Autor Wątek: Gaggia Paros  (Przeczytany 8257 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Kwiecień 2018, 10:24:25 »
Wizualnie ładny ekspres.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Kwiecień 2018, 10:47:00 »
Dzięki. Tak jak ktoś już napisał, że przypomina trochę drukarkę 3D 😝 To jest mój pierwszy ekspres i może wolałbym bardziej klasyczny/standardowy wizualnie, ale jestem zadowolony. Myślę czy obudowy nie okleic folią, nie wiem jakby to wyszło z zagieciami.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Kwiecień 2018, 15:36:49 »
Po którejś ekstrakcji, zaczęła woda też kapać do filiżanki. Uszczelka puszcza, może za mocno ubilem?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4839
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Kwiecień 2018, 15:53:08 »
Jeśli woda przelatuje Ci brzegami portafiltra to albo namieliłeś za dużo kawy do sitka albo rzeczywiście uszczelka jest do wymiany.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Kwiecień 2018, 16:17:39 »
Namielilem całą kolbę i ubilem dotychczas najmocniej. Wcześniejsze razy, nic nie przeciekało. Dziękuję, zwrócę na to uwagę.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Kwiecień 2018, 11:40:45 »
Nic nie oklejaj. Jak chcesz obudowę poprawić, to pomaluj proszkowo. Folia Ci się zmarszczy jak suszona śliwka. Co do przeciekania bokiem, tak jak Janusz napisał. Kawy mniej, drobniej zmielona, a ubicie nie musi być straszliwie mocne, wystarczy mielić drobniej. Poczytaj jakie są sposoby na poprawę smaku kawy metodami darmowymi i dostępnymi dla każdego. Po pierwsze, dobra i świeża kawa. Następnie grubość przemiału, ilość kawy w kolbie, siła ubicia, ustalenie temperatury wody na ciastku, gdy chcesz niższą temperaturę, spuść więcej wody przed założeniem kolby, większa temperatura, załącz na moment wyłącznik pary. Dojdziesz do wprawy. Zaczyna się teraz gonienie króliczka. Powodzenia.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Kwiecień 2018, 19:22:37 »
Po włączeniu ekspresu, żeby się rozgrzał, po kilku minutach jest mokra kolba. Woda nie cieknie ale tak jakby się "spociła". Czy to jest normalne?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4839
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Maj 2018, 11:44:51 »
Normalne na pewno nie jest. Musisz sprawdzić czy woda nie skrapla się dookoła uszczelki w grupie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Maj 2018, 14:58:58 »
Czyli może to być np uszczelka?
Zmielilem kawę w palarnii (wiem, że to już po ptokach) ale chciałem mieć punkt odniesienia w przemiale. Do podwójnego sitka, sypie 16g kawy, po pewnie, maksymalnym ubiciu przeze mnie w kolbie, po 20s ekstrakcji wychodzi trochę ponad 100ml naparu. Co jest do regulacji? Czy poprostu taki to już będzie ekspres? Nie narzekam, tylko pytam.
I jeszcze jedno. Czy ktoś kiedyś ostrzył żarna na własną rękę? Czy to samemu czy to oddać do jakiegoś zakładu? W końcu to metal, a płacić 100-150. Może tak wyjdzie taniej?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4839
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Maj 2018, 19:42:19 »
Według mnie zbyt grubo zmielona kawa. W tym czasie to powinieneś uzyskać ok. 40 ml kawy. Kawa zmielona gdzieś to zawsze będzie loteria. Po pierwsze to zmielili tę kawę nie pod Twój ekspres. Nie mówiąc już o tym, że po zmieleniu kawa szybko zmienia swoje właściwości.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maj 2018, 20:32:44 »
W palarnii mówili, że mi zmielą trochę grubiej. Dziękuję, za wytłumaczenie

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4839
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Maj 2018, 20:43:21 »
"Trochę" to niestety nie jest to samo co w sam raz. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1617
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Maj 2018, 23:01:20 »
Tak, mówili mi o tym. Poprostu chciałem sprawdzić, jak mniej więcej powinna być zmielona kawa.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4839
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Maj 2018, 23:07:52 »
No to jest mniej niż więcej. Własny młynek z dobrą regulacją to podstawa uzyskania prawidłowego espresso.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Gaggia Paros
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Lipiec 2018, 22:12:57 »
No I jak ten młynek działa w końcu? Dobrze miele?
Bo żarna trochę przytępione były.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi