/ dawać do wypalenia w okolicach Warszawy?
-
Też chętnie zgarnąłbym pare kg O0 O0
-
Zanim się zapiszę, wolałbym chyba najpierw rozeznać się jak to będzie z wypaleniem.
Będzie ktoś z zainteresowanych wypalać sobie/ dawać do wypalenia w okolicach Warszawy?
Cały cymes w tym że samemu robiąc wypał robi się go pod własne preferencje ;) pytanie czy warto przy tak małej ilości bawić się w zlecanie (palacz też musi zrobić testowy wypał ;)
-
Przepraszam wszystkich, którym się nie udało, bo więcej już nie ma. Za kilka miesięcy wypijemy wszystko i kupimy nowe :). miotla
-
Cały cymes w tym że samemu robiąc wypał robi się go pod własne preferencje ;) pytanie czy warto przy tak małej ilości bawić się w zlecanie (palacz też musi zrobić testowy wypał ;)
Tak, właśnie o to chodzi że nie mając żadnego rodzaju pieca chyba nie warto :(
-
@svv paliłeś już te ziarenka na kaffelogic? Polecasz cos konkretnego? Dzisiaj odebrałem swój „udział” :) Dziękuje pięknie!
-
było już degustowane w profilu 1200-1500 Ready to Drink po 3 dniach dojrzewania, crack ~7:55/210oC, rozwoju ~2:00/+9(219oC), wtrata wagy 14,6%, color 90 w Argtron Gourmet (lightcells). Smak w V60 jest bardzo jasny, z posmakiem ananasa i kwaśnej brzoskwini. A w trakcie palenia bardzo jasny zapach toffi. Zaskakujące jest to, że później jest on prawie niewyczuwalny w kawie. Mam jeszcze kilka krótkich profili, które dojrzeją w ciągu najbliższych kilku dni, ciekawie będzie zobaczyć, jak zagrają. Nie próbowałem jej jeszcze w espresso.
-
Utrata masy wskazuje bardziej na średnie palenie niż na jasne, które to wskazuje pomiar koloru.
-
Używam tej skali
(https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=13745.0;attach=37453;image)
śridnie palenie
-
OK, Argtron Gourmet to 0-133, Argtron Comercial 0-100, a zmyliło mnie to że medium roast poszedł do V60.
-
Nie lubię bardzo zielonej kawy w V60 kawka
-
Mój przepis na parzenie tego profilu w Kalita albo lepej Gabi Master A. Zmielić 15 g kawy (pozycja 4 x Fellow ODE, Comndante C40 15-18 clicks). Temperatura wody wynosi około 90°C. Długie zaparzenie, blum (60-70g wody przez 1min 15-30sek). A następnie powolne dolewanie 140g (do 200g total) wody przez kolejne 1min 30sek-1min 45sek. Stosunek wynosi 1 kawy do 13 wody. Następnie dodaj kolejne 50 g wody bezpośrednio do napoju. Okazuje się to po prostu niesamowite.
-
14,6% ubytku wagi to dla mnie średnio palone , ale ja lubię jaśniej więc zazwyczaj celuje w 12-13% po espresso:):) ciekawe jak ta kawka będzie się po espresso spisywała :):)
-
@svv, przezacną kawkę nam skombinowaleś, dzięki :kwiat: :kwiat: :kwiat:
U mnie jasno, wypalone już 2 porcje po 1 kg każdy. Bazowałem trochę na sprawdzonym profilu na naturalną kolumbijską castillo.
Oba palenia bardzo udane, a lepsze (trochę głębsze, dłużej przytrzymane w piecu) palenie wyszło z crackiem w 10.minucie (203C) i i zrzutem po 30 sekundach od cracku. (Naturale w Bullecie zawsze zrzucam w przedziale od -10 do 45 sekund od cracku ;) )
(https://i.imgur.com/Wc5LpEt.jpeg?1)
Smakowanie na gorąco już pokazuje, że to świetny, delikatny natural, bardzo słodki, ale nie "przefermentowany", żywy i rozwibrowany :).
Jeden z ciekawszych jakie ostatnio piłem, poczekam jak się jeszcze rozwinie. :szampan:
-
Jeden z ciekawszych jakie ostatnio piłem
mialem takie przeczucie na cuppingu:)
-
Jest jeśće 2kg, jeden Pan nie odebrał.
-
Czy to przypadkiem mowa o mnie? Przepraszam, tutaj nie zwolniłem. W moim imieniu kupił Pafci0
-
Jest jeśće 2kg, jeden Pan nie odebrał.
Jak bym chętnie kupił jak jeszcze zostało.
-
Czy to przypadkiem mowa o mnie? Przepraszam, tutaj nie zwolniłem. W moim imieniu kupił Pafci0
nie ma problemu
-
Jest jeśće 2kg, jeden Pan nie odebrał.
Jak bym chętnie kupił jak jeszcze zostało.
ostatni 2kg idą do Pana pj.w
-
Aromaty rarytas, :poklon:
Ananas i śliwki czekam 5 dni hehe,
wyapliłem pod przelew i espresso, ja to kumpel skometował k. co tak mało z maszyny wychodzi ... chyba muszę pocisnąc na bulleta
U mnie 1st crack 4:20, 253 stC (fluid bed na 50g)
-
Chciałbym ślicznie podziękować @svv za przeprowadzenie całej akcji. Naprawdę nie jest łatwo o surową kawę takiej jakości, tym bardziej w takiej cenie. Kawka bardzo fajna, nawet przy moim, mocno amatorskim, paleniu spokojnie można poczuć się jak w najlepszej kawiarni ;) Skojarzenia po pierwszym dripie - lizak chupa-chups śmietankowo truskawkowy ale też kokos z czekoladą czyli np. batonik bounty. Dzięki jeszcze raz! :szampan:
-
No nie załapałem się tym razem. Ale jeśli to takie dobre, a chętnych sporo, to może powtórzymy akcję?
-
https://coffeegrange.com/produkt/colombia-milan-castillo-natural-toffee-culturing/60/kawa/1
czyli jak by nie liczyć 340 zloty za kilo :):)
-
Przecież możesz wybrać tam 1kg za 290PLN, ale po co to nam?
Chyba chcemy tu zakupić worek surowej.
-
To był chyba przykład ile zaoszczędziliśmy
-
Dokładnie ::):):
-
BTW doskonała kawa jako espresso , wypalona względnie jasno (ubytek wagi 13%) owoce, mandarynka , czekolada .trochę gumy balonowej :)
-
Dobra wiadomość. Dzisiaj w końcu sprawdzę
-
@GostRado Pierwszy raz mogę szczerze przyznać, że zdecydowanie pijąc tą kawkę w cappuccino czuje, jakbym jadł czekoladę z owocami :) która opisywałeś przy innej kawce
-
Wierzę na słowo. Takie mocno owocowe kawki w połączeniu z dobrze spienionym mlekiem potrafią wprowadzić w błogi stan. Żona mnie naprowadziła 🙂 Zatwardziali espressowcy też powinni spróbować, a przypomni im się dzieciństwo i pierwszy cukierek w ustach 😀