Autor Wątek: Americano  (Przeczytany 8217 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Americano
« dnia: 13 Sierpień 2015, 17:30:35 »
Zapragnąłem spróbować espresso z wodą, żeby zobaczyć czemu ludzie to lubią. Szukałem na necie przepisów i są duże rozbieżności większość jest stosunku kawa:woda jest 1:4, ale znalazłem też np. 60ml:90ml (czyli 1:1,5 !).

Ostatecznie zrobiłem 1:2 i szczerze powiem, wyszło dobrze, ale mega łagodnie i delikatne. 1:4 to musi być sama "woda".
Jakie Wy macie doświadczenia z tym drinkiem? Robicie, czy jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Americano
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2015, 18:03:25 »
jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?
Przelewamy ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Americano
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2015, 18:14:55 »
Przelewamy
+1

Zupełnie inny smak masz przelewając a inny rozcieńczając espresso. Inna kwestia to przeznaczenie kawy - ta typowo pod przelewy jest zupełnie inna niż typowo do espresso. To samo ziarno da ci inne smaki.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Americano
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2015, 18:28:18 »
jak już macie ochotę na małą czarną to przelewacie?
Przeciskamy.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Americano
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpień 2015, 18:35:26 »
Hehe, tak właśnie myślałem, że przelewacie/przeciskacie w areo :)

Zrobiłem drugie podejście z inną kawą. CP Santos, który mi z ekspresu wychodzi taki sobie, jako americano wyszedł dobry. Przed chwilą zmieliłem włoską Pellini Top, które jako espresso wychodzi bardzo dobre, zalane wodą było bardzo słabe, pomimo, że zmniejszyłem troche ilość wody w stosunku do kawy.

Może faktycznie jak kawa jest jaśniejsza, jako americano wyjdzie lepsza niż samo espresso, natomiast te blendy pod espresso już niekoniecznie.

Offline desmo

  • Wiadomości: 15
Odp: Americano
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2015, 14:39:38 »
tutaj można przeczytać o próbach mierzenia się z americano
sklep.unoespresso.pl/blog/blog/aktualnosci/slow-kilka-o-americano
ja póki co próbowałem tak
doppio 36g + 50g w temp ok 80st wszystko przepuszczone przez aeropress
próbowałem na brazyli z kofi brandu i nikaragui z good coffee
myśle że da się w ten sposób uzyskać dobrą kawę dla gości : P
bez konieczności zmieniania ustawień młynka pod alternatywe



Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Americano
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2015, 17:46:19 »
Moja mama zawsze sobie życzy americano. Nie lubi kwasków z filtra i dlatego woli bardziej zdecydowane/ostre smaki americano. Sama mówi, że jest "bardziej mocna jeśli chodzi o smak i nie jest taką kwaśna i owocowa, bo z dripa wychodzą mocno kwaśne". Czyli w dużej mierze jest to kwestia ziaren, których używam do espresso. Drugą sprawą, że robię to jej w proporcjach ok. 120 ml. wody do 25 ml. espresso. Jak zrobię mocniejszą, to mówi, że za tęga ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Americano
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2015, 00:21:55 »
Sprawdź czy jej zasmakuje drip z mniej owocowych ziaren, choćby tych, które masz w ekspresie.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Americano
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpień 2015, 16:48:25 »
Dripy robi sobie sama, ale właśnie z ciemno palonych (najczęściej kiepskiej jakości) ziaren. Ale bardziej jej smakuje americano. Może dlatego, że do americano używam lepszych ziaren niż mama do dripa.

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Americano
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpień 2015, 17:36:32 »
No to sprawdź ;D

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Americano
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpień 2015, 23:41:17 »
Gdzieś, nie pamiętam gdzie (któraś z polskich kawiarni, albo Kofeina opolska, albo coś z Warszawy), robiono "test americano", bo pod tym pojęciem ludzie rozumieją różne rzeczy.

W wielu miejscach Americano jest traktowane jako przedłużone espresso (jeszcze bardziej niż lungo), a w innych rozcieńczane wodą.

Parafrazując test w kilku zdaniach - przedłużone espresso to zdecydowane zło. Natomiast espresso rozcieńczane wodą lub espresso parzone na wodę (tu były jakieś niuanse smakowe podobno, z tego co pamiętam), już takie złe nie jest :) tzn. akceptowalne, nawet niezłe w smaku. Na pewno bez takich defektów smakowych, jak dłuuuuugie espresso.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Americano
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpień 2015, 23:45:40 »
Ważne, żeby woda do rozcieńczania espresso nie była wrząca. A często ma to miejsce w przypadku ekspresów z HX.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Americano
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpień 2015, 23:47:36 »
Racja. Stąd też by wynikało, że lepsze wyniki uzyskiwano podczas parzenia espresso już do wlanej wcześniej wody.

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Americano
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marzec 2024, 08:10:10 »
Odkopuję, bo chciałem zagłębić się w temat dla gości, którzy chcą czarną, ale 38-40 g espresso to dla nich za mało. Ile tej gorącej, ale nie wrzącej wody powinienem dolać do filiżanki z uzyskiem jak wyżej? :)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Americano
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marzec 2024, 08:23:56 »
Raczej bez większej filozofii, do standardowej 200ml filiżanki, dopełniam jakieś 140-150ml
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi