Cześć / Siemka / Dobry wieczór.
Jakiś czas temu nabyłem wyżej wymieniony ekspres plus młynek i-bar 15 (F4 E Nano).
Na recenzję będzie trzeba jeszcze chwile poczekać, ale będzie
Kawę robiłem praktycznie codziennie, po 4-6.
Aktualnie musiałem wyjechać, dziewczyna teraz została i będzie się uczyć.
W międzyczasie mam kilka pytań, które mogą pomóc znaleźć dobre ustawienie.
1) OPV na ślepym sitku mam ustawione na około 10 barów, przy sitku z kawą osiąga około 9 barów, czasem trochę ponad, z czasem ekstrakcji spada do 8,5.
Czy to dobrze/źle/normalnie? Zmienić na 9 na ślepym sitku i szukać w sile ubicia, dozie kawy?
2) Preinfuzja jest na 3 sekundy. Kawę parzę razem z preinfuzją około 27-28 sekund.
Czy zrezygnować na razie z preinfuzji i parzyć 25 sekund bez niej?
3) Doza jak wchodzi w sitko to około 18 gram. Czasem nawet 19-20, co jest totalnie za dużo.
Czy to wina zbyt drobnego zmielenia?
4) Temperatura na PID aktualnie jest 94 stopnie.
Czy zmienić na 90-92 i starać się tylko robić na tej na razie?
Ogólnie chodzi mi o to, że na razie zrobić dobrą kawę, a później jak się tego nauczę to zmieniać nastawy i się bawić.
Ekspres zawsze jest wygrzany przed zrobieniem kawy, tak samo filiżanki.
Kawy kupowane z palarni, gdzie z reguły czas palenia to 2-3 tygodnie przed zakupem.
Aktualnie w młynku jest Honduras.
Ostatnie pytanie:
czy jest ktoś w trójmieście kto mógłby odwiedzić z znajomością wiedzy i zrobić kilkugodzinne lekcje co i jak?
Lub znacie jakąś kawiarnie z wiedzą, gdzie oni mogą poświęcić trochę czasu i wiedzy?
Oczywiście za opłatą.
Nie mówię, że kawa w ogóle nie wychodzi, czasem sitko ładnie wypada, czasem uda się uzyskać odpowiednie ratio około 1:2,5, ale jednak brak jest powtarzalności.
Za wszelkie rady dziękuję