forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: pmichal w 19 Listopad 2017, 20:42:58

Tytuł: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 19 Listopad 2017, 20:42:58
Cześć / Siemka / Dobry wieczór.

Jakiś czas temu nabyłem wyżej wymieniony ekspres plus młynek i-bar 15 (F4 E Nano).
Na recenzję będzie trzeba jeszcze chwile poczekać, ale będzie :)
Kawę robiłem praktycznie codziennie, po 4-6.
Aktualnie musiałem wyjechać, dziewczyna teraz została i będzie się uczyć.

W międzyczasie mam kilka pytań, które mogą pomóc znaleźć dobre ustawienie.

1) OPV na ślepym sitku mam ustawione na około 10 barów, przy sitku z kawą osiąga około 9 barów, czasem trochę ponad, z czasem ekstrakcji spada do 8,5.
Czy to dobrze/źle/normalnie? Zmienić na 9  na ślepym sitku i szukać w sile ubicia, dozie kawy?
2) Preinfuzja jest na 3 sekundy. Kawę parzę razem z preinfuzją około 27-28 sekund.
Czy zrezygnować na razie z preinfuzji i parzyć 25 sekund bez niej?
3) Doza jak wchodzi w sitko to około 18 gram. Czasem nawet 19-20, co jest totalnie za dużo.
Czy to wina zbyt drobnego zmielenia?
4) Temperatura na PID aktualnie jest 94 stopnie.
Czy zmienić na 90-92 i starać się tylko robić na tej na razie?

Ogólnie chodzi mi o to, że na razie zrobić dobrą kawę, a później jak się tego nauczę to zmieniać nastawy i się bawić.

Ekspres zawsze jest wygrzany przed zrobieniem kawy, tak samo filiżanki.
Kawy kupowane z palarni, gdzie z reguły czas palenia to 2-3 tygodnie przed zakupem.
Aktualnie w młynku jest Honduras.

Ostatnie pytanie:
czy jest ktoś w trójmieście kto mógłby odwiedzić z znajomością wiedzy i zrobić kilkugodzinne lekcje co i jak?
Lub znacie jakąś kawiarnie z wiedzą, gdzie oni mogą poświęcić trochę czasu i wiedzy?
Oczywiście za opłatą.

Nie mówię, że kawa w ogóle nie wychodzi, czasem sitko ładnie wypada, czasem uda się uzyskać odpowiednie ratio około 1:2,5, ale jednak brak jest powtarzalności.
Za wszelkie rady dziękuję :)
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Listopad 2017, 22:18:10
1) OPV na ślepym sitku mam ustawione na około 10 barów, przy sitku z kawą osiąga około 9 barów, czasem trochę ponad, z czasem ekstrakcji spada do 8,5.
Czy to dobrze/źle/normalnie? Zmienić na 9  na ślepym sitku i szukać w sile ubicia, dozie kawy?
Raczej normalnie. Jak Cię to martwi, możesz podnieść ciśnienie na OPV do 10,5 bara, wtedy będziesz miał w trakcie ekstrakcji około 9 barów.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: kulka w 19 Listopad 2017, 22:30:26
1) OPV na ślepym sitku mam ustawione na około 10 barów, przy sitku z kawą osiąga około 9 barów, czasem trochę ponad, z czasem ekstrakcji spada do 8,5.
Czy to dobrze/źle/normalnie? Zmienić na 9  na ślepym sitku i szukać w sile ubicia, dozie kawy?
2) Preinfuzja jest na 3 sekundy. Kawę parzę razem z preinfuzją około 27-28 sekund.
Czy zrezygnować na razie z preinfuzji i parzyć 25 sekund bez niej?
3) Doza jak wchodzi w sitko to około 18 gram. Czasem nawet 19-20, co jest totalnie za dużo.
Czy to wina zbyt drobnego zmielenia?
4) Temperatura na PID aktualnie jest 94 stopnie.
Czy zmienić na 90-92 i starać się tylko robić na tej na razie?

2. Test smaku jest najlepszy, jednak preinfuzja jest bardzo porządana.
3. Dlaczego uważasz, że 20g to dużo? Jeśli objętościowo tyle wchodzi do sitka, a w wyniku masz ratio ok, to można zmieniać jedynie jeśli smak nie odpowiada. Możesz sypnąć do sitka mniej, wtedy pewnie nawet drobniej będzie trzeba zmielić kawę, że utrzymać pożądane ratio. Poszukaj na forum testu monety, pozwoli Ci to określić max dozę w sitku per kawa.
4. Ciemniejsze ziarna w niższe temperaturze, jaśniejsze w wyższej. Ja bym zmienił póki co na 92C, będzie bezpieczniej.

O braku powtarzalności musiałbyś coś więcej napisać. W Trójmieście masz m.in. Retro w Gdańsku, BW w Gdyni. Jakby dalej był problem, to możemy spróbować się spotkać.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Listopad 2017, 23:48:58
I obecne tu Fu.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 20 Listopad 2017, 12:35:25
1. Bałem sie, ze coś nie tak jest, ale dzięki za uspokojenie.
2. Dobra to preinfuzje zostawię :)
3. Poszukam wtedy tego testu. Dzięki bardzo.
Myslalem, ze zle, bo są te wszystkie wytyczne i czasem sie gubię w tym.
4. Ustawie 92 i bede na tym sie bawić.

Co do powtarzalności to chodzi o to, ze na tym samym stopniu zmielenia i mniej więcej podobnej dozie mam dwa rożne ratio i dwa rożne smaki kawy.
Powtarzalności brak w sile ubicia i pewnie równości ubicia.
Wtedy zdarza sie, ze trochę zmieniam tez grubość mielenia na drobniejsza lub grubsza.
Duzo nauki jeszcze przede mną.
Na razie jeszcze o mleku nie wspominam :D
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: kulka w 20 Listopad 2017, 12:55:34
Sprawę mniej-więcej podobnej dozy załatwi waga, warto się jej trzymać żeby po kolei eliminować co może wpływać na brak powtarzalności. Spróbuj też ubijać metodą WDT (znajdziesz na forum), siła docisku nie jest aż tak istotna jak równomierna dystrybucja/WDT. W poprawieniu dystrybucji na pewno pomógłby nagi portafilter. Zawsze możesz jeszcze prześledzić wątek 'Pomóż mi robię espresso' i dalsze pytania tam wrzucać (dla potomnych).
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 20 Listopad 2017, 14:36:02
Dzięki bardzo. Byłem tam, udzielałem sie i pytałem.
Tu mi bardziej chodziło o ustawienia samego ekspresu czy jest dobrze czy nie.
Dziękuje jeszcze bardzo. Na pewno bede sie tam udzielać :)
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: kulka w 20 Listopad 2017, 14:43:00
Odnośnie samego ekspresu i nastawień, to warto zapytać bardziej obeznanych - czy wahania ciśnienia w trakcie ekstrakcji mają wpływ na smak kawy? A jeśli tak, to jak w tego typu ekspresu tego uniknąć (i czy to normalne)?
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 20 Listopad 2017, 17:59:52
Znalazłem co to jest dystrybucja WDT.
Nie znalazłem testu monety. Znalazłem w wyszukiwarce, że dużo osób wspominało o tym, nie znalazłem niestety opisu samego.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 20 Listopad 2017, 18:07:46
Na kawę w portafiltrze kładziesz monetę, ale dość małą, 10gr powiedzmy (mogę się mylić). Zapinasz, odpinasz i sprawdzasz czy się odbiła. Jeśli się wgniecie, to za dużo kawy, jeśli nic się nie stało, to za mało kawy. Powinna delikatnie zaznaczyć swoją obecność. Pamiętaj o śrubce, moneta musi się z nią minąć.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 20 Listopad 2017, 18:48:49
dzięki bardzo :)
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 21 Listopad 2017, 17:19:29
czy wahania ciśnienia w trakcie ekstrakcji mają wpływ na smak kawy?
Pewnie tak, tylko pytanie, czy wyczuwalny? Mnie interesuje coś innego - czy w ekspresie z pompą rotacyjną skoki ciśnienia są też takie duże?
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: kulka w 21 Listopad 2017, 18:09:45
czy wahania ciśnienia w trakcie ekstrakcji mają wpływ na smak kawy?
Pewnie tak, tylko pytanie, czy wyczuwalny? Mnie interesuje coś innego - czy w ekspresie z pompą rotacyjną skoki ciśnienia są też takie duże?
Czy Ascaso ma w swojej ofercie rotapompę? U mnie rotapompa (zbiornik) pracuje przy stałym ciśnieniu (przynajmniej tak wskazuje manometr).
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 21 Listopad 2017, 20:33:30
Czy Ascaso ma w swojej ofercie rotapompę?
Nie w tym modelu (o ile w ogóle).
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 22 Listopad 2017, 11:35:05
Jeszcze jedno pytanie. Po wyjęcia portafiltra z grupy na kawie jest mała ilość wody, która w ciagu kilku sekund sie wchłania w ciastko. Czy to normalne? Czy to jakieś wskazanie, ze za mało lub za duzo kawy lub zle ubita?
Pytam, bo ekspres posiada zawór trójdrożny wiec w teorii nie powinno byc żadnej wody po wyjęciu portafiltra z grupy.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 22 Listopad 2017, 11:49:48
Zawór trójdrożny zabezpiecza Cię przed byciem oplutym wodą kawową przy odpinaniu portafiltra. Woda na ciastku się zdarza i nie jest niczym niesamowitym.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 22 Listopad 2017, 12:32:42
Dzięki bardzo za uspokojenie.
Wiem, ze niektóre pytania mogą wydawać sie głupie, ale dopiero sie uczę.
Tytuł: Odp: ASCASO DUO PID PROF - rozterki młodego użytkownika
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 22 Listopad 2017, 13:47:48
To może, ale nie musi oznaczać mniejszą dozę kawy. Jeśli smak się zgadza, to się nie przejmuj.