dobrze rozumiem?
Chyba nie do końca. Te 30 ml uzyskujesz w 25s i 60 ml też uzyskujesz w 25s, tylko że z dwukrotnie większej ilości kawy włożonej/ubitej w inne sitko. Chcesz pojedyncze espresso - używasz małe sitko, chcesz podwójne dopio - używasz inne, duże sitko, w które wchodzi więcej kawy. To tak w skrócie na poczatek, żebyś zrozumiał co jest stałe, a co zmienne?
Dalej, to zamiast pisać 30 ml używaj jednostki wagowej - 30 gramów - prawie to samo, a czasem może wyjść spora różnica i dla ścisłości używamy tu gramów.
Idealne espresso 7-8g kawy i 25-30s ekstrakcja i 25-30 ml na gotowo.
To, co gdzieś tam wyczytałeś, to taka raczej teoria tylko, bo 30g "espresso" z 8g kawy to dla większości kawoszy byłoby mocno wodniste
. Najczęściej spotyka się proporcje w okolicach 1:2, czyli z 8g kawy 16g espresso, a dalej to już w zależności od danej kawy i osobistych preferencji, ale od 1:1,5 do 1:3 to taka raczej "norma" jeszcze, a poza tymi proporcjami to już zboczenia
.
W praktyce, to mało kto używa sitek pojedynczych (mieszczących 7-8g kawy), a raczej sitek podwójnych od 14g do nawet 21-22g (to by pewnie niektórzy nazwali sitkiem potrójnym). W zależności też od używanego ekspresu, ale najpopularniejszym rozmiarem sitka jest chyba 14 - 18g.
W takie sitko pakujesz 14g kawy i tak starasz się dobrać stopień jej mielenia, żeby w 25-30s uzyskać 28g espresso - (które możesz sobie nazwać dopio
, czy nawet naparem
), które możesz sobie rozlać do 2 filiżanek i mieć w każdej po 14g espresso (do picia, bądź dalszej obróbki).
Po jakimś czasie stwierdzisz, że te 28g to trochę mało i przejdziesz na sitko 18g, z którego będziesz chciał uzyskać 36g espresso. To tak na poczatek, bo dalej sobie będziesz eksperymentował z objętościami sitek (a nawet ich producentami) i proporcjami jakie Ci tam będą pasowały
.
Wesołych świat i szczęśliwego nowego ekspresu!