forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Miklas w 17 Maj 2018, 18:20:10

Tytuł: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 17 Maj 2018, 18:20:10
Cześć, jakiś czas temu @Jeżyk podrzucił linka do fajnego ekspresu za nieduże pieniądze. Informacji na internetach niewiele, głównie zniechęcające. Jednak postanowiłem zaryzykować. Ekspres kupił dla mnie we Wrocławiu @Siewcu i po kilku nieudanych próbach wyjazdu do Wrocławia w końcu ekspres dotarł do mnie kurierem :)

Pierwsze wrażenie zrobił całkiem przyzwoite. Stalowa obudowa i to nie z jakiejś blaszki z puszki po konserwach, tylko z solidnej blachy, myślę, że spokojnie 1 mm. Dosyć ciężki, ale przecież z młynkiem. Ogólnie robi przyzwoite wrażenie. ikony na panelu i przyciskach bardzo dobrze zachowane, nie wytarte. W młynku zalegała jakaś stara kawa ziarnista i generalnie unosił się przykry zapach zjełczałej kawy. To co mogłem wyciągnąłem odkurzacze, później wyjąłem górne żarno i jeszcze raz odkurzyłem, wyciągnąłem ile się dało z wylotu, reszty nie rozbierałem, bo nie miałem czasu. Okazało się, że te zabiegi wystarczyły i zapach ustąpił.

Żarna okazały się naprawdę przyzwoite, stalowe stożki, nie miałem suwmiarki, w poniedziałek wszystko pomierzę. Okazało się, że są naprawdę ostre i niezużyte. Niestety mała średnica i chyba niskie obroty powodują, że pełną kolbę mieli się około 2 min (sic!  :doh:) a jęczy jak wiertarka udarowa, ale mikrometryczna regulacja już za drugą próbą pozwoliła mi osiągnąć poprawną ekstrakcję  8). Kawa nie jakaś łatwa, bo kawa do szklanki od Andrzeja i Eli. Do Astorii muszę ją mielić dosyć drobno, jak jasne single.  Pierwsza próba zapchała mi ekspres i wykapało kilka kropel rosołu. Trzecia próba okazała się zupełnie powtarzalna i znów uzyskałem 30g espresso z 15 g w sitku w 30 sekund. Niestety brak tampera w odpowiednim rozmiarze i użycie grzybka umieszczonego przy młynku do tampingu spowodowało, że ostatnia czwarta próba była zupełnie nieudana, poszedł mega kanał i wyleciała praktycznie czysta woda.

W środku ekspres wygląda jak nówka sztuka, zupełnie nie używana. Okazuje się, że Ascaso ze swoimi termoblokami zintegrowanymi z grupą zaparzającą nie jest prekursorem. Ten ekspres ma dokładnie taką konstrukcję. Niesamowicie szybko się nagrzewa. W zasadzie po wlączeniu ekspresu nalaniu wody do pojemnika, zasypaniu hoppera grupa i kolba są już tak gorące, że nie da się dotknąć. Myślę, że 10 minut to zupełnie wystarczający czas. Tempo mielenia przyprawiło mnie o wątpliwości, czy aby kolba nie wystygnie zanim rozpocznę ekstrakcję, ale moje obawy były zupełnie nieuzasadnione. kolba całkiem dobrze trzyma ciepło, a kawa wyszła powiedziałbym nawet bardziej w stronę czekolady niż z Astorii, co wskazywałoby na wyższą temperaturę ekstrakcji (W Astorii lubię dobrze schłodzić grupę, żeby wydobyć więcej owocowych kwasków). Mam tylko wątpliwość co do luźnego przewodu od masy, który widać na jednym ze zdjęć, nie widzę miejsca gdzie mógłby być podłączony.

Gneralnie jestem mega zadowolony z zakupu. To było duże ryzyko, bo takie sprzęty najczęściej bywają jednym wielkim cieknącym sitem, ale jak widać czasem można ustrzelić perełkę.

Jeśli chodzi o parę, to ciężko coś powiedzieć, bo brakuje dyszy. Jest tylko tulejka z gwintem, podobna jak w Ascaso. spróbuję pożyczyć od brata dyszę i wkręcić, jeśli będzie pasować to kupię u Janusza. W kazdym razie para leci, a mleko na jedno cappu eksperymentalnie podgrzałem i nie zajęło to więcej niż pół minuty. W ekspresie jest przełącznik, który w momencie kiedy otworzony jest zawór pary sprawia, że z dyszy leci gorąca woda.

Jeszcze raz dziękuję Jeżykowi i Siewcu za pomoc w realizacji zakupu.  :kwiat: :szampan:

(https://lh3.googleusercontent.com/k6ykMvI4ow9U2icJKj3uZY5c1CJnDk8ew6airZXkmNg6c16WWXOcCeXm2pkNcH0DsusL-pgxHKOudpHfgErdj79LgMJWJxh6rNEIhEHDh0QF9usycaDbHL0AmiTPWKUB7fbYHo0u7OA=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/pnFGelPWWTaruyomSF3cftLYR_ubLAz3rexitw84FRKcWJMGM8D0hGFFaF9PsOwkzdcfORkhWGaFI8g0-xIn4qxLT5T5AmI7o1bmZiGVH8q3kmHm1ZI4kzye1nxP4tImPWQC40g-ux4=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/q9vPbB0YMqRqX_oy3h-yI4eT0-k6zyqhZKye0YeCjaVCjYtm3ok3genTp5pyXs3HMiwLBly0MzrLxkTu_PtH9fl3G8FG00rKB35md0N2jUpVc3LTPXi_1jDRyERGLVXUrk5IDrQW8QA=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/ZB4_1ak7panmGGw2r-A6R45Rw1VSZS45h19rqbRVwyOQYAO6o28_cjPKCwVA_OrzYXBNcfBtoT9Rcbjha1WICd9QsT_SG8DCxthy2YubqwemfCRuBguqbL5aZDGaPkV3VJuxwryhNb8=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/XNZXfUVrcDI5xjwrM7tMlLdud6WhthgqbTj8z9Sm3rmwNtuKGianpfKgl84QXgA4xbYVjWW1qjqKYubTkoaqhcyeJ_B4MMtWQqRdfUL1lJGo0LgneaENlYl3riE5FoXiOh8vwqhVFag=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/1h7feXUfeRvgwqkma3cT7vowrsfbC8wo7QsUSaDycyr4b9EB-p-dkJWMCfP78FXNP01f2IEAw2_FylnG6R078zc0TEiA9isVmk0HfdpHwzdkw7n6ysc8p3lJMIsKhYu4VAnXMhh5rfQ=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/5DVc2L8HKmC8jNS8NxvcGWNhx55TTFhd9hBbYDeV_06_bsZpOOXyPUt2HQRYiirutxniDy2cJV67SfbMHNzabnBiADxhXuvHko-yXJsivlrwMOJpL7KRfYP3i5sppuY-jNPWkVT_g1o=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/vtrH0cHgFk4JtO0oNoyT1t9Lyt5qPne8W3pyik5XkUdfWeb_lWa1Jvc1gKaq_BlMYpnVIeFF6Ely0CYUSqXqqh8PODlpZZyHdhg4hz5zP8dPMksnGYnIGVHlRGgtbjNi31SMnO7Htg4=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/7spP5zvLewyrpmkuqvQTR7V4nlVNAIndWyfbxqzvnqEv0qIi5FTCO97n7sg0zCwpreTLPZZE28ZmCq5uNVzlnLxggOMH05XRzvHw-g3yVekSTLeVbZRoFJWLK4Bda-y6S-9OBsj9KHU=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/GP-To4ouWea0ySeZt180rmKvwCeWGkwSYBPOFize48xLeBNJflaBs3qMWKt1OJvB0tHGWwj1vWYYpXUZyPNS_muOe3qqgm1CZXpwbGBxXGM12flmD38jQ7ibCDkKOz71HZD7r06edSk=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/uif0v9q1BpZess9k3Kb5J1RAd6wb_HuYUzf3_v01DmbLUd5GecMFIqqTBdYaprmFq74dL6j6Oo7-iTKRFLeidCRR4mhZowy6dgrzOZBMBlCtfX4BEqyS4k9sWqn6C6BLg7bmpW4lptg=s0)
(https://lh3.googleusercontent.com/aN7l89zSAxUvgBhrId9xV7D4gUiQLOWtLvbmL2qy3_veXSvmFL0aeAyQu2EhKVdB4VZyX2tFSvcOvO0y0ndpjzrKGOC-4whMCcAo2ZQYYY7cS_0WOkNagryVefvIbuGgUcGR9Q7U3Uo=s0)
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 17 Maj 2018, 18:39:54
Gratulacje ! Udany zakup. Ale nikt nie twierdził, że ASCASO jest prekursorem termobloków połączonych z grupą kawową. Wprost przeciwnie - w momencie ich wprowadzania pisaliśmy o tym, że pomysł pochodził z ekspresów Quick Mill. Kwestia była tylko odpowiedniego dobrania materiałów, długości i przekroju rurki ze stali nierdzewnej, masywności bloku aluminium itd.
W każdym razie sprawdza się i to także w Faemie ! Jeszcze raz gratuluję zakupu !
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 17 Maj 2018, 18:42:21
Fajna starowinka :-) Faema stylistycznie jednak jest niesamowita, może tu akurat tego nie widać ale taki Legend albo Emblema mmmmm
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 17 Maj 2018, 20:03:29
Co do ekspresu to ładniutki. Robisz fajne zdjęcia, lepsze niż ten, co sprzedawał ekspres. Jeśli chodzi o luźny przewód, to o ile jest podłączony do uziemiającego przewodu z zasilania, podłącz go do bojlera. Jest tam nawet symbol uziemienia. Trzeba założyć blaszkę pod nakrętkę w bojlerze. Taką, żeby z jednej strony miała otwór okrągły pod śrubę, a z drugiej była męskim konektorem. 
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Maj 2018, 20:06:23
Mają urok te stare, domowe sprzęty, produkowane przez znamienite firmy. Innym, podobnym (może lepszym bo bez  młynka?), kultowym urządzeniem jest Brasilia Lady:

(https://hackadaycom.files.wordpress.com/2016/06/coffee_hack_featured1.jpg?w=800)
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 17 Maj 2018, 20:13:14
Fajna i ładna ta Brasilia mnie od dłuższego czasu chodzi po głowie Arin Lever (trzy środkowe na zdjęciu ) ;-)
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 17 Maj 2018, 20:19:09
Brasilia Lady:
Kiedyś dałem linka do tego ekspresu, ale bez odzewu, wisiał na aukcji jeszcze dość długo.
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 17 Maj 2018, 20:35:04
Widziałem dwie aukcje i chyba bez ofert, za 600 i 480 pln z pidem pod koniec ubiegłego roku
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 17 Maj 2018, 20:41:29
Brasilia jest do kupienia w Bulgarii i działa perfekcyjnie  :jezyk:
https://www.ebay.com/itm/BRASILIA-Club-Coffee-Machine-Espresso-Maschine/292543941799?hash=item441cfa4ca7:g:Ul4AAOSwQVpaswpb
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 17 Maj 2018, 21:59:20


... nikt nie twierdził, że ASCASO jest prekursorem termobloków połączonych z grupą kawową. ... Jeszcze raz gratuluję zakupu !
Janusz, nie wiem skąd mi się to wzięło, pewnie dla tego, że często podkreślasz zalety takiej konstrukcji i jakoś mi to przylgnęło do Ascaso. Dzięki, mam nadzieję, że posłuży .


Fajna starowinka :-) Faema stylistycznie jednak jest niesamowita, może tu akurat tego nie widać ale taki Legend albo Emblema mmmmm

Legend jest przepiękny, ale ten mój też mi się na swój sposób podoba. To prawda, że plastik, ale to nie jest taki plastik jak dzisiaj, że strach dotknąć, żeby się nie połamało. Stylistyka przełączników i ikonek, cały projekt panelu przedniego ma w sobie coś sentymentalnego, przenosi w czasy dzieciństwa.



Co do ekspresu to ładniutki. Robisz fajne zdjęcia, lepsze niż ten, co sprzedawał ekspres. Jeśli chodzi o luźny przewód, to o ile jest podłączony do uziemiającego przewodu z zasilania, podłącz go do bojlera. Jest tam nawet symbol uziemienia. Trzeba założyć blaszkę pod nakrętkę w bojlerze. Taką, żeby z jednej strony miała otwór okrągły pod śrubę, a z drugiej była męskim konektorem.

Tak zrobię, dzięki



Mają urok te stare, domowe sprzęty, produkowane przez znamienite firmy. Innym, podobnym (może lepszym bo bez  młynka?), kultowym urządzeniem jest Brasilia Lady:

(https://hackadaycom.files.wordpress.com/2016/06/coffee_hack_featured1.jpg?w=800)

Stylistyka bardzo podobna do Eriki.

Marek.
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 17 Maj 2018, 22:09:23
A powód zakupu? Hobbistyczne czy chcesz zastąpić Astorie, czy do innej kuchni?
2 minuty mielenia to dłużej niż na Kinu. Aż trudno uwierzyć żeby ktoś to tak zaprojektował, może jednak coś tam masz uszkodzone w młynku?
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 17 Maj 2018, 22:18:54


A powód zakupu? Hobbistyczne czy chcesz zastąpić Astorie, czy do innej kuchni?

Ekspres stanął u mnie w biurze. Wszyscy raczej piją dużą czarną więc wystarczy nam dripper, ale mi czasem marzy się espresso w pracy, więc skorzystałem z okazji.

Cytuj (zaznaczone)
2 minuty mielenia to dłużej niż na Kinu. Aż trudno uwierzyć żeby ktoś to tak zaprojektował, może jednak coś tam masz uszkodzone w młynku?
Znacznie dłużej, mniej więcej 4 razy dłużej. Też jestem w szoku. Również zastanawiam się czy coś nie jest uszkodzone. Mam wrażenie, że silnik może być uszkodzony. Młynek jakby zwalnia i przyspiesza, jakby momentami nie miał siły.


Marek.

Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Maj 2018, 23:01:34
Tam nie ma pary? Mi się wydawało, że jest i nawet się śmiałem, że z dyszy pary można zrobić wylewkę wody...
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: krystians w 17 Maj 2018, 23:41:14
. Młynek jakby zwalnia i przyspiesza, jakby momentami nie miał siły.

Chyba nie byl projektowany z myślą o współczesnych paleniach. Ja bym raczej oszczędził zęby staruszka i podawał mu bardziej kruchą  kawę, konkretniej paloną do espresso.

Sympatyczna maszyna, kojarząca mi się wizualnie z dzieciństwem i pierwszym terminatorem. :)
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 18 Maj 2018, 00:11:59
Ale jakie te żarna ciekawe! Możesz zmierzyć średnicę?
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 18 Maj 2018, 05:41:50


Tam nie ma pary? Mi się wydawało, że jest i nawet się śmiałem, że z dyszy pary można zrobić wylewkę wody...

Może źle się wyraziłem. Jest rurka od pary, tylko brakuje elementu z małym otworkiem/otworkami. Rurka kończy się gwintem wewnętrznym do wkręcenia końcówki. Wodę tak jak piszesz można puścić przez dyszę pary, zastanawiam się jak to będzie działać po uzupełnieniu tej końcówki. Na pewno dobry sposób, żeby wypłukać mleko.



Chyba nie byl projektowany z myślą o współczesnych paleniach. Ja bym raczej oszczędził zęby staruszka i podawał mu bardziej kruchą  kawę, konkretniej paloną do espresso.

Nie wiem czy to to, @siewcu u sprzedawcy sprawdzał młynek a zalegała tam jakaś stara lśniąca olejkami kawa. Ponoć też mielił tak długo.

Ale jakie te żarna ciekawe! Możesz zmierzyć średnicę?

Zmierzę w przyszłym tygodniu, postaram się w poniedziałek. Właśnie szykuję się do wyjazdu i wracam w niedzielę w nocy.

Marek.

Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 18 Maj 2018, 09:37:10
Generalnie ekspres był kupiony u ojca właściciela Doktor Cafe we Wrocławiu. Od syna kupiłem Astorię - nie wiem czy próbował naprawiać czy nie, wyszło jak wyszło. Faema kupiona od jego ojca, który już mało co robi ale widać było, że to była raczej dla niego zabawka do wyczyszczenia i sprzedania, a nie poskładanie złomu z tego co jest i na handel. Oby tylko na dłuższą metę się sprawdziło :) Ja nie miałem jakoś motywacji do dłuższej zabawy tym...
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 31 Październik 2018, 13:18:42
Trochę czasu minęło, trochę kawy przepłynęło ;). Młynek do espresso się nie nadaje. Nie mam cierpliwości czekać dwie minuty z kolbą w ręku. Młynka używamy do przelewu z braku lepszego, ale sprawdza się całkiem nieźle. Podejrzewam, że jakość przemiału podobna do tanich elektryków polecanych na forum. Do espresso używam mojego Macapa M4D. Kilka dni temu kupiłem tamper 53 mm na forumowej giełdzie od @mr_blend. Dotychczas używałem za małego (średnica chyba 50mm) przyrządu od ekspresu zelmer, który miał z jednej strony plastikowy krążek, a z drugiej łyżkę. Oczywiście kawa wychodziła lub nie zupełnie losowo. W tej chwili mogę już napisać coś więcej, bo kawa z odpowiednim tamperem najczęściej zaparza się poprawnie. Niestety poprawnie nie ma zbyt wiele wspólnego z powtarzalnie. Czuć w smaku, że raz ekstrakcja jest chłodniejszą wodą, raz cieplejszą. Jednak za każdym razem wychodzi smacznie, raz więcej owoców, raz więcej orzechów nigdy nie jest niedogrzana i nie ma przysłowiowych 10 cytryn. W  domu ten brak powtarzalności denerwowałby mnie bardzo. W biurze nawet nie zwracam uwagi :).

W internecie można przeczytać, że posiada ręczny zawór trójdrożny. No i rzeczywiście. Polega to na tym, że po zrobieniu espresso należy przełączyć funkcję dyszy na wodę i puścić przez chwilkę wodę z wylewki. Wtedy ciśnienie w kolbie się wyrównuje. Jeśli tego nie zrobię, to mam fusy z kawy na całym blacie :)

Ja jestem zadowolony, bo to świetna maszynka do moich potrzeb. Zawsze zrobi smaczną kawę z odpowiednim młynkiem. Jeśli ktoś nie przykłada wagi do powtarzalności, a wiadomo, że to istotna sprawa przy gonieniu króliczka, to polecam. Jeśli to ma być sprzęt do eksperymentów z kawą, to zdecydowanie odradzam.

Być może powinienem się ekspresu trochę nauczyć, może jakiś mały surfing temperaturowy, ale nie mam na to czasu w biurze.

Marek.
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: rubin w 31 Październik 2018, 18:11:48
Jednak za każdym razem wychodzi smacznie, raz więcej owoców, raz więcej orzechów nigdy nie jest niedogrzana i nie ma przysłowiowych 10 cytryn.

Chyba 14 cytryn. Jak zacząłem namiętnie czytywać to forum to taka właśnie liczba cytryn się przewijała :).
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Grudzień 2018, 13:13:09
Wracam jeszcze ze spostrzeżeniami dot. surfingu temperaturą. Otóż kupiłem u Gorana kawę paloną trochę ciemniej, pod espresso, Meksyk ten z czaszką na worku. Bez korekty temperatury wychodził zdecydowanie przeparzony. Próby wykonania surfingu temperaturą spełzły na niczym. Po spuszczeniu wody i zapaleniu lampki oznaczającej załączenie grzałki/termobloku, termoblok tak szybko się nagrzewa, że nie zdążam podłożyć wagi z filiżanką gdy lampka się wyłącza, co oznacza, że całość jest znowu nagrzana. Wpadłem więc na genialny pomysł i zostawiam kolbę niewpiętą w grupę, wpinam zupełnie zimną. Działa, Kawa jest zdecydowanie delikatniejsza i bardzo smaczna :). Tak więc do jasnych ziarenek mam kolbę wpiętą, do ciemnych luzem  :taniec:

Nadal uważam, że gdyby nie śmieszna cena jaką zapłaciłem, to jest pewnie wiele więcej lepszych sprzętów :)

Zastanawiam się jak to jest w tanich termoblokach Ascaso. Muszę się kiedyś pobawić u brata.
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 07 Grudzień 2018, 14:53:37
Marek a co Astoria w połączeniu z tą kawą daje?
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Grudzień 2018, 15:15:15
Zamówiłem tylko jedną paczkę 0,5kg i miałem ją wyłącznie w biurze. Do domu raczej zamawiam jasno palone kawki. W biurze mam osoby nie przyzwyczajone do takich jaśniejszych wypałów i mimo, że czasem się takich napiją, to często wolą coś ciemniej palonego. Niestety nie wiem jak smakuje z Astorii.
Tytuł: Odp: Faema Erika
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 08 Grudzień 2018, 17:28:20
Udało mi się zaparzyć tą kawę w Astorii. Musiałem zabrać z biura Macapa do wyczyszczenia przed kiermaszem. W gardzieli było jeszcze wystarczająco dużo kawy, żeby wypełnić kolbę w Astorii. O dziwo grubość przemiału ustawiona pod Erikę doskonale pasowała do Astorii. Espresso doppio nieco dłuższe, 35 sekund. W Erice około 30s. Ciężko powiedzieć tak w odstępie całego dnia. Wydaje mi się, że wyszło porównywalnie z tym na zimnej kolbie. Żeby jeszcze nieco zmniejszyć goryczkę, gdybym miał więcej tej kawy to spróbował bym zwiększyć grubość przemiału i skrócić ekstrakcję. Koniec końców było ok :ok:

Marek.