Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 32928 razy)


Offline kpyzio Mężczyzna

  • Wiadomości: 13
  • Ekspres: Linea Micra Rosso
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #436 dnia: 28 Grudzień 2023, 21:39:31 »
Czy ktoś może wie/znalazł info jaki jest offset temperatury w Micrze?
Znaczy czy, i jeśli tak, to o ile stopni różni się temperatura podana w aplikacji od rzeczywistej temperatury parzenia kawy.

Szukam na ten temat informacji i nie mogę nigdzie znaleźć. Wiem, że Kaffeemacher robili takie testy (przynajmniej wspominają o tym w filmiku na YT), ale nie umieścili wyników na stronie.

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #437 dnia: 28 Grudzień 2023, 21:43:31 »
Czy ktoś może wie/znalazł info jaki jest offset temperatury w Micrze?
Znaczy czy, i jeśli tak, to o ile stopni różni się temperatura podana w aplikacji od rzeczywistej temperatury parzenia kawy.

Szukam na ten temat informacji i nie mogę nigdzie znaleźć. Wiem, że Kaffeemacher robili takie testy (przynajmniej wspominają o tym w filmiku na YT), ale nie umieścili wyników na stronie.
Zgodnie z tym co pokazuje integracja Home Assistant to jeśli temperatura w aplikacji LM jest 94°C to maszyna podaje 96/97 w bojlerze. Nie ma chyba offsetu takiego jak np w Lelit

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #438 dnia: 28 Grudzień 2023, 22:05:28 »
Sprawdzając offset fabrycznie ustawiony w E61, pożyczyłem w serwisie portafilter z termoparą. Fabryczny offset był o stopień wyższy niż pokazywała termopara. Dlaczego w Micrze jest to tajemnicą to nie wiem, ale takich tajemnic jest więcej  




Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #439 dnia: 28 Grudzień 2023, 22:24:22 »
A czy Micra ma gdzieś wbudowany czujnik temperatury? Bo jeśli nie, to niestety temperatura ekstrakcji jest wróżona z fusów - w dodatku jest zależna od prędkości przepływu (czasu ekstrakcji).

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 671
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #440 dnia: 28 Grudzień 2023, 22:54:58 »
Ciekaw jestem na jakiej temperaturze jadą tutejsi użytwkonicy Micry, w teście Lance Hedrick miał różnicę 2 stopni między boilerem a tym co zmierzył w kolbie za pomocą tej metody https://www.home-barista.com/blog/wbc-procedure-for-measurement-brewing-water-temperature-t516.html
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #441 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:01:51 »
To bardzo dobry offset, tylko czy przy tak małym bojlerze jest stabilny?




Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 671
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #442 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:12:07 »
Oceń sam:
98 zadana temp w aplikacji,
Po pełnym nagrzaniu kolejno zmniejszane czasy między kolejnymi szotami.

Szczerze mówiąc to nie wygląda dobrze jak dla mnie 1.5C różnicy po 5min, nie wiem czy Silvia z PID nie ma lepszej stabilności :P

Cytuj (zaznaczone)
98C Temp Test:
shot--temp--time before pull
1-- 96.1C (10min)
2— 97.6 C (5min)
3— 97.8C (2min)
4— 98.6C (2min)
5— 97.9C (1min)
6— 98.2C (1min)
7— 97.1C (30s)
8— 98.2C (30s)
9— 94.5C (10s)
0— 93C (10s)
1— 90.8C (10s)
2— 88.5C (10s)
3— 87.7C (10s)
4— 87.7C (10s)
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #443 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:24:17 »
Zdaje się, że Micra to maszyna do zastosowania domowego, gdzie robimy jedną kawę co kilkanaście minut.

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #444 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:26:00 »
Chyba trochę źle czytasz te różnice, żadna temperatura 98, shoty w odstępie 5min maja po 97,6 czyli 0,4c różnicy od zadanej temperatury, czyli bardzo blisko zadanej temperatury. Poddaje się dopiero przy shotach w odstępie poniżej 30s gdzie nie potrafi odbudować temperatury. Taka tez była konkluzja testu.
Reszta shotów w granicach normalnego użytkowania błąd zawiera się w różnicy 1c, wg mnie to jest dobry wynik.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2023, 23:28:21 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #445 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:28:22 »
Wygląda też, że przed pierwszym shotem trzeba zrobić flush, inaczej temperatura jest trochę za niska.

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #446 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:31:44 »
Ciekaw jestem na jakiej temperaturze jadą tutejsi użytwkonicy Micry, w teście Lance Hedrick miał różnicę 2 stopni między boilerem a tym co zmierzył w kolbie za pomocą tej metody https://www.home-barista.com/blog/wbc-procedure-for-measurement-brewing-water-temperature-t516.html
94°C niezależnie czy jasne czy ciemne ziarna ;)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 671
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #447 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:32:14 »
Pierwszy shot po 10min stabilizacji miał 2 stopnie offsetu, 98 -> 96. Więc to był najlepszy rezultat, pozostałe wniosły już jakieś wahanie.

Ale konkluzja z flushem ma sens, wtedy temperatura faktycznie zostanie podbita do tych 98 zadanych w granicy błędu 0.5C.

Cytuj (zaznaczone)
The test procedure measures brew water temperature at gradually increasing frequency, obtaining temperature data over a variety of duty cycles. By slowly decreasing the interval between measurement sets, the influence of duty cycle on various espresso machine designs may be studied. The measurements may be performed with or without steaming, depending on the purpose of the test. The long idling period of ten minutes prior to the first test run should minimize any effects of pre-test equipment setup.

https://www.home-barista.com/blog/wbc-procedure-for-measurement-brewing-water-temperature-t516.html
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #448 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:37:56 »
No bez przesady, po 15 min jest bardzo ładnie, biorąc pod uwagę częstotliwość shotów i przeznaczenie ekspresu do użytku domowego. Dla mnie miła niespodzianka




Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #449 dnia: 28 Grudzień 2023, 23:57:02 »
To jest test profesjonalnego użytku, przeczytajcie dokładnie test niemiecki. Chodzi o praktyczną użyteczność ekspresu w pracy baristy, oni piszą o warunkach ekspresu na użytek WBC.
Nie jaka jest temperatura po 10min od załącznenia , tylko jaka jest temperatura poszczególnych shotów robionych w odstępach 10, 5min itd. Flush jest zalecany przez LM, ale chyba raczej w w celu ustabilizowania temperatury, chyba nawet podwyższenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi