Autor Wątek: Wędzarnie i wędzenie  (Przeczytany 49818 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Grudzień 2023, 20:40:44 »
Za krótko osadzałeś, za niska temperatura i za mokrą wsadziłeś. Sucha ładnie łapałaby kolorek.
Ale szanuję hobby.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Grudzień 2023, 21:02:28 »
Bardzo możliwe nie twierdzę że nie, choć są różne "szkoły".
Też mam troszkę inne podejscie, ale teściom nie przetłumaczysz, nie bedę walczył
z wiatrakami i robił dodatkowych kwasów przed świetami.  :picardpalm:
Jak zupełnie sam będę robił i tylko dla siebie to sobie poexperymentuję...
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Grudzień 2023, 07:20:52 »
Czarne, bure, okopcone, przesiąknięte mocno dymem, ogniem i sadzą to domena południa PL.
Wielkopolska, Dolny Śląsk robiła na kolor słomkowy bez takiego nachalnego smaku wędzenia.

Ot, szkoły falenickie i otwockie.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Grudzień 2023, 09:18:09 »
Każdy robi tak jak lubi i jak jest nauczony, tak jak z kawą trzeba mieć jakiś punkt wyjścia i odniesienia.
Kiełbasa później jest zazwyczaj króciótko parzona, wiele (kolor,smak,zapach) zależy od rodzaju użytego drewna rownież i bardzo wiele od sposobu jego  sezonowania i przechowywania, oraz pogody, bardziej temperatury na zewnątrz.
Chodzilo mi o "suszenie" i sposób wędzenia, ale ok.

Jak pisałem wcześniej, lubie czasem zrobić coś po swojemu, ale zostałem nauczony, że takie
próby trzeba robić na mniejszą skalę i że nie każdemu to pasuje, nawet nie sam sposób obróbki, ale najzwyczajniej smak.
Kończąc wywód nie chciałbym mieć na sumieniu 15-20 kg kielbasy której nikt z
domowników nie chciałby jeść, pomijam już kwestie ekonomiczne ~350-400 zł.

Chetnie zobaczę Twoje wyroby, wcale nie złośliwie. kawka

Edit.
U Nas wedzi sie tylko olchą, bo tak i już   :picardpalm: (nie wytłumaczysz, owocowe nie przejdą), jak mieliśmy starą wiśnie to czasem wrzuciło sie trochę wiśni na koniec wędzenia.
Jak robiłem jałowcową to wrzucałem gałązki jałowca.
Kupilem teraz trochę buku, ale sprawdzałem na grillu i bardzo kopcił, wiec leży i czeka, może bedzie dorzucany w małych ilościach do tejże olchy.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2023, 09:32:09 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Grudzień 2023, 10:36:56 »
Kiedyś się w to bawiłem ale zaprzestałem. Za dużo w boki idzie. 😂

Pozostał grill z fanaberii z gotowaniem obiadu włącznie w porze, która jest tej czynności sprzyjająca.
Zdarzało się przy śniegu do kolan.
😉
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Grudzień 2023, 08:19:42 »
Są odrobine luźniejsze niż bym tego oczekiwał, nie są bardzo luźne, teraz to się już ładnie scięły.

Pierwszy raz testowaliśmy nadziewarkę - wsad 5,5 kg pionową.
Trzeba się z nią trochę oswoić i poskromić powietrze i będzie super.
Jeśli chodzi o kulturę i erogonomię pracy vs zwykła maszynka (lub zwykła elektryczna) do mięsa to zupełnie inna bajka.
Miska mięsa na 3 wsady z tego tak 19-20 kiełbas.
Coś czuję, że robienie kaszanki to będzie czysta przyjemność.

Jakby się ktoś zastanawiał to polecam, jest tego masa w portalach zakupowych, wyglada że ten sam producent, brandowane różnymi nazwami.
Po pierwszym nadziewaniu maszynką do mięsa kupiłem nadziewarke pionową na 3kg. Super sprawa. 2.5 kg weszło do pełna i nie ma żadnego problemu z powietrzem.

Ale ja na razie tylko białą kiełbasę robiłem. Może kiedyś dorobię się wędzarni [emoji3]

Wesołych Świąt.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Grudzień 2023, 14:32:28 »
Też zaraz się biorę za mielenie. Zrobiłem 5kg kiełbasy w zeszłym tygodniu, ale po świętach też trzeba coś jeść. Poza tym zrobiłem pieczoną na szynce i mnie marudzą że sucha, to teraz spróbuję bardziej tłusto. Pierwszy raz zrobiłem też w grubej osłonce (60mm) i wyszła bardzo fajna. Spróbuję z taką znowu następnym razem, tylko pewnie będzie potrzebne parzenie (przy pieczonej nie było potrzebne).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Grudzień 2023, 14:41:29 »
3mamy kciuki. Adres do wysyłki w celu degustacji i krytycznej oceny, co zepsułeś, mogę podać.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Grudzień 2023, 15:01:41 »
Czy ktoś miał okazję pobawić się w pastrami? Mnie brakuje czasu, ale chęci mam, aby spróbować samemu przyrządzić.





https://magicznyskladnik.pl/jak-zrobic-prawdziwe-pastrami-w-domu/

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Grudzień 2023, 15:21:32 »
Czy ktoś miał okazję pobawić się w pastrami? Mnie brakuje czasu, ale chęci mam, aby spróbować samemu przyrządzić.





https://magicznyskladnik.pl/jak-zrobic-prawdziwe-pastrami-w-domu/

Hej, robiłem xD
Niestety ładny dobrej jakości mostek drogi to raz i często jest z kością, dwa że albo nie doczytałem, że trzeba przepłukać z solanki , albo ilość soli w przepisie z którego robiłem to jakieś nieporuzmienie było.
Pewnie coś źle przetłumaczyłem sobie i sporo poszło do kosza, przepis
wywaliłem.
 Nie dało się go zasadniczo zjeść ;( i nie próbowałem więcej robić.
Mięso kolorek było w punkt i miało fainą strukturę, ale ta słoność, ble pamietam do dzisiaj.




Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Grudzień 2023, 18:05:24 »
Konsumowałbym.
 :buziak: :ok:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi