Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39188 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Sierpień 2016, 13:14:10 »
Kamień na grzałce i wokół to normalka. Jestem zdziwiony stanem rantu bojlera. Jeśli nie używam Peppiny przez dłuższy czas, to wylewam wodę i wycieram do sucha. Zrobiłeś to ?

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Sierpień 2016, 14:01:37 »
Wow po tak krótkim czasie, coś takiego? Trzeba ogarnąć temat bojlerów Peppiny. Jakiś wspólny projekt - zrzutka i może coś uda się dorobić. Mój bojler ma kilka ognisk rdzy, ale chętnie zmienię go na coś bezpiecznego. W wolnej chwili porozmawiam z fachowcem który robi na CNC (chyba na tym się tego nie dorobi), ale może zna kogoś kogo poleci

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Sierpień 2016, 15:27:57 »
Nie rozkrecałem i nie osuszałem, ale wodę zawsze wylewałem - zagotowywałem do wrzenia, tak by ew. drobinki kawy wzburzyć, chwytałem za dźwignię i podstawę i wylewałem wszystko zdecydowanym ruchem. Wszystko zostawiłem gorące i nieprzykryte. Myślałem że dzięki temu dokładnie wysycha a i pozbywam się jakichś pozostałości kawy przy okazji.
Ognisk rdzy nie miałem żadnych wcześniej.
Przynajmniej żadnych nie widziałem.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Sierpień 2016, 17:17:11 »
To może spróbuj mój sposób z "ogumowaniem". Nie kosztuje dużo, a u mnie się sprawdził. Mimo wszystko jak zostawiasz Peppinę na dłuższy czas to warto ściągnąć bojler i wytrzeć wszystko do sucha. Samo wylanie wody nie wystarcza. Utrzymuje się wilgoć, szczególnie wtedy, kiedy założona jest pokrywka. Skąd u Ciebie drobinki kawy w bojlerze ?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Sierpień 2016, 17:42:04 »
Zedrzeć papierem i ogumować? :)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Sierpień 2016, 19:37:48 »
Zedrzeć papierem i ogumować?

Tego to nie wiem. U mnie było delikatne ślady rdzy, które udało się usunąć zwykłą szmatką. Na Twoim bojlerze dość dużo tego jest.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Sierpień 2016, 20:13:45 »
Potraktował bym to jeszcze jakimś inhibitorem korozji, między ścieraniem a gumowaniem.

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Sierpień 2016, 20:14:54 »
Może jakieś mini piaskowanie
 ( jest coś takiego?) dałoby radę na tą rdzę i zabezpieczenie smarem lub tym specyfikiem co @lubusz napisał

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Sierpień 2016, 22:07:31 »
@lubusz a może zrobisz zdjęcie w wolnej chwili jak zrobiłeś ten rant? Dużo tej pasty dałes? Jeśli to się sprawdza u Ciebie to może być dobrym zabezpieczeniem.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Sierpień 2016, 22:59:16 »
@lubusz a może zrobisz zdjęcie w wolnej chwili jak zrobiłeś ten rant? Dużo tej pasty dałes? Jeśli to się sprawdza u Ciebie to może być dobrym zabezpieczeniem.



Przepraszam, nie bawiłem się w żadne subtelności. Zasmarowałem prymitywnie paluchem :redface: na taką wysokość aby nie wystawała z zewnątrz poza uszczelkę i nie była widoczna. To jest druga warstwa. Pierwsza trzymała 6 miesięcy. Coś tam się delikatnie "rudziło" to wymieniłem.

P.S. To nie moja dłoń :)
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2016, 23:03:32 wysłana przez lubusz »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Sierpień 2016, 23:32:04 »
@lubusz dzięki. @dopeman taką piaskarke znalazłem https://www.vidaxl.pl/p/140329/przyrzad-do-piaskowania?gclid=CLj8l4qnus4CFUY8GwodpuwPhQ   W opisie piszą że dobra rzecz do usuwania rdzy z elementów. Wygląda na mały przyrząd do małych rzeczy

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Sierpień 2016, 09:03:37 »
Do tego spory agregat + danie główne czyli komora gdzie to można robić żeby po tygodniu nie skończyć z pylicą lub czymś gorszym.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Sierpień 2016, 09:11:40 »
Może pokryć ten rant czymś takim?

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Sierpień 2016, 10:28:44 »
Do tego spory agregat + danie główne czyli komora gdzie to można robić żeby po tygodniu nie skończyć z pylicą lub czymś gorszym.

Faktycznie walnąłem z tą piaskarką (nie znając tematu).  Patrzę teraz na youtube i widzę, że tam ludzie w konkretnych skafandrach przy tym robią. W takim układzie lepiej dać komuś do oczyszczenia

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi